˜ Totuși, câteva probe prelevate pentru verificarea produselor biocide au fost neconforme, pentru alți producători

Membrii Colegiului Prefectural al județului Ilfov, reunit pe 19 mai, au fost informați cu privire la derularea programelor naţionale de sănătate, în anul în curs, implementate de către Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Ilfov, dar și asupra modului în care este acoperit necesarul de servicii medicale şi farmaceutice pentru asiguraţii din județ, prin contractele încheiate de Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Ilfov, în 2016.

Acoperire vaccinală  de peste 50%

Crenguța Dumitru, director executiv adjunct al DSP Ilfov, a făcut o serie de referiri la ansamblul acțiunilor multianuale, orientate spre principalele domenii de intervenţie ale asistenţei de sănătate publică reprezentate de programele naționale de sănătate. Câteva dintre aspectele punctate s-au referit, spre exemplu, la vaccinare, în cazul populației aflate la vârstele prevăzute în calendarul național de vaccinare, unde, acoperirea vaccinală este cuprinsă între 55% (pentru vaccin diftero-tetanic la gravide) și 100% (BCG-ul și vaccinul antihepatită B).

De la începutul anului 2016, în primele 4 luni ale anului, prin cabinetele medicilor de familie din Ilfov, au fost efectuate 10.171 vaccinări.

În programele națio­nale de supraveghere și control al bolilor transmisibile prioritare și cel de prevenire, supraveghere și control al infecției ­­HIV/­SIDA, Ilfovul stă bine. Spre exemplu, în primele patru luni ale anului, au fost testate serologic pentru sifilis 516 gravide și toate rezultatele au fost negative, dar și 13 persoane din grupele aflate la risc și, de asemenea, rezultatele au fost negative. La fel au fost și rezultatele celor 775 de teste rapide HIV.

În cazul programului de depistare precoce a cancerului de col uterin prin efectuarea testării Babeș-Papanicolau (BPN), la populația feminină elegibilă, s-au constatat, anul trecut, disfuncționalități, care se mențin și în prezent. Majoritatea medicilor de familie sau medicilor specialiști nu s‑au mai implicat în implementarea programului, deoarece, printre altele, distanțele dintre localitățile din nordul, sudul și vestul județului și Spitalul Clinic Județean de Urgență Ilfov, aflat în București (sectorul 2) – unde se predau frotiurile recoltate – sunt prea mari. Asta, adăugat supraîncărcării medicilor cu tot felul de atribuții birocratice sau blocarea în activitate din cauza disfuncționalităților apărute în implementarea cardurilor de sănătate. Apoi, rezultatele testărilor BPN vin cu întârziere sau, în unele cazuri, transmiterea acestora către centrele de consiliere a fost greșită. Sau faptul că tariful prevăzut pentru recoltare a scăzut în 2015-2016 de la 28 de lei la 18 lei, sumă care nu acoperă costul kitului de recoltare și consumul de benzină.

Control la Hexi Pharma

Între 9 și 11 mai, a fost controlată S.C. Hexi Pharma SRL, cu punctul de lucru, de anul trecut, în Ilfov, la Mogoșoaia, având ca tematică verificarea respectării prevederilor legale în vigoare cu privire la fabricarea și comercializarea produselor biocide. În urma controlului efectuat, a fost aplicată o sancțiune contravențională de 45.000 de lei și a fost impusă măsura retragerii de pe piață, în termen de 10 zile, a produselor biocide Hexi Pharma.

În paralel, în vederea verificării eficienței dezinfectanților utilizați în cele 8 unități sanitare cu paturi din județ (publice și private) au fost prelevate 98 de teste de sanitație de către personalul propriu al spitalelor și 60 de către inspectorii DSP Ilfov. Deși s-a constatat că nici o unitate medicală cu paturi, din Ilfov, nu folosea la acel moment dezinfectanți de la Hexi Pharma, unele rezultate ale testelor au fost neconforme pentru 2 probe prelevate de Spitalul Eftimie Diamandescu, Bălăceanca, la 9 din Spitalul Clinic Județean de Urgență Ilfov și la 3 teste din Spitalul de Obstetrică-Ginecologie Buftea, referindu-ne strict la unitățile de stat.

Acoperirea necesarului de servicii medicale și farmaceutice

Aurelia Isărescu, președinte-director general CAS Ilfov, a vorbit despre acoperirea necesarului de servicii medicale și farmaceutice pentru asigurații din județ, ținând cont de alocarea bugetară pe 2016. Astfel, după încheierea actelor adiționale de prelungire a contractelor de furnizare a serviciilor medicale, valabile acum până la sfârșitul lunii iunie 2016, în Ilfov, 92 de farmacii asigură medicamente cu și fără contribuție personală (fonduri suficiente potrivit bugetului alocat CAS Ilfov), 68 de furnizori asigură dispozitive și echipamente medicale (buget insuficient), există 146 medici de familie (buget suficient), 39 de furnizori de asistență medicală în ambulatoriu de specialități clinice (cu 167 de medici specialiști pentru 16 specialități; fonduri suficiente), 23 de furnizori pentru asistență medicală pentru specialități paraclinice (laboratoare de analize și centre de radiologie imagistică; buget suficient doar pentru primele 7 zile din lună), 34 de medici stomatologi (fonduri insuficiente), 10 furnizori de servicii medicale de recuperare-reabilitare (fonduri insuficiente), 1 furnizor – ambulanță – (fonduri insuficiente), 7 spitale (fonduri insuficiente) și 13 furnizori de servicii medicale de îngrijire la domiciliu (de asemenea, fonduri insuficiente pentru acoperirea consumului mediu lunar, conform solicitărilor).