Iubesc Măgurele!

Narcis Constantin, tânărul și destoinicul primar al orașului Măgurele, și-a depus candidatura la funcția de primar al urbei, la alegerile locale care vor avea loc pe 5 iunie 2016. Putem spune că nu există în Măgurele un om mai potrivit pentru această funcție. O dovedesc pe deplin faptele sale, înfăptuite atât în funcția de viceprimar, cât și în cea de primar interimar. De aceea, l-am rugat să ne vorbească despre proiectele pe care dorește să le dezvolte, în mandatul următor.

Redactor: Domnule Narcis Constantin, aveți poate cel mai interesant și, în ace­lași timp, impresionant slogan de cam­panie din istoria administrației publice a acestei localități. Ce vrea să însemne el?

Narcis Constantin: Nu mi-am propus să impresionez pe nimeni, este exact ceea ce simt eu pentru acest oraș în care m-am născut și am crescut, la administrarea și dezvoltarea căruia muncesc de patru luni și pe care doresc să-l transform în cel mai prosper oraș din județul Ilfov, pentru că resurse sunt, iar oamenii merită acest deziderat. Pentru că m-am născut și am crescut aici, pentru că parcursul meu profesional este strâns legat de acest oraș, îi cunosc toate problemele, știu ce nevoi are această comunitate și am toată convingerea că acestea pot fi rezolvate doar dacă ești dedicat, doar dacă pui suflet în ce faci, doar dacă inima ta bate odată cu cea a orașului și cu inimile oamenilor. Albert Einstein a spus cu înțelepciune o maximă la care țin foarte mult, în care cred cu tărie și după care mă ghidez în tot ce fac pentru acest oraș: „Ceea ce faci pentru tine, dispare odată cu tine, ceea ce faci pentru alții, rămâne pentru o eternitate”.

Red.: Vorbind despre probleme, trebuie să recunoaștem că sunt multe de rezolvat în Măgurele, mai ales că localitatea se află în plin proces de dezvoltare, la 12 ani de când a devenit oraș. Care ar fi pentru dumneavoastră cele mai importante chestiuni nesoluționate?

N. C-tin: Într-adevăr, sunt foarte multe probleme nerezolvate, dar și anumite aspecte care merită îmbunătățiri. De aceea, dacă veți consulta programul meu de dezvoltare, veți constata multe obiective pe care îmi propun să le ating. Obiectivele mele sunt reflecția necesităților reale ale comunității noastre.

Red.: Dar cu ce ați începe mai întâi, după ce veți ajunge primar?

N. C-tin: Nu cred că există o prioritate anume, aproape toate proiectele au prioritate și sunt importante, atât în viziunea mea, cât mai ales pentru cetățeni și pentru dezvoltarea orașului. Sigur, unele proiecte poate ar trebui demarate imediat, altele pot fi derulate în paralel. Eu sunt convins că, având și sprijinul viitorului consiliu local, toate nevoile acestui oraș vor fi soluționate. Încă de la începutul acestui an, am demarat câteva, dintre care vă reamintesc de proiectul de modernizare a rețelei de iluminat public, care este aproape de finalizare.

Red.: Bun, haideți să alegem o temă din planul dumneavoastră de dezvoltare. De exemplu, educația. Ce lipsește și unde se poate aduce un plus valoare?

N. C-tin: Este un domeniu important, pentru că educația este, până la urmă, baza dezvoltării societății. Orașul Măgurele are un liceu, o școală, patru grădinițe, iar aceste obiective vor fi dezvoltate. Intenționez, spre exemplu, să demarez construirea unei creșe, a unei noi grădinițe cu program prelungit și a unui nou corp de școală. De asemenea, ceea ce mi se pare foarte important pentru sănătatea copiilor și o prioritate a mandatului meu este înființarea în unitățile de învățământ a unor cabinete medicale și stomatologice cu servicii gratuite. Lipsa unor programe de prevenţie susţinute cu fonduri de la bugetul de stat face ca foarte mulți copii să nu aibă acces, din motive financiare, la tratamentele stomatologice necesare. Prin acest program, încerc să remediez această problemă, iar toți copiii din orașul Măgurele să beneficieze de consultații și intervenții gratuite. În plus, urmăresc să cresc performanțele elevilor prin acordarea de burse celor care obțin rezultate bune la olimpiade.

