Măgurele

Sâmbătă, 12 decembrie, pe la ceasurile amiezii, orașul Măgurele fierbea, în ciuda frigului de afară. Era ziua în care sute de luminițe aveau să se aprindă odată cu imensul brad din centrul orașului.

Prima oară, după 1989…

Locuitorii din orașul Măgurele nu au avut parte niciodată, până sâmbătă, 12 decembrie, de un pom de Crăciun în orașul lor. Greu de crezut pentru alții, pentru care efortul primăriei de a le oferi momente de bucurie nu mai înseamnă nimic.  Locuitorii din Măgurele erau forțați să-și urce copiii în mașini și să colinde alte localități, inclusiv Capitala, pentru a simți măcar 30 de minute atmosfera de sărbători de iarnă. Și nu sunt puțini cei care povestesc despre acest lucru, i-am întâlnit! Niciodată nu s-a putut ca locuitorilor din Măgurele să li se ofere această mică recunoaștere a faptului că plătesc impozite orașului, că muncesc și locuiesc acolo, că-și educă pruncii la grădinițele, școlile și liceul orașului. Nu cred că-și imagina cineva că în orașul care va găzdui cel mai puternic laser din SE Europei, în fapt, o bucurie atât de mică lipsește. Sigur, lipsesc și altele, dar reconstrucția orașului abia a început. Și e bine să înceapă cu o bucurie oferită de Consiliul local și Primărie, prin îndârjirea viceprimarului cu atribuții de primar, Narcis Constantin. Așa s-a născut primul „Crăciun de poveste” al orașului Măgurele.

 

Târgușor de sărbători

Spațiul rămas liber în centrul orașului, între hotel și magazine, era plin ochi, sâmbătă după amiază. Nu aveai loc să arunci un ac în mulțimea de oameni și mai ales copii. Mulți copii mici, de un an-doi, pe care părinții îi purtau în brațe sau în cârcă, pentru ca ochișorii lor să descopere frumusețea unui târg de Crăciun în care, în căsuțe specifice, se vând de toate, de la covrigi, vin fiert, ceai fierbinte până la obiecte minunate realizate de mâini dibace de la Galeria 73 care are atelierele de lucru în Măgurele. Iar coada la kürtős kalács, vestitul desert unguresc care arată ca un tub? N-ați văzut mulți dintre voi una mai mare ca aceea de sâmbătă, de la Măgurele!

 

Spectacol de suflet

Mobilizarea copiilor și a cadrelor didactice a fost maximă și exemplară astfel încât evoluția lor pe scenă, moderată de Andreea Remetan, de la Radio 21, s-a transformat într-un spectacol de suflet. Au făcut deliciul și încălzirea prin dans a spectatorilor și Simona Nae, iar finalul acestei prime seri a fost asigurat de Sylvia și DJ Reno.  Și au participat la reușita primului Crăciun de poveste: Grupa mare I a Grădiniței nr.1, coord. Angela Bogdan și Petronela Curcan, care au prezentat „Dansul bucuriei”; Grupa mare III a aceleiași grădinițe a cântat „Cad fulgii de nea”, coord. de Lidia Voinea; poezia „Moș Crăciun” a fost recitată de Luca Cojocia de la Grupa mică I a Grădiniței nr. 1, coordonatoare Cristiana Tudor și Domnica Stancu; tot o poezie de Crăciun au recitat și copiii de la Grupa mare IV, coordonați de Viorica Andrei; colinde au cântat copiii de la Grădinița nr. 2 ai educatoarei Marina Voicu; Daniela Ruse de la Grădinița 2, ed. Florica Păun a spus o poezie. Apoi, au intrat pe scenă cei mai talentați elevi ai Liceului „Horia Hulubei” și elevii claselor V-VIII ne-au colindat; Gheorghe Andrei (un star local ce a participat la emisiunea Next Star) a interpretat „O iarnă de vis”; Iulia Daria Troacă, de la clasa pregătitoare, B ne‑a anunțat că „Moș Crăciun a întârziat”; despre „O noapte sfântă” a cântat Dana Valeria Rogacev, cl. a V-a D; că „Vine Moș Crăciun” a avertizat Maria Alexia Troacă, cl. a V-a B; Andreea Dumitru, de la XI-a A, a interpretat în limba engleză piesa „You lost me” (M-ai pierdut); Denisa Dumitru, a IX-a A a întrebat cântând „Where are you Christmas?” (Unde ești Crăciun?); „Milioane” a fost alegerea muzicală a Andreei Puciu, de la a X-a D; colinde ne-au readus în memorie și elevii corului claselor V‑VIII. Ne-am încălzit pe ritmuri de salsa și hip hop ale trupei Pasitos coordonată de prof. Paul Șerban și ne-am imaginat cum arată un „Pastel de iarnă” ascultând-o pe fosta elevă a Liceului „Horia Hulubei”, Irina Anton. Despre „Cum ar fi să vină și vara Moș Crăciun” a cântat Alexandra Nete și am aflat că există și „Fluturi de zăpadă” de la Andreea Delia Constantin.

 

Momentul suprem: aprinderea beculețelor

Toată lumea a fost plăcut surprinsă și părinții foarte emoționați să-și vadă copiii pe scenă, în fața întregului oraș, însă, în aceeași măsură, toată lumea aștepta momentul suprem în care primarul delegat Narcis Constantin, doi elevi ai liceului  și Moș Crăciun să numere și apoi să apese butonul care a comutat instalația electrică în modul „on”. Uralele mulțimii au acompaniat momentul, nu înainte ca primarul delegat Narcis Constantin să le adreseze câteva cuvinte: „Bine ați venit la primul «Crăciun de poveste» din orașul nostru! Bine ați venit la primul Crăciun pe care îl sărbătorim împreună, deopotrivă cei mici și cei mari, primul Crăciun sărbătorit ca într-o mare familie! Moșul a trecut prin toate clasele de la gradinițele și școala din Măgurele și v-a adus cadourile. Bradul din această seară și spectacolul sunt cadourile pe care Moș Crăciun vi le-a oferit prin intermediul Primăriei și Consiliului Local Măgurele. Iar pentru a ne putea bucura cu toții de aceste cadouri, să nu uitați că Târgul de Crăciun va fi deschis până după sărbătorile de iarnă. Sper să ne revedem cu toții, seară de seară, pentru a ne bucura de frumusețea Crăciunului și a sărbătorilor de iarnă. Evenimentul din această seară și cele din serile ce vor urma au fost organizate în doar 10 zile, dar vă promit, că începând cu anul viitor surprizele pe care vi le pregătim vor fi mult mai frumoase. Acest eveniment trebuie să devină tradiție, trebuie să se repete an de an, pentru că ne oferă tuturor ocazia de a fi mai buni, mai veseli, mai fericiți, mai uniți! Împreună vom reuși să facem din Măgurele cel mai frumos oraș din județul Ilfov! Mi‑am propus și îmi doresc ca această sărbătoare să dea startul nor­­malității în orașul nostru, să fie semnalul unui nou început pentru Măgurele și comunitatea frumoasă de aici. Crăciun fericit, dragii mei! Vă doresc sănătate și multe împliniri! Vă iubesc!”.