Campania “Sănătate pentru Sate”, inițiată de Patriarhia Română și desfășurată în parteneriat cu Ministerul Sănătății, a revenit, sâmbătă, pentru a treia oară, în comuna Glina. De data aceasta, programul a fost destinat în special copiilor, însă, de controalele medicale gratuite au beneficiat și familiile micilor pacienți, indiferent de vârstă.

Sâmbătă, 21 februarie, medici din mai multe județe ale țării, specializați în diverse domenii, asis­tenți, studenți la Medicină și oameni de bine ai Patriarhiei Române, s-au reunit în regim de voluntariat, la Căminul Cultural din Glina, pentru o nouă cauză nobilă. Să-i ajute pe localnici să-și efectueze cele mai importante investigații medicale, necesare prevenirii bolilor grave ce le-ar putea pune viața în pericol. Controalele au avut loc în cadrul programului destinat cazurilor sociale din mediul rural “Sănătate pentru Sate”, inițiat de Patriarhia Română și demarat în colaborare cu Ministerul Sănătății.

  

“Sănătate pentru Sate” salvează tot mai multe vieți 

Peste 300 de săteni, de la bebeluși până la bunici cu cele mai înaintate vârste, și-au monitorizat sănătatea din cap până‑n picioare, fără să scoată un leu din buzunare. Cadrele medicale de specialitate au consultat, la foc continuu, de la orele dimineții, până la lăsarea serii. Copiii, cei mai mulți, au prezentat probleme de sănătate ORL (otorino­la­rin­gologice), stomatologice, gastroenterologice (îndeosebi, arsuri și du­reri stomacale, tulburări gastrice), psihiatrice. Adulții, majoritatea au fost depistați cu boli cardiace, hipertensiune arterială și diabet. Unii dintre ei aveau sechele de accident vascular cerebral. Pacienții consultați și depistați la risc de a dezvolta boli și complicații severe au fost îndrumați către medicii de familie și, ulterior, către specialiștii din spitale.  Ei au primit o fișă medicală pe care trebuie să o prezinte medicilor de familie și, în baza unei trimiteri, vor trebui să meargă la medicii din spitale.

Printre pacienții con­sultați s-a aflat chiar și primarul interimar al comunei Glina, Vasile Marin. Edilul s-a lăsat pe mâinile medicilor să-i verifice glicemia, tensiunea arterială și să-i facă toate controalele pe care i le impune starea de sănătate. Bucuros că medicii și preoții s-au mobilizat exemplar pentru controlul și îngrijirea sănătății localnicilor, primarul a ținut să le mulțumească tuturor celor implicați în program. Mai mult, acesta a făcut un nou apel către medici să vină să-și deschidă cabinete în comună, pentru că sătenii au mare nevoie de controale preventive. “Campania «Sănătate pentru Sate» este un program extrem de bun pentru noi. Aici sunt multe familii care au copii ­mici și bătrâni singuri sau greu deplasabili, iar noi, din păcate, nu avem medici de specialitate. Avem doar doi medici de familie și un stomatolog. Chiar dacă ajung la medicul de familie când se îmbolnăvesc, dacă sunt trimiși la analize și investigații clinice suplimentare mulți renunță, pentru că trebuie să meargă la spitalele din București și nu au mijloace de transport care să-i ducă direct. Alții nu se mai duc, din cauza neajunsurilor financiare. Ne bucurăm de acest program, cu atât mai mult cu cât, în zona noastră, se află groapa de gunoi și stația de epurare care au afectat deja pânza freatică și ar putea pune în pericol și sănătatea localnicilor. Aș vrea ca oamenii de aici să fie conștienți de acest lucru și să-și monitorizeze mai des sănătatea. Ținând cont de acest pericol care ne pândește pe toți, vreau să aducem medici specialiști în comună. Solicităm cardiologi, ginecologi, pediatri, specialiști în medicină internă și din cele mai importante domenii. Avem spații pe care le putem pune la dispoziția medicilor, gratuit, în primele șase luni. Apoi, le putem închiria la un preț convenabil. Mulțumesc Patriarhiei Române, dr. Cătălin Cîrstoveanu, de la Spitalul de Copii “M.S. Curie”, din București, dr. Floricel Cristea, de la Spitalul Militar din Capitală, tuturor preoților și cadrelor medicale care au participat la campania de astăzi. Sănătatea este cea mai importantă. De aceea, sunt deschis la acest program și îmi doresc să-l susținem aici, la noi în localitate, cât mai des”, ne-a spus entuziasmat, primarul comunei Glina, Vasile Marin. 

“Prin aceste programe, constatăm că starea de sănătate a oamenilor de la sate este precară. Stilul de viață deficitar și lipsa banilor îi îmbolnăvesc. Starea de sănătate a localnicilor din Glina poate fi afectată și de groapa de gunoi. Mi-aș dori ca oamenii să fie mai atenți la stilul de viață, la igienă. Sper să poată fi un semnal de alarmă pentru factorii de decizie din Sănătate și să punem mai mult accent pe prevenție”, ne‑a explicat dr. Floricel Cristea, specialist în Neurologie la Spitalul Militar Central din București și coordonatorul grupului medical în campania de sâmbătă, de la Glina.

„De controalele medicale gratuite au beneficiat peste 300 de localnici, din care aproximativ 200 au fost copii și restul, adulți. Pentru buna desfășurare a programului au participat în jur de 50 de persoane. Au fost 26 de medici cu diferite specialități, din spitalele din București și încă 18 voluntari. Au fost cadre medicale din domeniile: cardiologie, re­­­­cu­perare medicală, oftal­mologie, gastroenterologie, neurologie, diabet și boli de nutriție, ecografie, EKG, endocrinologie, reumatologie, psihiatrie pe­­diatrică, psihiatrie pentru adulți, medicină de familie, stomatologie, pediatrie. A participat o echipă de șase medici pediatri, patru dintre ei de la Spitalul “M.S. Curie”, din Capitală. Le mulțumesc medicilor și celor care au bătut drum lung, venind din alte județe, doar ca să fie alături de noi și de localnicii din Glina, ca să ofere, astăzi, consultații gratuite”, ne-a spus Dan Prună, voluntar la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului.

 

Copiii au primit daruri de la Carrefour

La plecare, fiecare copil consultat a primit câte un pachet cu produse de igienă personală din partea rețelei de supermarketuri Carrefour. Pachetele au conținut câte un săpun, o periuță de dinți, o pastă de dinți, creioane colorate, ciocolată și un stilou. Acestea au fost oferite de reprezentanții rețelei de magazine, printr-un protocol semnat cu Patriarhia Română.