Asociaţia Junior Sport, alături de copiii sportivi

Când cei care ne conduc destinele se arată neputincioşi, dezinteresaţi sau, pur şi simplu, insensibili la o problemă serioasă a naţiunii, e momentul ca fiecare dintre noi să intervină şi să încerce să rezolve situaţia prin forţe proprii. Prin implicare, solidaritate şi cooperare.  O astfel de atitudine mi-a fost dat să mă întâlnesc, săptămâna trecută, în comuna Chiajna, când unul dintre cei mai micuţi cetăţeni din localitate a venit la primărie să-i solicite edilului Mircea Minea ceea ce s-a numit „o palmă de ajutor”.

Sunt sigur că v-am făcut curioşi cu această introducere. De aceea, am de gând să vă lămuresc pe deplin. Problema despre care vă vorbeam este una capitală pentru viitorul şi sănătatea naţiei române, ca să spun aşa. Este vorba despre sport, despre mişcarea sportivă, care este în pericol să devină, ca să-l parafrazez pe inegalabilul Nae Caţavencu, „sublimă, dar să lipsească cu desăvârşire”. Pentru că, ceea ce s-a întâmplat cu sportul românesc în ultimele două decenii şi jumătate se poate categorisi ca fiind un atentat la sănătatea românilor. Lipsa unor politici coerente de sprijinire a sportului „de mase”, să nu ne ferim de această sintagmă, este pe cale să ne transforme într-un popor obez, măcinat de boli metabolice. Iar cei mai supuşi acestui pericol sunt copiii din generaţiile actuale şi cele care le vor urma. De aceea, în aceste condiţii, atunci când descoperi oameni deosebiţi care încearcă, cu forţe proprii, să remedieze situaţia, nu poţi decât să-ţi scoţi pălăria.

 

Asociaţia Junior Sport îi sprijină pe copii să facă sport

Cine este Junior Sport? O organizaţie nonguvernamentală care şi-a asumat răspunderea de a trimite copiiï să facă sport. Fondatorul asociaţiei este marele nostru comentator şi jurnalist sportiv Cristian Ţopescu, care şi-a propus un ultim mare proiect: să‑i convingă pe cei mici să devină sportivi. Lui i s‑au alăturat aproape 50 de mari campioni mondiali şi olimpici ai României, care şi-au oferit imaginea pentru susţinerea acestui proiect. Despre această asociaţie ne-a vorbit Beatrice Mercado, preşedintele Junior Sport: „Pe lângă activitatea noastră de zi cu zi, organizăm şi unele evenimente. Unul dintre acestea este Balul Junior Sport , care va avea loc pe 25 februarie,  unde vor fi prezenţi cei mari mari sportivi ai României, din ultimele decenii. În cadrul evenimentului, vor fi premiaţi 10 copii sportivi, în cadrul Trofeului Juniorul anului 2015, care au avut performanţe la campionatele mondiale şi europene de anul trecut. Acestora li se adaugă şi alte trofee, cu tematici diferite, cum ar fi „Antrenorul anului”, „Părintele anului”. Ne vom implica şi în două cazuri sociale, o fetiţă de la Craiova, campioană europeană la lupte, care nu are unde să locuiască şi i s-a amenajat o cameră în sala de sport din oraş şi un puşti de la Steaua, care joacă ­rugby excep­ţional, chiar dacă nu are o mânuţă!”.

O „palmă de ajutor”, pentru viitorii mari campioni

Un mod inedit de a atrage oameni deosebiţi în jurul acestei iniţiative mai mult decât lăudabile este cel pe care Beatrice Mercado l-a descris ca fiind un soi de joc, cel al palmelor. Concret, vedete sportive şi persoane de notorietate din toate domeniile sunt invitate să-şi pună amprenta unei palme pe o foaie de hârtie pe care scrie „Ofer palma mea ca sprijin pentru micii campioni”, şi să „provoace”, la rândul lor, pe cineva cunoscut să facă acelaşi lucru, acesta urmând să transmită mai departe această provocare. „Am plecat de la ideea ca juniorii să fie cu o palmă deasupra noastră. Am strâns câteva zeci de palme, nu numai de la sportivi, ci şi de la personalităţi din alte domenii, care s-au arătat foarte interesate.La bal, aceste amprente inedite ale unor personalităţi vor fi licitate, fondurile rezultate urmând să fie destinate copiilor care reprezintă cazuri sociale”, ne-a spus Beatrice Mercado.

