Cum eviţi să te îngraşi în vacanţa de Sărbători

Este cunoscut faptul că deliciile culinare de pe masa de Crăciun și de Anul Nou, aduc cu sine și câteva kilograme în plus. Și totuși, există anumite trucuri prin care poți evita bagajul suplimentar al greutății corporale, chiar și în vacanța de sărbători. Dr. Luigi Gratton, membru în Programul de analiză a obezității ca factor de risc, derulat de Centrul pentru Nutriție Umană din cadrul Universității din Los Angeles, te învață cum să te bucuri de splendoarea Sărbătorilor de Iarnă, și în același timp, să-ți păstrezi silueta de invidiat și sănătatea organismului.

1

Nu pleca la drum fără fructe și batoane proteice

Dacă-ți petreci Sărbătorile de Iarnă departe de casă, evită să-ți pregătești bagajul de vacanță în ultima clipă! Mergi la cumpărături și ia-ți din timp tot ceea ce-ți trebuie. Morcovii, nucile, fructele, batoanele proteice și boabele de soia ar putea constitui o gustare excelentă nu numai pe drumul pe care-l parcurgi cu mașina, ci și în timpul călătoriei cu avionul. Să găsești produse sănătoase în aeroport poate fi o provocare. Însă, dacă-ți iei pachet de acasă și-ți mai cumperi și câteva fructe, iaurt sau salate, ai putea economisi și bani și calorii.

 

2

Până la destinație, bea doar apă sau ceaiuri fără zahăr

Aportul de lichide este foarte important pentru că îți asigură o bună hidratare a organismului. Așa că, în cazul în care șofezi mai multe ore sau stai în dreapta șoferului, bea doar apă, ceai sau energizante fără zahăr. Evită să consumi sucuri dulci pentru că nu faci altceva decât să te hrănești cu foarte multe calorii. Dacă pleci în vacanță cu avionul, consumă câte un pahar cu apă la fiecare oră de zbor!

 

3

Nu mânca preparate fast‑food 

Chiar dacă mergi să te relaxezi departe de casă doar câteva zile, plecarea în vacanță îți întrerupe programul și stilul de viață cu care ești obișnuit. Și în obiceiurile alimentare apar anumite schimbări. Fiecare deplasare care se prelungește în mai multe zile poate deveni o capcană pentru înfruptarea cu lăcomie din mâncăruri nu tocmai sănătoase. Ține cont de acest lucru și, nu pleca la drum lung, nemâncat. Iar dacă pleci în excursie cu mașina, evită, pe cât posibil, să oprești la o benzinărie sau la un local ca să guști mâncare tip fast-food. Când ți se face foame pe drum, mai bine scoate-ți gustarea preparată chiar de tine înainte să ieși din casă.

 

4

Nu ceda tentației mini-barului de la hotel

Cât timp stai la hotel sau la pensiune, nu ceda tentației din mini-bar și ofertelor de room-service. Cel mai indicat este să‑i ceri personalului îndrumări privind opțiunile de mâncare ușoară și sănătoasă cu care ești obișnuit deja. Salatele, supele și fructele nu trebuie să-ți lipsească de pe masa de Sărbători, mai ales că deliciile culinare tradiționale se digeră mai greu.

 

5

Începe ospățul cu supă

Dacă vrei să te mân­drești cu aceeași siluetă de invidiat și la finele vacanței, nu te repezi la friptură când te așezi la masă, oricât de bine ar arăta! Începe ospățul cu o supă delicioasă sau cu o salată de crudități! Profită de faptul că nu stai acasă și nu ai cum să petreci prea mult timp în bucătărie gustând din diferite preparate. 

 

6

Nu lenevi! Plimbă-te, schiază sau mergi la săniuș

 

Decât să zăbovești prin restaurante, mai bine profită de timpul liber disponibil și plimbă-te prin împrejurimile sta­țiunii. Sau, dacă ești un împătimit al sporturilor de iarnă, acum ai tot timpul la dispoziție să te bucuri la maxim de pasiunea ta. Călătoriile pot fi obositoare, dar, decât să lenevești în cameră sau să te refugiezi în mâncarea de la restaurant, mai bine fă câțiva pași în plus în preajma hotelului. Aerul curat și peisajul mirific te relaxează psihic și îți dau un tonus mai bun, iar mersul pe jos îți menține greutatea corporală pe care ți-o dorești.