Îi pregătești partenerului de viață o surpriză dulce pentru duminică, 14 februarie, de Valentine’s Day? Să-ți arăți dragostea și prețuirea pentru persoana dragă, ori de câte ori simți nevoia și ai ocazia este un gest minunat, demn de toată aprecierea. În tradiția populară și în credința ortodoxă, însă, sărbătoarea “dragostei libere” prilejuită de Valentine’s Day are altă valoare creștină.

Iubirea pătrunde în adân­curile tainice ale sufletului și nu cunoaște sfârșit pentru că ea ne pregătește pentru veșnicie. Iubirea este sentimentul cel mai frumos și mai profund pe care-l primim în dar de la Tatăl Creator. Ea ne înnobilează sufletul și ne arată că suntem făcuți după asemănarea Sa. “Dumnezeu a dat expresie iubirii care-L caracterizează, aducând de la neființă la ființă făptura umană pe care a înzestrat-o cu chipul Său (Facerea 1, 27).” Așadar, iubirea are întotdeauna un început și nu trebuie să așteptăm tribut ca să ne simțim sufletul plin cu bucurie. Oferită fără „garanție”, inevitabil, ea va produce iubire în sufletul celui pe care îl iubim. Sentimentul de dragoste, de afecțiune și admirație, ne face mai buni, mai curați, mai veseli, mai optimiști, mai generoși și ne conturează un viitor mult mai frumos.

 

Iubirea vine de la Dumnezeu

Când iubim, descoperim în celălalt scânteia puterii divine. Puritatea inimii noastre primește o întreagă bogăție interioară, prin bunătatea divină. ­Căci iubirea este Dumnezeu și ea vine de la Dumnezeu. Ea ne învață să ascultăm cu multă răbdare, să gândim cu inima, să dăruim dar din darul nostru, să iertăm, să ajutăm, să protejăm, să alinăm suferințe, să trăim în liniște, pace, armonie și lumină deplină.

 

Inimile noastre au nevoie de iubire, necontenit   

Tocmai de aceea, Biserica Ortodoxă Română celebrează iubirea, cu prilejul fiecărei sărbători creștine și nu așteaptă neapărat o zi anume pentru a o cinsti în chip deosebit. Prin ruga, slava și închinarea la Bunul Dumnezeu, prin cuvântări alese, preoții înalță iubirea pe cele mai înalte culmi de trăire creștină și desăvârșire morală. Să nu uităm că, la fiecare întâlnire duhovnicească pe care o avem cu slujitorii Domnului, ei ne îndeamnă, negreșit, să ne deschidem inimile către Dumnezeu, către oameni și către suferințele acestora. Iubirea de Dumnezeu și de oameni este singurul lucru de pe pământ care nu îngăduie așteptare. “Poruncă nouă dau vouă, să vă iubiți unii pe alții” (Ioan 13, 34). “Întru aceasta va cunoaște lumea că sunteți ucenicii Mei dacă veți avea dragoste întru voi” (Ioan 13, 35). “Întrucât ați făcut unuia din acești prea mici frați ai Mei, Mie Mi-ați făcut” (Matei 25). “Cum poți iubi pe Dumnezeu pe care nu-L vezi, dacă nu iubești pe aproapele pe care îl vezi?” (1 Ioan 4, 20). Acestea sunt doar câteva dintre numeroasele pilde care ne amintesc că inimile noastre trebuie hrănite cu iubire curată, dezinteresată, pentru a primi lumina binefăcătoare a dragostei dumnezeiești. Să urmăm sfaturile duhovnicilor și să purtăm iubirea în sufletele noastre, necontenit, să o oferim dezinteresat, ca să strălucim în lumină și iubire divină.      

 

Sfântul Valentin îi ocrotește pe îndrăgostiți

Chiar dacă celebrează iubirea în fiecare zi de sărbătoare creștină, Biserica recunoaște și acordă o importanță deosebită și Zilei Îndrăgostiților. Însă, nu acceptă dezmățul, imoralitatea, chefurile monstruoase și toată recuzita importată din Occident, cu prilejul Valentine’s Day. Cu atât mai mult cu cât, unii au ajuns să facă mai multe pregătiri pentru Valentine’s Day decât pentru sărbători vechi, extrem de importante, cum ar fi, Paștele, Înălțarea Domnului, Nașterea Maicii Domnului, Înălțarea Crucii ș.a.m.d. Mai nou, printre susținătorii acestei “zile a dragostei libere”, cum a fost denumită, se află și adolescenți, chiar și copii. Puțini sunt, însă, cei ce știu că îndrăgostiții îl au ca protector pe Sfântul Valentin și care, în religia ortodoxă, este prăznuit pe 30 iulie, nicidecum pe 14 februarie.

 

File de poveste

Sf. Valentin a trăit în secolul al III-lea, într-o localitate din Italia de astăzi, mai exact în Terni, pe atunci, Interamna. Legenda spune că el ar fi cununat un păgân cu un creștin, dăruia tinerilor îndrăgostiți flori din propria grădină și a vindecat bolnavi. La vremea aceea, Împăratul Claudius al II-lea văzând că soldații necăsătoriți sunt mai buni, mai detașați de problemele casei decât cei cu familie, a ordonat printr-un decret interzicerea căsătoriilor soldaților. Valentin, episcopul Ternei de azi, nu a luat în considerare decretul împăratului și a continuat să oficieze căsătoriile soldaților creștini ce urmau să fie înrolați în armata romană. Din această cauză a fost aruncat în temniță unde, se pare că a vindecat-o pe fiica temnicerului, de care s-a îndrăgostit. Condamnat la moarte, în momentul în care se îndrepta spre locul în care urma să fie executat, i-a înmânat iubitei o scrisoare pe care a a semnat-o “Al tău Valentin”. De aceea, tinerii de astăzi au obiceiul de a-și trimite mesaje sau scrisori de dragoste.

 

Calendarul creștin ortodox ne prezintă celebrarea Sf. Valentin în mai multe zile din an. Niciuna însă, nu coincide cu data de 14 februarie. Iată când se sărbătoresc sfinții cu numele Valentin sau Valentina, în religia ortodoxă! 

Sfânta Muceniță Valentina          10 februarie 

Sfântul Mucenic Valentin             24 aprilie 

Sfântul Valentin Preotul                6 iulie 

Sfânta Muceniţă Valentina          18 iulie

Sfântul Ierarh Mucenic Valentin                30 iulie 

Sfinții Mucenici Marcu, Sotirih și Valentin              24 octombrie