 

Primarul Chiajnei susţine micuţii sportivi

Ei bine, cine credeţi că l-a „provocat” pe Mircea Minea, primarul Chiaj­nei? Un năpârstoc de băieţel de 10 ani, gimnast la Clubul Sportiv al Armatei „Steaua”. David Puicea, căci despre el este vorba, a fost cel care, sprinten, dezinvolt şi plin de încredere, a păşit pragul primăriei din localitate ca să-i ceară mai-marelui obştii să-şi pună amprenta palmei pe coala de hârtie şi să-l invite la Marele Bal din 25 februarie. Era însoţit de mama sa, Aniela Puicea, de preşedintele Asociaţiei Junior Sport, Beatrice Mercado şi de Oana Buta reprezentanta Agenţiei Trima Events, organizatoarea Balului Junior Sport. Întâlnirea cu primarul Mircea Minea a fost una deosebit de cordială. După ce invitaţii i-au prezentat motivele vizitei lor, edilul a fost foarte încântat de idee. A schimbat câteva vorbe cu micuţul gimnast, l-a felicitat, l-a îndemnat să se ţină de antrenamente şi i-a urat să devină un mare campion. Apoi, a urmat „ceremonia” imprimării amprentei palmei stângi, sub privirile încântate ale lui David. „Ia zi tinere, de ce ai venit aici?”, l-a întrebat primarul pe David. „Ca să vă rog să oferiţi palma dvs. micilor campioni”, a răspuns micuţul. „Serios? Bine, tinere, dar tu ştii că lucrurile bune se fac cu oameni şi pentru oameni? Cu această palmă îl provoc pe „Prinţul”, Adrian Cristea. E  bine? Şi, încă ceva, fii alături de tine, ca să-ţi fie bine!”, a spus primarul.

 

„Vreau să mă fac campion!”

David a făcut tuturor o impresie deosebită, prin determinarea lui. „Eu vreau să mă fac campion!”, mi-a spus cu o tărie rar întâlnită la o vârstă atât de fragedă. „Mie mi-a plăcut mult gimnastica, de când eram mic. Mă uitam la televizor, se dădea lumea peste cap şi voiam şi eu să încerc. Aşa, ca Marian Drăgulescu. La gimnastică m-a dus mama, la clubul Steaua. Acum îl am antrenor pe Adrian Bucur”, mi-a spus David.  De la mama sa am aflat că David a început gimnastica la vârsta de 8 ani. „Făcea toate tumbele posibile, prin casă. S-a descoperit singur, ca să zic aşa. Atunci stăteam în Gorj. L-au remarcat şi nişte profesori. Ne-am mutat în Bucureşti, ca să facă performanţă, pentru că cel mai apropiat club era la Reşiţa. Mi-a spus că renunţă la toată copilăria lui, ca să se devină campion!”, ne-a povestit mama lui David. De atunci, 6 zile pe săptămână, 3 ore pe zi, micuţul e prezent la antrenamente. Idolul şi modelul său este marele gimnast Marian Drăgulescu, pe care a avut ocazia, cu sprijinul Asociaţiei Junior Sport, să-l cunoască. A fost una dintre cele mai frumoase zile din viaţa lui David. A participat la patru concursuri, la nivel naţional, în cadrul Olimpiadelor şcolare, unde a câştigat o medalie de argint şi două de bronz, cu echipa şi locul 3, la paralele.