Red.: Dacă tot vorbim despre sănătatea copiilor, haideți să ne referim la sistemul medical, în ansamblu. Ce lipsește în prezent?

N. C-tin: Există deja un centru medical modern, inaugurat chiar în urmă cu un an, proiect demarat în 2012, când am devenit viceprimar și care s-a dovedit a fi foarte benefic comunității noastre. Planul meu pentru acest subiect prevede înființarea unui Serviciul de Ambulanță Comunitară, cu un centru de permanență, care va funcționa 24/24 de ore. Finanțată de la bugetul local, această unitate va fi dotată la standarde europene și va oferi servicii de prim ajutor doar locuitorilor acestui oraș. Astfel, nu ne vom mai lovi de situația actuală, în care salvarea se întâmplă să nu ajungă întotdeauna în timp util. Am încredere că acest proiect va salva vieți.

Red.: Ați spus „că acest proiect va salva vieți”. Pentru asta, ambulanțele trebuie să ajungă în orice colț al localității, dar pentru asta este nevoie de o infrastructură rutieră nouă, dacă ne referim numai la câte străzi sunt în aceleași condiții ca acum 12 ani.

N. C-tin: Da, aveți dreptate, iar infrastructura rutieră este unul dintre obiectivele mele. Am în vedere reabilitarea completă a tuturor străzilor de pământ și pietriș, rămase neasfaltate. De asemenea, reabilitarea podului de peste Centură este la fel de importantă, urmărind consolidarea structurii de rezistență, asfaltarea completă și amenajarea de alei pietonale. Dar modernizarea infrastructurii rutiere nu trebuie să se limiteze doar la căile de rulare a vehiculelor. Acestea au nevoie și de locuri de staționare și intenționez, în acest sens, să amenajez foarte multe parcări, supravegheate video și iluminate.

Red.: Cine se va ocupa de supravegherea acestor parcări?

N. C-tin: Nu numai de acestea, ci de toate zonele populate, se va ocupa viitorul Serviciu de Poliție Locală, care până acum nu a existat și poate că, într-adevăr, i s-a simțit foarte mult lipsa. Camerele video vor acoperi nu numai parcările, ci și căile de acces, parcurile, trotuarele, pentru a conferi un grad ridicat de siguranță a cetățenilor.

Red.: Gradul de si­gu­ranță al cetă­țe­ni­lor presupune și un anumit grad de confort, care include chiar și zone speciale de relaxare și agrement. Vă gândiți și la acest aspect?

N. C-tin: Da, planul meu de dezvoltare cuprinde amenajarea de noi obiective de agrement, ar și reamenajarea peisagistică a celor existente și mă refer atât la parcuri, cât și la spațiile ­verzi. Am în vedere restaurarea Parcului Oteteleșanu, reamenajarea parcurilor din Aluniș, Vârteju și Nefliu, prin reabilitarea terenurilor de fotbal, mărirea spațiilor verzi și a celor de joacă, precum și prin amenajarea zonelor de parcare din fața parcurilor. În plus, intenționez crearea de noi zone verzi, plantarea de arbori, dar și reamenajarea peisagistică a zonelor verzi existente, amenajarea unui parc în Dumitrana, în zona fostului ștrand, precum și amenajarea unui parc în Cartierul Scriitorilor. Cred că dintre toate aceste obiective, reamenajarea Parcului Oteteleșanu și a celui din zona fostului ștrand Dumitrana, vor fi proiecte care, deși sunt pentru locuitorii acestui oraș, cu siguranță vor atrage vizitatori și din București.

Iar pentru bătrânii noștri, doresc să înființez un Club al Pensionarilor și am în proiect amenajarea fostei centrale termice de pe Platforma Măgurele. Deși nu are legătură cu zona de agrement, țin să menționez că voi demara proiectul de înființare a Clubului Cultural Măgurele, destinat copiilor și tinerilor. Intenționez ca acest club cultural să aibă sedii în Măgurele, Vârteju, Dumitrana și în fosta școală din Aluniș, pentru a facilita accesul cât mai multor copii. În cadrul clubului, vor fi predate cursuri gratuite de canto, pian, dansuri moderne, dansuri tradiționale, teatru, pictură etc.

