De patru ani de când scriu pentru Jurnalul de Ilfov, despre Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Ilfov (până de curând cu sediul în Voluntari) nu am știut decât că are o scenă pe care se mai desfășoară diverse serbări și fetivaluri. De două luni încoace, însă, Centrul a renăscut. Din umbră, din beznă, din neființă… Au fost deja 53 spectacole, cu peste 15.000 beneficiari!

Ce nu scrie în proiectul de manager, nu s-a inventat

Centrul Județean pen­tru Conservarea și Pro­­­­­­­movarea Culturii Tra­di­ționale Ilfov func­țio­nea­ză acum în aceeași curte cu ISU Codrii Vlăsiei, adică puțin înainte de intrarea în Otopeni. Cristi Toma este noul director al Centrului de aproape trei luni și, da, este același despre care am mai scris cu ocazia vizionării piesei de teatru „Nimic nu-mi scapă”, de la Măgurele, unde, în Aula Facultății de Fizică, toate cele 600 de locuri au fost ocupate 100% cu ocazia celor 2 zile de reprezentații dedicate zilei de 8 Martie de către primarul Narcis Constantin. Atunci, 1200 de persoane l-au văzut pe actorul Cristi Toma într-o ipostază particulară. Cu ocazia acestui interviu, sperăm ca mii de cititori să afle despre Cristi Toma în calitatea lui oficială și diferită, aceea de manager. Deja, „vuiește târgul” despre câte s-au întâmplat într-un timp foarte scurt de la preluarea mandatului.  Actor și profesor de arta actorului, licențiat cu doctorat, cu o experiență de 20 de ani de pedegogie, managerul Cristi Toma a câștigat concursul pentru postul de director al Centrului cu un plan de ma­nagement impresionant. Pe undeva, este aproape normal că a ajuns să se ocupe de cultura ilfoveană, căci este fiu al județului, născut la Periș. “Avem agenda făcută pe 5 ani, în fiecare trimestru, pe fiecăre lună, în fiecare săptămână, credeți sau nu. Avem identificate toate zilele de interes național, începând de la copiii de creșă-grădiniță până la vârsta a III-a. Ce nu scrie în proiectul de manager, nu s-a inventat. Am gândit începând de la Centrele de Plasament până la minispectacole corale în biserică, după slujba de duminică. Și totul se face la vedere, nimic nu e pe sub birou, dovadă că ușa este deschisă, ca și ușile celorlalți colegi. Nu stau pe scaunul de director, ci aici pe canapelele așezate ca într-un living, unde orice poate veni să-și expună ideea pe care, dacă este pe măsura ambițiilor noastre culturale, o punem în practică. La avizier, pe lângă denumirile proiectelor, sunt înscrise și datele parteneriatului. Nu avem nimic de ascuns. Vedeți, ne‑ați prins în discuții privind o acțiunea foarte dragă, aceea de a-i duce pe copiii din centrele de plasament la baza hipică pe care o dețin partenerii noștri, Asociația Ecvestră pentru Tineret, reprezentată acum de Petre Panait. Vom face acțiunea de Sf. Paști, copiii vor asista la demonstrații cu cai făcute de un „nume” ale călăriei, Marian Feraru, îi ducem cu un autocar și, la final, vor primi și niște daruri. Evident, am cerut și am obținut acordul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Ilfov, prin directorul Bogdan Pîntea”, povestește Cristi Toma.

 

Teatru pentru Deconcentrate

Totuși, nu aceasta este prima acțiune a noului director al Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Ilfov, pe care îl vom scrie, mai simplu, doar Centrul. Prima mișcare a fost aceea de a invita la teatru pe toți angajații celor 24 de servicii deconcentrate din Ilfov. Ce spune directorul: “Ne‑am gândit să‑i scoatem la relaxare pe angajații din serviciile publice deconcentrate ale Ilfovului și partenerii lor de viață, profitând de ocazia că lunea, marțea și miercurea sunt zile mai relaxate în teatru și, astfel, am căzut de comun acord cu conducerea „Teatrului de pe Lipscani”. Sunt foarte mulți oameni din deconcentrate care nu au mai fost la teatru de ani de zile, oameni care‑și doresc să vadă teatru. Invitații Centrului au văzut „D-ale carnavalului” de Ion Luca Caragiale și „Vine barza”, adaptare după André Roussin, o comedie proaspătă, spumoasă, pusă în scenă de numai 7 luni. De menționat că nu fac parte din nicio distribuție, sunt doar organizatorul, gestio­narul. Spectacolele sunt doar pentru adulți, pentru copii avem altă ofertă. Am fost extrem de surprins că oamenii au venit în număr foarte mare, nu mă așteptam la un asemenea feedback, a fost o mare surpriză pentru mine. Și actorilor le-a plăcut această inițiativă și când este sala plină, impactul emoțional și energiile curg altfel către scenă.”

