Inițiative salutare ale autorităților locale din Bargadiru

˜ Bătrânii cu venituri mici primesc, lunar, un pachet cu alimente

România se poate „lăuda” cu încă un record negativ: țara noastră se află pe primele locuri în Uniunea Europeană în privința ratei sărăciei. Există statistici care afirmă că 40% dintre români se confruntă cu acest flagel. Altfel spus, 2 din 5 locuitori ai țării noastre trăiesc în sărăcie sau sunt în pragul acesteia. Iar 51% dintre copiii din România riscă să ajungă în această situație. O situație îngrijorătoare, ca să nu-i spunem înfiorătoare!

În aceste condiții, mulți dintre noi își pun întrebarea, ce-i de făcut? Care sunt soluțiile. Printre cei pe care îi preocupă această problemă se găsesc, în foarte multe cazuri, reprezentanții autorităților locale, Primăria și Consiliul local. Și este foarte de înțeles această aplecare a lor către cei năpăstuiți, pentru că, nu‑i așa, cei ajunși în această situație sunt, deseori, chiar concetățenii sau vecinii lor, pe care, în multe cazuri, îi cunosc bine, de multă vreme, pentru că au viețuit împreună în aceeași localitate. De aceea, mai ales în Ilfov, am întâlnit mulți edili care se preocupă de alinarea necazurilor semenilor lor bătuți de soartă, în măsura posibilităților oferite de resursele financiare ale comunității și de prevederile legii. 

Pavăză împotriva gerului

Un astfel de mod de a lupta împotriva neajunsurilor provocate de sărăcie am întâlnit, zilele trecute, la Bragadiru. Anul trecut, primarul Vasile Cimpoeru, cu sprijinul membrilor Consiliului local, a avut o inițiativă salutară pentru câțiva dintre cetățenii orașului. Mai exact, pentru oamenii străzii, cei care, din varii motive, au rămas fără un acoperiș deasupra capului. Astfel, în luna decembrie a anului trecut, a fost înființat un adăpost temporar, pe timp de iarnă, pentru aceștia, mai ales că exista un spațiu corespunzător, aflat într-o școală veche, dezafectată. Așa a apărut un loc în care acești năpstuiți își pot găsi un loc de odihnă și pot primi o masă caldă, atunci când iarna își face de cap și mușcă cu geru-i necruțător. Așa cum s-a-ntâmplat în luna ianuarie, când temperaturile au scăzut sub 20 de grade. „Avem 6 cazuri de persoane fără adăpost. Provin din familii sănătoase, de aici, din oraș, dar s-au ratat. Au avut terenuri, le‑au vândut și când s-au trezit cu atâția bani, au ­luat-o razna. Au dat în patima băuturii și, în timp, au pierdut tot. Acum, nu mai au nimic. Dar nu putem să-i lăsăm așa. Sunt și ei oameni. De aceea, trebuie să avem grijă de ei”, ne-a spus Grigore Marian Dumitru, șeful Poliției Locale Bragadiru, care ne-a însoțit la locul în care se află adăpostul. Totodată, el este cel care îi „monitorizează”, în permanență pe cei șase „clienți” ai adăpostului și are grijă să nu pățească ceva atunci când condițiile meteo sunt nefavorabile. „Îi căutăm și-i adunăm noaptea și-i aducem aici”, ne-a precizat șeful Poliției Locale. Regulamentul adăpostului este foarte strict, ne-a mai spus Marian Grigore, iar cei șase au semnat de luarea la cunoștință. Astfel, aici sunt interzise fumatul și consumul de băuturi alcoolice, iar baia este obligatorie, în fiecare seară. Cei care vin în stare avansată de ebrietate sunt obligați să doarmă pe un scaun, pentru că, spune șeful Poliției Locale, „s-a mai întâmplat să facă pe ei”. Și, într-adevăr, măsura este binevenită, pentru că cele șase paturi au așternuturi cât se poate de curate. 

Pachete cu alimente pentru pensionarii cu pensii mici

O altă mână de ajutor întinsă de comunitatea locală, prin diriguitorii orașului, este acordarea de pachete cu alimente, lunar, persoanelor cu venituri mici, sau celor peste 50 de ani, care nu realizează niciun fel de venit, precum și persoanelor cu handicap. Despre acest ajutor, acordat bragadirenilor cu venituri insuficiente pentru asigurarea unui trai cât de cât decent, ne-a vorbit Niculina Maria Țane, administratorul public al orașului Bragadiru. „În acest program sunt incluși pensionarii cu vârsta peste 60 de ani, pensionarii de invaliditate, gradul I și II, care beneficiază de pensii de până la 900 de lei și persoanele cu vârsta peste 50 de ani, fără venit. Aceștia primesc, în fiecare lună, un pachet cu alimente care conține 1 litru de ulei, 1 kilogram de zahăr, unul de făină și unul de mălai, sau paste făinoase și conserve, precum și un pui. Suplimentar, de Paști, acestui pachet i se adaugă 30 de ouă și un cozonac, iar de Crăciun, un cozonac. Programul a ajuns în al nouălea an de desfășurare. Anul acesta am mărit baremul de pensie, care anul trecut era de 800 de lei, pentru că s-au mărit pensiile cu sume mici și unii beneficiari depășeau baremul de 800 cu 2-3 lei, sau alte sume derizorii. Până acum, am avut înscrise circa 1.000 de persoane, dar cred că, luna aceasta, vom depăși cu mult acest număr de solicitanți”, ne-a precizat Niculina Maria Țane.

Mergem să vedem locul în care s-a amenajat punctul de distribuire a acestor ajutoare. Este peste drum de Primărie, într-o încăpere a Casei de Cultură „Mihai Eminescu”, din oraș. Aici ne întâmpină Ioan Șchiopu, cel care se ocupă, printre altele, cu distrubuirea pachetelor cu alimente. Îmi arată cele două lăzi frigorifice în care sunt păstrate pungile cu pui congelați și magazia în care pachetele cu ulei, mălai, făină și zahăr își așteptă beneficiarii. „Listele pentru luna februarie, vor fi actualizate, în urma creșterii baremului. Ne așteptăm să crească numărul celor care vor beneficia de aceste ajutoare, cu cel puțin 50 de persoane”, ne spune Ioan Șchiopu. Îi mulțumim pentru amabilitate și ne luăm la revedere. În drum spre casă, radioul din mașină transmite o știre legată de pensiile speciale ale parlamentarilor care, pasămite, mai au de așteptat până să rămână bătute în cuie. Iar eu mă gândesc la cei peste 1.000 de pensionari din Bragadiru, cu pensii de mizerie, pentru care un pui, 1 litru de ulei, 1 kg de zahăr, 1 kg de făină și unul de mălai reprezintă o certitudine că, timp de câteva zile, nu vor mai face foamea…