Brănești

Cântecele tradiționale românești și internaționale care se cântă înaintea Crăciunului, colindele, au în județul Ilfov și un festival, singurul din câte știm. Se desfășoară de 6 ani la Brănești,  în organizarea Casei Corpului Didactic Ilfov, sub îndrumarea profesorului metodist Marius-Ovidiu Sebe..

Mulți chemați, puțini veniți. Dar buni!

Participarea colindătorilor din mai multe localități ilfovene la Festivalul de Colinde de la Brănești nu a fost anul acesta foarte mare, însă, calitatea interpretativă a celor care au urcat pe scena minionei săli de festivități de la CCD a umplut de lacrimi ochii spectatorilor. Kitarrino, de la Școala gimnazială nr.1, ai profesoarei Iustina-Daniela Ilie, au ciupit atât de perfect corzile chitarelor exact pe cuvintele care trebuie, încât am avut senzația că suntem la o sesiune de înregistrări pentru un album. Crăciunițe de la Colegiul silvic „Theodor Pietraru” au cântat colinde tradiționale dar și religioase, într-o armonie nouă, datorată implicării în viața lor muzicală a monahiei Antonina Istrate, al cărei entuziasm și dorință de a lucra cu copiii este absolut molipsitor. Cu Adriana Bălăceanu și chitara ei
ne-am mai întâlnit la Brănești, iar „Leru-i ler” și alte colinde s-a simțit că îi plac foarte mult și i se potrivesc.

Colindele religioase in­ter­pretate de grupul de colindătoare de la Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sfânta Filofteia”, din Brănești, condus de monahia Anisia Catrina, a fost momentul suprem.

Nu numai datorită textelor mai puțin cunoscute (din păcate!) care au menținut trează atenția sălii, dar și datorită armonizării perfecte a glasurilor celor 20-25 de fete, între care le-am revăzut și pe cele care evoluează la festivaluri sub denumirea de Băsmăluțele Moldovei. Dorința de perfecțiune și dăruirea, inteligența și nesfârșitele repetiții, sunt, clar, rețeta succesului unui program reușit de colinde. Mulțumim!