În curând, șansa la a doua viață, va fi minunea devenită realitate pentru tot mai mulți români cu trupurile mistuite de boli grave. Mii de cadre medicale din întreaga țară vor fi pregătite să trateze pacienții cu succes, prin complicatele intervenții de transplant.

Chirurgia de transplant mai face un pas uriaș spre un viitor promițător pentru românii a căror supraviețuire depinde de un transplant. Centrele de specialitate unde medicii fac minuni cunosc o dezvoltare continuă și sunt tot mai aproape de a salva, pe bandă rulantă, viețile celor aflați aproape dincolo de moarte. Dotate cu aparatură medicală de ultimă generație, unitățile sanitare vor avea, în curând, și mai mulți specialiști de elită. Peste 900 de medici și mult mai mulți asistenți vor fi specializați în intervențiile complexe de transplant de organe, țesuturi și celule. Academia de Științe Medicale din România a lansat, recent, un proiect finanțat prin POSDRU/186/3.2 /S/155295, care facilitează accesul cadrelor medicale la cursuri de specialitate gratuite. De la lansarea proiectului ce a avut loc în București, pe 3 noiembrie, și până la momentul în care în centrele de transplant unde bolnavii în pragul morții sunt readuși la viață vor profesa mai mulți medici și asistenți supraspecializați care vor opera la cel mai înalt nivel, mai este foarte puțin.

Proiectul “Dezvoltarea competențelor în transplant” crește accesul multor cadre medicale din întreaga țară la specializarea la nivel înalt în domeniul transplantului. “Un număr de 2.341 de persoane, respectiv  921 de medici și 1.420 de asistente medicale, participă la ­cursuri de formare, care să le înlesnească dobândirea competențelor necesare transplantului de organe, țesuturi și celule. În cadrul Proiectului sunt utilizate instrumente moderne, inovative, de instruire, în vederea perfecționării cunoștințelor medicale și este prevăzută înființarea unui centru pilot la nivel național pentru simulare în tehnologii avansate în transplantul de organe și celule. Sunt derulate 65 de programe de formare profesională pentru medici și 57 de programe destinate asistentelor medicale, oferind astfel o soluție unor probleme majore ale domeniului nostru medical: lipsa personalului specializat în transplantul de organe, țesuturi și celule și lipsa informării asupra beneficiilor donării de organe la nivelul populației. Proiectul răspunde exigențelor europene de educație medicală continuă și contribuie, astfel, la integrarea sistemului medical românesc în rețelele europene și internaționale. Valoarea totală a proiectului este de 88.978.625,25 lei, din care asistența financiară nerambursabilă este în valoare de 87.176.261,38 lei”, explică prof. dr. Irinel Popescu, președintele Academiei de Științe Medicale din România.

 

Donatorii compatibili cu bolnavii vor fi identificați mai rapid  

Grație acestui program, bolnavii nu vor mai fi nevoiți să aștepte luni, sau poate chiar ani întregi, ca să primească un alt organ pentru a începe o viață nouă. La cursurile de specializare, medicii vor fi instruiți  să realizeze, pe lângă intervențiile extrem de delicate și de complexe, și identificarea donatorilor compatibili cu cei ce speră la minunea  intervenției de transplant. “Implementarea unei culturi a donatorului de organe și a transplantului de organe la nivel național este o parte integrantă a proiectului. Cel mai mare număr de donatori se pierd din cauza neidentificării acestora în timp util. Identificarea Donatorului este Modulul 1 în cadrul cursului de Coordonare în Transplant și reprezintă baza în cadrul tuturor activităților de coordonare transplant. De aceea se insistă pe identificarea activă ca fiind singura modalitate eficientă de a nu se pierde donatori aflați in moarte cerebrală. După identificarea potențialilor donatori, se aplică procedura de declarare a morții cerebrale, țara noastră având cel mai sigur și complet protocol, la ora actuală, din lume, pentru această procedură”, susține prof. dr. Irinel Popescu, medic primar chirurg și academician, care conduce Centrul de Chirurgie și Transplant Hepatic din cadrul Institutului Clinic Fundeni, din Capitală.