Red.: Dar de amenajarea sau reamenajarea parcurilor cine se va ocupa și nu ne referim la firmele care vor executa efectiv lucrările?

N. C-tin: Da, așa este, vor fi firme specializate care vor avea contracte atribuite, în mod legal, prin licitații, pentru amenajări sau reamenajări. Dar de atribuirea acestora, precum și de întreținerea lor se va ocupa viitoarea Administrație a Domeniului Public (ADP), un serviciu care nu a existat în Măgurele până în prezent. Am convingerea că ADP Măgurele va rezolva multe din problemele fostei administrații, eliminând actualele piedici birocratice.

Red.: Confortul ce­tă­țe­nilor include și calitatea vieții cotidiane cu referire directă la condițiile de trai din spațiile locative. Ce aveți în plan, în acest sens?

N. C-tin: Este nevoie, pe bună dreptate, de îmbunătățirea condițiilor de trai din locuințele oamenilor și, pentru asta, vor fi derulate ample proiecte de extindere a rețelei de apă și canalizare, în toate zonele orașului. De asemenea, pentru creșterea efi­cienței energetice, va fi continuat programul de reabilitare termică a blocurilor, demarat în 2012, prin obținerea de fonduri de la bugetul de stat, cu accesarea de programe operaționale regionale. Vom continua, astfel, cu cele 32 de blocuri din zona centrală, dar și cu cele două situate la intrarea în oraș.

Red.: Dacă tot ați amintit de fondurile europene, cred că ar trebui să ne vorbiți și despre economie, poate cel mai important segment al procesului de dezvoltare a unui oraș.

N. C-tin: Da, referindu-mă strict la fondurile europene, după cum știți foarte generoase pentru zonele slab dezvoltate, aș vrea să vă spun că intenționez să înființez un serviciu special pentru accesarea de programe ale Comunității Europene, respectiv un Birou Unic de Informare și Consiliere destinat tuturor, dar mai ales tinerilor, care doresc să pornească o afacere cu sprijin financiar european. De asemenea, pentru atragerea de noi investiții, voi fi deschis către toate companiile care vor să deschidă afaceri în Măgurele și care vor crea și noi locuri de muncă. Astfel, sunt rezolvate simultan atât problematica socială, cât și cea economică. Pentru asta va fi nevoie, evident, și de o debirocratizare a serviciilor publice și, în acest sens, va fi creat un Birou Unic în cadrul Primăriei, pentru reducerea la maximum a timpilor de așteptare în eliberarea unor documente sau obținerea de avize și autorizații. Acest birou va deservi atât persoanele juridice dar, mai ales, pe cele fizice.

Să nu uităm că, din punct de vedere economic, proiectul ELI-NP este un adevărat pol de dezvoltare, pentru că poate determina investiții private de peste zeci de milioane de euro. Pentru valul de dezvoltare generat de ELI-NP este nevoie de o administrație pregătită și, vă asigur, că sunt persoana cea mai potrivită pentru Primăria Orașului Măgurele, în contextul actual.

Red.: O ultimă problemă, dar poate nu cea din urmă, este transportul public, pentru că orașul se află la 15 kilometri de centrul Capitalei.

N. C-tin: Nu este nici pe departe cea din urmă problemă care va trebui rezolvată, mai ales dacă ținem cont de Planul de Mobilitate Urbană Durabilă, pus în dezbatere de Consiliul Județean Ilfov. PMUD propune trei scenarii complexe, fiecare dintre acestea adresându-se componentei metrou şi celor pentru tramvai rapid şi autobuz rapid. Pe lângă obiectivele PMUD, Primăria Măgurele va asigura, în mandatul meu, un transport public modern care va acoperi toate zonele – Vârteju, Nefliu, Dumitrana, Pruni, Aluniș, cartierul Florilor etc.

Red.: Domnule Narcis Constantin, vă urăm succes la aceste alegeri și sperăm ca, peste 4 ani, să putem discuta despre acest proiecte din postura de realizări!

N. C-tin: Vă mul­țumesc și vă asigur că voi face tot ceea ce îmi stă în putință pentru realizarea lor. Așa să îmi ajute Dumnezeu!