Fără îndoială, după reabilitarea și dotarea cu echipamente și aparatură ultramodernă, de ultimă oră, a corpului H al Spitalului Județean de Urgențe Ilfov, această unitate medicală a devenit una dintre cele mai moderne unități de acest gen din țară, dacă nu chiar cea mai modernă. Din data de 13 mai, a.c., pacienții internați aici beneficiază de asistență medicală la cele mai înalte standarde mondiale.

Lucrările de reabilitare a spitalului au fost finalizate în decembrie, anul trecut. Acest proiect amplu, inițiat de Consiliul Județean Ilfov, a beneficiat de o finanțare din fonduri europene în valoare de 20 de milioane de euro. Ajuns într-o stare avansată de degradare, corpul H al unității medicale a fost consolidat și a fost în întregime reproiectat, după standarde europene. Aparatura, dotările și echipamentele de specialitate achiziționate sunt de ultimă generație. Astfel, Spitalul Județean de Urgențe Ilfov a devenit, de departe, o unitate de elită, printre spitalele din România.

 

O dotare superioară spitalelor private

Se știe, în România spitalele particulare sunt considerate un etalon al calității serviciilor medicale și al condițiilor oferite. Într-un sistem medical el însuși bolnav, aceste unități spitalicești sunt un exemplu pentru cum ar trebui să arate toate spitalele din România. Acum, însă, Spitalul Județean Ilfov, vine să contrazică această opinie unanimă. O spune chiar managerul acestuia, dr. Patricia Ene. „Din punct de vedere al dotării, spitalul nostru se situează mult deasupra unităților similare din țară și chiar deasupra spitalelor private. Pentru că, așa cum a fost proiectat spitalul, cum a fost conceput și așa cum a fost dotat, este un spital de mare anvergură. Sălile de operație sunt dotate cu aparatură de ultimă generație, cu aparate radiologice mobile, cu aparate de laparoscopie cu transmisie video, cu integrare electonică, iar instrumentarul este de ultimă generație. Secția de imagistică medicală este dotată cu ecografe, un SPECT CT (computer tomograf specializat pentru scintigrafie – util în oncologie, endocrinologie etc.) și un aparat RMN (Rezonanță Magnetică Nucleară) Toshiba „Titan” de 1,5 Tesla (unitate de măsură a inducției magnetice). În București, mai există doar 2 aparate SPECT CT. Cel de-al treilea se află la noi. De asemenea, un astfel de RMN se mai află doar la Spitalul Clinic Fundeni și la Spitalul Universitar. De asemenea, și în ceea ce privește sterilizarea, beneficiem de aparatură de ultimă generație. Au fost efectuate instruiri ale personalului de către firmele care au furnizat aparatura. Este un spital frumos, este un spital, repet, peste spitalele private”, ne-a spus managerul Patricia Ene.

 

Personal cu înaltă calificare

Așadar, în noua clădire, căci îi putem spune așa, fără să greșim, va funcționa o secție de imagistică medicală, la subsol, o unitate de primire urgențe (UPU), la parter, o secție de Anestezie și Terapie Intensivă (ATI), precum și secțiile de chirurgie, urologie, ORL. Blocul Operator, ultramodern va funcționa la etajul 5. În toate aceste secții va lucra personal cu înaltă calificare. Pentru aceasta a fost angajat, prin concurs, personal de specialitate, medici, asistente, infirmiere. „Au fost scoase la concurs 50 de posturi, dintre care aproape jumătate au fost deja ocupate. Urmează să se mai organizeze un concurs pentru ocuparea tuturor posturilor necesare și sperăm ca, până la sfârșitul lunii iunie, să avem echipa completă. Totodată, urmează să realizăm o integrare cu restul pavilioanelor spitalului, care vor fi reabilitate, la rândul lor, și să construim pasarele între corpurile existente și pavilionul H. Facem astfel pași încât să creăm un tot unitar funcțional și corect”, ne‑a declarat managerul spitalului.

 

O sală de operație și o secție ATI ca în filmele science-fiction

Cei care m-au condus să vizitez spitalul a fost dr. Radu Zgarbură, medic primar chirurg, directorul medical al spitalului, Elena Bucaleț, asistentă și Camelia Pavel, asistentă șefă la secția Chirurgie. Primul popas a fost la una dintre sălile blocului operator, aflată la etajul 5. Vă mărturisesc că am rămas aproape mut când am văzut echipamentul și aparatura din interior. Arăta mai ceva ca în filmele stiințifico-fantastice. Am coborât, apoi, un etaj mai jos, la secția ATI. Aceeași impresie. Pacienții internați acolo erau înconjurați de o aparatură cum rar mi-a fost dat să văd. Mai mult, există camere de luat vederi care monitorizează fiecare din cele 15 paturi, astfel că personalul poate supraveghea, în permanență fiecare pacient.  Aici, șeful secției, dr. primar Ionuț Soare ne-a spus: „Lucrez de 7 ani în acest spital. Față de condițiile din trecut, acum este o diferență ca de la cer la pământ! Avem aparatură de cea mai înaltă performanță, spațiile sunt conform normelor, astfel că ne putem desfășura activitatea într‑un cadru adecvat specialității noastre. Nouă ne este mai ușor, iar pacienților le va fi mai bine”.

 

„Avem o dragoste pentru acest spital”

La etajul III, se află secția chirurgie, cu 7 saloane pe palier și 27 de paturi. Aici am întâlnit-o pe Ioana Pârvu, din orașul Pantelimon.  „Avem o dragoste pentru acest spital, pentru toți medicii și asistentele care sunt alături de noi. Eu nu am mai pomenit asemenea condiții ca aici”, ne-a spus ea. În salonul alăturat, Marin Ion, din Voluntari, îi confirmă spusele Ioanei Pârvu. „E splendid aici! Nemaipomenit! E foarte curat, personalul are mare grijă de noi. Ce să mai zic! N-am mai văzut astfel de condiții, nicăieri!”, exclamă el.

 

Unitatea de Primiri Urgențe, la standarde europene

La fel de impresionantă, ca și secția ATI, este Unitatea de Primiri Urgențe. Aceleași dotări de primă mână le găsești peste tot. Dr. Gheorghe Cuculici, șeful secției, ne-a precizat că acum UPU respectă toate normele și standardele specifice acestei activități. „Așteptăm de ani de zile acest proiect. Mă bucur că domnul Marian Petrache, președintele CJI, a reușit să ducă la bun sfârșit această investiție. Avem acum 15 paturi, față de 10, în trecut, avem, potrivit legii 13 spații, pentru urgențe majore, urgențe minore, otopedie, consultații specifice etc”, ne-a precizat dr. Cuculici.