De Moș Nicolae, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române (BOR), le-a “dăruit” celor privați de libertate de la Penitenciarul Jilava, un loc sfânt unde-și pot deschide sufletele spre comuniunea cu Dumnezeu. Cu numai o zi înainte de sărbătoarea închinată Sfântului Nicolae, Preafericitul Părinte Patriarh a sfințit și a dat spre închinăciune Capela Penitenciarului Jilava, care îl are ca ocrotitor pe marele ierarh.

Foto: basilica.ro

Slujba de sfințire și binecuvântare a lăcașului a avut loc, sâmbătă, pe 5 decembrie. Alături de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bise­ri­cii Otodoxe Române (BOR), în fruntea alesului sobor preoțesc au stat Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Epis­cop-Vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor și preotul Romică Macovei, Protopopul Protopopiatului Ilfov Sud. La finalul rânduielii bisericești, Părintele Patriarh a vorbit, în cuvântul său de învățătură, despre importanța sfințirii capelei din penitenciar, pentru viața duhovnicească a celor ce vin să se roage în acest lăcaș, cu dreaptă credință. Preafericirea Sa le-a explicat celor prezenți că sfințirea capelei este o lucrare deosebit de importantă din punct de vedere spiritual, pastoral, social și uman, și a pus accent pe faptul că Biserica este singurul loc în care oamenii primesc arvuna vieții veșnice.

“Într-un penitenciar, așa cum mărturisesc cei care au fost închiși ani mulți, rugăciunea este nu doar un refugiu, ci și o formă de umanizare, de pacificare interioară și de creștere spirituală. Omul privat de libertate socială se simte limitat în posibilitățile sale de deplasare, acțiune, inițiativă și atunci de mare folos este dobândirea libertății interioare, adică libertatea de a iubi pe Dumnezeu și pe semeni. Iubirea nepătimașă, neposesivă și dezinteresată se dobândește în primul rând prin rugăciune. Omul care se roagă lui Dumnezeu stabilește o legătură duhovnicească nevăzută, dar reală, cu Dumnezeu. În această convorbire, Dumnezeu nu răspunde prin cuvinte, ci printr‑o prezență pașnică, iubitoare și milostivă. De aceea, oamenii care se roagă mult pacifică sufletul și simțirile lor. Ei ajung la o libertate interioară mai mare decât libertatea exterioară a celor din societate. Prin rugăciune, omul limitat și trecător se unește și se împrietenește cu Dumnezeu cel Milostiv, Nelimitat și Netrecător”, a spus Preafericitul Părinte Daniel, Patriahul Bisericii Ortodoxe Române, după slujba de sfințire a capelei.

 

Binefăcătorii, vrednici de distincții

Preafericitul Părinte Patriarh a venit la Capelă, încărcat cu “daruri”. După slujba de sfințire, Preafe­ricirea Sa a oferit numeroase distincții binefăcă­torilor lăcașului sfânt. Acesta sunt:

  •  Ordinul Sfântul Ioan Gură de Aur, oferit Pc. Pr. Dumitru Beșleagă, preot de caritate la capela Penitenciarului Jilava;
  •  Rangul de Iconom stravofor, Pc. Pr. paroh Mihai Cristian Popescu, de la Parohia Doamna Oltea, Protoieria Sector II Capitală;
  •  Ordinul Sanctus Stephanus Magnus pentru mireni, oferit lui Dumitru Creștin și lui Adrian Gașpar, ctitorii bisericii;
  •  Diploma omagială Sfântul Ioan Gura de Aur cu medalie, dăruită  chestorului Cătălin Cla­­­u­diu Bejan, directorul Administrației Naționale a Penitenciarelor, precum și comisarului șef Stroe Cătălin, directorul Penitenciarului Jilava;
  •  Distincția de vrednicie cu chipul Sfântului Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor, oferită lui Viorel Țiple, patronul firmei de construcții S.C. Actrus S.R.L. și lui Cristi Niculae.