Domneşti. În premieră, prezentarea unui proiect spectaculos

Nu, dragi domneşteni, n-am încurcat în redacţie fotografiile machetelor, din această pagină. Rândul clădirilor cochete – cu trei etaje, pe care le vedeţi – nu e al unei tabere şcolare dintr-o staţiune turistică, sau complexul vreunei asociaţii  sportive înstărite. Într-adevăr, destinaţia lor e specială. Dar numele e uzual: „Grădiniţa cu orar prelungit”. Aveţi dreptate, şi eu m-am mirat cât de bine arată. Dar am priceput, dragi domneşteni, că aţi avea o situaţie specială. Adică, o natalitate viguroasă. La care se adaugă membrii familiilor  nou venite, care şi-au stabilit aici o a doua reşedinţă.

Aşadar, pe zi ce trece, generaţii noi de copii „sosesc” în actualitatea vieţii, din comuna voastră. Peste 800 dintre ei sunt înscrişi în sistemul educaţional, de până la gimnaziu. Iar preşcolarii reprezintă aproape o treime din acest total. Şi ştim toţi că ei sunt cele mai fragile, sensibile şi vulnerabile categorii de vârste.

În cazul de faţă, lor le e dedicată construirea acestui modern edificiu. Dar şi vouă. De ce? Pentru că o bună parte dintre voi – părinţi şi rude – lucraţi în industria Bucureştiului şi faceţi naveta. Tocmai de aceea, noua grădiniţă va îngriji opt grupe de copii, împărțite egal pentru program prelungit și normal.

Alt motiv e acela al promisiunii făcute de primarul Ninel Boșcu, în campania electorală pentru care l-aţi ales. Pe el nu l-a întâlnit acum. Era plecat, cu teburi. Dar am stat de vorbă cu doi dintre principalii lui colaboratori: Adrian Ghiţă, tânărul administrator public al primăriei şi vicele Ştefan Costel. De la ei am aflat tot ce e important despre acest proiect.

 

Etape şi termene respectate legal

Ordinul de începere a construcţiei s-a emis la 01.02.2016. Termenul de execuţie e de 12 luni.

Anul trecut s-au derulat toate procedurile legale de licitaţie pentru stabilirea constructorului. Criteriul de atribuire? Preţul cel mai scăzut. Într-o primă fază, s-au calificat şapte participanţi.

Adrian Ghiţă a afirmat: „După asta, am trecut la clarificări pentru un preţ deosebit de scăzut, în două runde, aşa cum prevede legea. Preţul prezentat de S.C. Alcons  Engeneering S.R.L. a fost justificat. La 30.12.2015 s-a semnat contractul de construire, cu această firmă. Lucrările au debutat cu demolarea unei şcoli foarte vechi, de pe peste 100 de ani, din str. Alexandru Ioan Cuza. Pe acel amplasament se va ridica noua grădiniţă. În acest moment terenul e curăţat şi pregătit pentru deschiderea de şantier. 

Ce s-a mai întâmplat în toată această vreme? Am obţinut toate  acordurile şi avizele, inclusiv ale celor de grăniţuire şi de schimbare a destinaţiei terenului, cum e cel primit de la Ministerul Educaţiei, pentru demolarea bătrânei şcoli. Toate etapele de până acum au respectat cu stricteţe legea. De la proiectare, până la execuţie. Chit că uneori au durat mai mult timp decât ar fi trebuit. Dar nu poţi sări peste un stadiu sau altul, cu nicio scuză. Chiar când, poate, ai de împlinit un ţel bun”, conchide el. 

Are dreptate interlocutorul nostru. Naivitatea e inocenţa copiilor. La cei maturi ea e inconştienţă.

 

Cât costă proiectul?

Consiliul Judeţean Ilfov (CJI) e partener de cofinanţare a proiectului.  Costul acestuia e în valoare totală de 3.986.004,03 lei (fără TVA). Ea include şi suma de 327.616,77 lei (fără TVA), pentru cheltuieli diverse si neprevăzute.

 

Iată cu ce vă întâmpină modernul edificiu

”Suprafaţa desfăşurată a construcţiei acoperă 2.050 mp. Din care, cea utilă e de 1.710 mp, iar amprenta la sol cuprinde 850 mp”, a spus vicele Ștefan Costel.

Capacitatea marii gră­diniţe e impresionantă. Ea poate primi 180-200 de copii. Vă imaginaţi o sală de mese cu 160 de locuri? Sau un bloc alimentar pentru 400 de porţii, pe schimb? Apoi, o mare sală multifuncţională, pentru festivităţi şi serbări, cu minimum 160 de locuri? Adăugaţi  spaţiile medicale, cu izolator pentru  situaţia unor boli, grupuri sanitare normale pentru copii și altele speciale pentru cei cu handicap, vestiare-filtru pentru bucătărie, cabinete metodice, vestiare separate pentru personalul de educaţie şi îngrijire, încăperi proprii fiecărei grupe de copii, spălătorie, uscătorie, garaj, opt amenajări de distracție în aer liber – de cca 60 mp fiecare, dotate corespunzător grupelor de vârste – tobogane, spațiu cu nisip pentru joacă, leagăne, spaliere şi câte multe altele.