 

Vine teatrul în școala ta

În paralel cu teatrul de divertisment pentru adulți, Centrul a organizat un frumos proiect pentru elevi denumit „Vine Teatrul în școala ta”. Cristi Toma explică: “Avem un articol de lege care ne permite în organigramă să organizăm asemenea proiecte de cultură, am făcut un parteneriat cu Inspectoratul Școlar Ilfov, ne-am consultat cu inspectorul general Da­­niela Barbu, care a salutat această rețetă. Centrul Ju­de­țean a achi­­­­ziționat câteva spec­tacole cu spe­cific bine determinat și artiști care sunt ex­peri­mentați să joace pentru co­pii și în spații improvizate. Nu dorim să deplasăm copiii, ci, invers, să vină teatrul la ei. Spectacolele au durată scurtă, de 40 de minute, pentru a nu-i plictisi pe copii. Vorbim de „Tinerețe fără bătrânețe” după basmul lui Ispirescu, „Peter Pann”, „Pinocchio în țara Căpcăunului”, „Povestea poveștilor”. Deocamdată, reprezentații au fost la școlile din Buftea, Corbeanca, Mogoșoaia, Po­pești-Leordeni, Voluntari, Afumați, urmează Gră­­­diștea și Domnești.  La Moara Vlăsiei s-a jucat în toate cele 4 școli,  au fost mai multe reprezentații pentru ca toți copiii să poată vedea un spectacol. Care este rezultatul acestui proiect? Avem deja un raport de activitate pe care vă invit să-l citiți. Copiii au fost uluiți, pur și simplu. Când îi văd pe actori în carne și oase, surpriza și interesul sunt mult mai accentuate. Copiii au învățat să înțeleagă ce înseamnă un act cultural cu actori în fața lor.  Trebuie să vă spun că toate locurile în care copiii au participat la spectacole de teatru au fost avizate de ISU, ne-am asigurat că totul va fi în ordine, am pregătit sălile, am discutat cu directorii școlilor, astfel ca totul să fie controlat, monitorizat și cu beneficii maxime. Când e vorba despre copii, să nu fie nimic heirupist. Pentru părinții lor avem spectacole speciale,  au fost și câțiva părinți care au insistat să fie în sală, alături de copii, le-am permis accesul din motive de transparență, deși nu acesta era publicul nostru țintă. Și le-am spus-o.”

 

Centrul este apolitic!

 

L-am întrebat, firește, care sunt criteriile după care sunt alese localitățile unde copiii au parte de teatru sau, unde, în general Centrul are manifestări. Și iată ce spune Cristi Toma: “Criterii? Niciunele, depinde de rapiditatea de răspuns a primarilor, a directorilor de școală, a disponibilității actorilor. Nu ne interesează cine este administratorul unității administrative respective, dacă au fost în sală acolo primarul sau polițistul, foarte bine. Nu există niciun interes politic și subliniez asta pentru că suntem în an electoral și pot exista interpretări. Nu, eu sunt pus aici să facă treabă, nu pot să stau să treacă anul electoral și apoi să-mi îndeplinesc contractul de manager. Ar fi culmea ca din mandatul meu de 5 ani, 7 luni să le stau pe considerentul că e campanie.  Pe mine scrie Ilfov, nu X sau Y… Și oamenii se vor convinge de asta!”. Adevărul este că pentru Cristi Toma e în joc o carieră, nu numai un fotoliu de manager. Credibilitatea în breasla actorilor ar fi grav afectată și nu e chiar locul unde să fii iertat, cu una cu două. Îi urăm succes și în mod public lui Cristi Toma, căci proiectele de care ne-a vorbit mai încap în două pagini de ziar. Surprize plăcute vor fi!