Comuna Gruiu, pe coordonatele dezvoltării

Ion Samoilă, primarul din Gruiu, este unul dintre edilii ilfoveni cu o activitate îndelungată în fruntea comunităţii pe care o conduce. Neamţu. Aşa îi spun cunoscuţii, dar şi locuitorii aşezării de un pitoresc aparte. Porecla i se potriveşte de minune. Pentru că primarul Samoilă face lucrurile cu chibzuinţă, aşezat. Nemţeşte.

Primarului Ioan Samoilă nu-i place să-i mediatizăm activitatea. De­seori, ne spune că nu vrea să „apară la ziar”. Că el dacă poate, face şi nu are nevoie de publicitate. Dar, din când în când, mai cedează insistenţelor noastre şi ne povesteşte despre proiectele din comună, realizate, aşa cum spuneam, cu multă chibzuinţă şi bani puţini. Pentru că, la Gruiu, nu poţi face altfel. Bugetul comunităţii nu este deloc generos şi, de aceea, trebuie să drămuieşti cu înţelepciune fiecare bănuţ. Dar, chiar şi aşa, din puţinătatea resurselor, Neamţu tot reuşeşte să mai dea naştere unor proiecte care să contribuie la creşterea gradului de bunăstare al concetăţenilor săi.

În curând, străzile din Gruiu vor fi asfaltate în totalitate

În Gruiu există 65 de kilometri de străzi. Comuna este, în ziua de azi, asfaltată în proporţie de 95%. Aşa cum ne spunea viceprimarul Petre Teodor, au mai rămas doar câteva străzi  neasfaltate, majoritatea, în lunca Gruiului. Pentru că, se aşteaptă demararea lucrărilor de canalizare din cadrul Masterplanului II de apă şi canal, iniţiat de Consiliul Judeţean Ilfov. Dar, până atunci, autorităţile locale nu au stat cu mâinile în sân. În limita fondurilor disponibile, primăria face tot posibilul să modernizeze reţeaua stradală a tuturor localităţilor care compun comuna. Astfel, în ultimii 3 ani, de când a demarat proiectul, una câte una, au fost asfaltate majoritatea străzilor din Gruiu. Pentru anul 2015, banii au venit de la Ministerul Dezvoltării – 873,46 de mii de lei – şi Consiliul Judeţean, 900 de mii de lei. Adică, ceva mai mult de 1,77 milioane de lei. Astfel, în luna noiembrie a acestui an, au fost modernizate 7 străzi din Şanţu Floreşti: Popeşti, Stejarului, Ficusului, Ghirlandei, Stufului, Garoafelor şi Floreşti. Este în curs de amenajare şi strada Cabanei, din satul Lipia, la care se lucrează intens, zilele acestea. Mai aşteaptă, aşa cum vă precizam mai sus, doar străzile de pe Lunca Gruiului, pe care urmează să se introducă reţeaua de canalizare.

 

Activitate intensă, pe strada Cabanei

Vrem să vedem cum decurg lucrările pe strada Cabanei. Suntem însoţiţi de agentul agricol Dumitru Ene, la locul faptei, unde întâlnim un drum care şerpuieşte pe malul lacului Căldăruşani, din satul Lipia. Aici ne întâlnim cu inginerul Bogdan Stoica, şeful de şantier. El coordonează activitatea de umplere cu pietriş şi compactare a suprafeţei care urmează a fi asfaltată. 1,2 kilometri, atât măsoară strada Cabanei. În curând, maximum două săptămâni, pe aici se va putea circula pe o fâşie de asfalt cu lăţimea de 5 metri, cu câte o bandă pe sens. Acum, maşinile localnicilor încă ridică nori grei de praf, atunci când trec pe lângă utilajele care pregătesc drumul pentru asfaltare. Dumitru Ene ne conduce apoi în Şanţu Floreşti. Aici ne întâmpină panglicile negre de bitum de pe străzile proaspăt asfaltate. Pe strada Ghirlandei îl întâlnim pe Nicu Andrei, un locuitor care ne spune că este bucuros că, în sfârşit, strada pe care locuieşte arată acum ca la oraş. „Vara era nenorocire, din cauza prafului. Nu puteai să pui o rufă la uscat, în curte, că o luai neagră de praf. Acum o să fie altceva. Bine că a dat Dumnezeu şi s-a asfaltat”, ne-a spus Nicu Andrei.

 

Reţeaua de apă potabilă, realizată în proporţie de 60 la sută

Un alt proiect aflat în derulare la Gruiu priveşte extinderea reţelei de apă potabilă în comună. El beneficiază de o finanţare de aproape 3 milioane de lei, mai precis 2,92 de milioane, din care 2,22 de milioane reprezintă fonduri de la MDRAP, iar 700 de mii de lei sunt de la bugetul local. Proiectul se va desfăşura pe parcursul a doi ani, potrivit acordului cu ministerul Dezvoltării. Lucrările sunt în curs de desfăşurare, în luna noiembrie fiind introdusă reţeaua de apă pe mai multe străzi din comună. Astfel, s-a ajuns ca aproape 60% din gospodăriile localităţii să aibă acces la apă potabilă. Viceprimarul Petre Teodor ne invită să vedem cum se desfăşoară lucrările de instalare a reţelei de apă pe strada Lunca Gârliţei. Aici îl întâlnim pe inginerul Viorel Ciupitu, administratorul firmei care execută lucrarea, ­VIOCRIS Impex SRL. Contractul prevede instalarea a 10,8 kilometri de conducte, în toate localităţile comunei. „Până acum, am introdus conductele pe cam jumătate din lungimea prevăzută a reţelei. Acum lucrăm pe Lunca Gârliţei. Am terminat, deja, lucrările pe Salciei şi Rozelor şi urmează să intrăm pe strada Amiciţiei”, ne-a spus inginerul Ciupitu. Am mai aflat și faptul că, în prezent, Gruiu este alimentat cu apă din 5 puţuri de mare adâncime şi urmează să se mai foreze încă şapte, iar metrul cub de apă costă doar 3,20 lei. Unul dintre cele mai mici prețuri înregistrate în Ilfov.

Iată, așadar, destul de succint, cum se pot realiza investiții folositoare pentru comunitate, chiar dacă nu te dau banii afară din casă. Secretul este unul singur: să fii un om chibzuit și dedicat nevoilor concetățenilor tăi. Și Neamțu este.

 

Patru fete inimoase, din Gruiu

 

Primarul Ion Samoilă ne-a mai povestit și despre o inițiativă demnă de apreciat a patru eleve din clasa a XII-a, care locuiesc în Gruiu și care învață la Liceul „Mihail Kogălniceanu”. Mai precis, Andreea, Adina, Mădălina și Adelina, impresionate de tragedia de la Clubul Colectiv, s-au hotărât să organizeze un spectacol caritabil, cu scopul de a strânge fonduri pentru ajutorarea a două dintre victime – Alex și Nicole. Au apelat și la sprijinul primarului, care le-a pus la dispoziție sala Căminului Cultural „Ștefan Iordache”, din Gruiu și a contribuit cu o primă donație de 1.000 de lei. Astfel, pe 5 decembrie la Gruiu va avea loc spectacolul caritabil „Alături de ei”, fondurile strânse urmând să fie donate lui Alex și Nicolei. Taxa de intrare este de 5 lei.