Chitila

Zilele Școlii Gimnaziale „Profesor Ion Vișoiu”, din Chitila, se sărbătoresc în mod oficial din anul 2003 și continuitatea, devenită tradiție, demonstrează cât de importantă este educația pentru orașul Chitila și cei care îl conduc. De aceea, invitația de a participa la această sărbătoare ne-a onorat.

Text și foto: Cristina Bunea

Vasile Pîrvan, primul învățător din Chitila

Dezvoltarea învăță­mân­­tului în orașul de acum, Chitila, coboară în istorie, în anul 1906, când istoricul Vasile Pîrvan devine primul învățător al copiilor din Chitila. Apoi, în 1908, sătenii și Ion Olteanu pun munca și banii la un loc și construiesc primul local de școală. Acesta a fost completat în 1946, 1947 și 1957 cu câte o sală de clasă. Între anii 1907-1910, satul Rudeni se îmbogățește cu o școală. Anul 1935 aduce o școală și în cartierul Gh. Gheorghiu Dej, în 1961 se ridică prima clădire a Școlii 185, extinsă în 1974 și, ulterior, adău­gându-i‑se un nou corp cu 6 săli de clasă, laborator de informatică, cabinet de consiliere psihopedagogică și cabinet medical. Prima ședință a Consiliului Profesoral are loc la 22 ianuarie 1962, apoi, în 23 ianuarie același an, se întâmplă prima zi de ­cursuri, urmată de decizia de înființare a Școlii 185, din ziua de 20 februarie 1962.

 

Consiliu Profesoral festiv

Marți, 19 ianuarie, cadrele didactice din Chitila au fost invitate la Casa de Cultură ”Tudor Arghezi” pentru a participa alături de colegii de la Școala ”Ion Vișoiu” la sărbătorirea acestei școli. Maestru de ceremonii a fost directorul școlii, profesoara Ștefania Duminică, secondată de Georgeta Nenciu, președintele Fundației “Prețuiește Clipa”, Ana Maria Andrei, directorul Media 10 After School și cei care, ca de obicei, formează cercul de minți deschise care se ocupă de partea culturală a orașului: Fundația Pro Chitila –  preşedinte Ana Mona Pîslaru,  Asociația Sgrafitto – președinte Emilia Marinescu, Asociația Acuma – președinte Giovani Avanzini. Autoritatea locală a fost reprezentată de viceprimarul Costel Andrei, fost profesor de sport al Școlii ”Ion Vișoiu”, înainte de a face bine comunității din poziția actuală. Nu în ultimul rând, sărbătoarea a fost onorată de un alt fost profesor al școlii, actualul Inspector general de la IȘJ Ilfov, profesoara Daniela Barbu. Și a mai fost un invitat: emoția care se citea pe multe dintre chipurile celor prezenți în sală.

 

Surpriza care nu a transpirat

Și, în fine, momentul discursurilor odată trecut, a fost prezentată surpriza serii: actorul Horațiu Mălăele, invitat cu spectaclul „Sunt un orb”, în cinstea cadrelor didactice din Chitila, un recital care ani de zile s-a jucat cu casa închisă. Recunosc, un cadou ales, extrem de potrivit pentru umorul și realitățile pe care Horațiu Mălăele le spune cu ajutorul lui Nichita Stănescu, Teodor Paca, George Topârceanu, Emil Brumaru, Mircea Micu, George Țărnea, Geo Dumitrescu, Nazim Hicmet etc. La finalul spectacolului, sărbătoriții au primit și volumul de poezii „Rătăciri”, scrise de Horațiu Mălăele, cu autograf pentru fiecare carte în parte.

 

Directorul Școlii „Prof. Ion Vișoiu”, Ștefania Duminică, a adăugat: “Sărbătoarea de astăzi este un reper de menținere, de construire și de dezvoltare a identității comunității căreia îi aparținem. Transmit salutările consilierului Ministrului Educației, prof. Constantin Trăistaru, salutăm prezența în mijlocul nostru a directorului Direcției de cultură Ilfov, Alexandrina Niță, ne bucurăm s-o avem în sală pe Nicoleta Stănică, inspector pentru Învățământul primar la ISJ Ilfov, alături de ceilalți colegi consilieri locali, Natalia Barbu și Dragoș Ghinea. Mulțumim preoților Mihai Voicu și Dorin Voicu, de asemenea Ruxandrei Popa – colaboratoarea noastră pe partea de dulciuri și Ioanei Nițică. Suntem onorați că în sală sunt cadre didactice care au ieșit la pensie și amintesc pe Dorina Rusei, Ioan Totea, Emilia Vișoiu, bibliotecara Mariana Badea. Undeva, este și  profesoara Elena Pârvu, dar și reprezentanți din partea Consiliului Reprezentativ al Părinților: Mona Pâslaru, Romeo Plăiașu și Ana Maria Andrei.”

 

Directorul Direcției de Cultură Ilfov, Alexandrina Niță, a spus: „De fiecare dată mă bucur să mă regăsesc la Chitila alături de cadrele didactice de aici, am cunoscut la Chitila multe persoane care au schimbat în bine viața celor din jurul lor.”