Liderii PSD au finalizat textul moţiunii simple „Guvernul tehnocrat este puternic virusat! Şi frustrat! Şi nevaccinat!”, care va fi depusă împotriva ministrului Sănătăţii, Patriciu Achimaş-Cadariu. În această moțiune, social-democrații îi solicită lui Achimaș Cadariu demisia, pentru că a demonstrat că nu este capabil să gestioneze o criză precum cea care a izbucnit la Argeş.

„Dacă nu sunteţi în stare să aflaţi cauza îmbolnăvirilor, să coordonaţi modul de intervenţie, sau măcar să comunicaţi cetăţenilor măsurile ce se impun, este cazul să recunoaşteţi că nu aveţi capacitatea de a gestiona un sistem medical şi să lăsaţi profesioniştii să intervină! Sănătatea nu este o joacă, domnule ministru, ci un lucru fundamental pentru România! Până nu este prea târziu, faceţi un gest de onoare şi plecaţi, copiii noştri merită un sistem medical care să intervină la timp, merită implicare totală, ceea ce dumneavoastră aţi arătat că vă lipseşte cu desăvârşire! Ajunge cu experimentele, cu diletantismul şi nepăsarea, spre binele copiilor noştri!”, se arată în draftul moţiunii depuse de PSD.

 

Liderii PSD cer continuarea politicilor asumate de guvernul Ponta

„Vă solicităm, domnule ministru, să respectaţi şi să definiţi în perioada imediat următoare programele de intervenţii asumate de PSD vizând: promovarea alăptării, profilaxia malnutriţiei la copii cu greutate mică la naştere, alimentaţia sănătoasă şi profilaxia obezităţii la copil, creşterea accesului la îngrijiri adecvate în unităţi regionale pentru nou-născuţi cu risc de deces neonatal, întărirea capacităţii de screening neonatal, actualizarea/elaborarea ghidurilor de practică inclusiv pentru asistenţii medicali comunitari, moaşe cu promovarea managementului integrat al bolilor copilului, formarea personalului din asistenţa medicală primară, maternităţi, ONG”, se arată în moţiunea simplă.

 

Se solicită trei măsuri de ugență

 

În textul moțiunii, ini­țiatorii îi solicită ministrului Sănătății să ia măsuri de urgenţă pentru reformarea sistemului sanitar. Ei cer, în primul rând, întărirea capacităţii administrative şi de intervenţie a Ministerului Sănătăţii în problemele de sănătate publică, prin reorganizarea sistemului de sănătate publică din România. În al doilea rând, se solicită definirea unor protocoale şi proceduri de funcţionare ale sistemului de sănătate publică, a unor standarde minimale ce trebuie îndeplinite de fiecare furnizor de servicii medicale, precum și constituirea, la nivelul guvernului României, a unui centru unic de coordonare interministerial pentru problemele de sănătate publică, care să intervină în situații de urgență.