“Perioada alegerilor este scurtă, campania durează doar 30 de zile, dar oamenii comunei Ciolpani vor suporta consecințele alegerilor lor, poate toată viața, dacă vor vota fără să știe adevărul despre interesele ascunse ale lui Călin Bogdan”, a declarat Cristina Manicea.

 După cum v-a obiș­nuit, Jurnalul de Ilfov a publicat, acolo unde e cazul, despre realizările primarilor în funcție, dar, la Ciolpani, lucrurile sunt la polul opus. Interesele personale sau de grup pot transforma comuna Ciolpani într‑o bombă ecologică, dacă acest lucru nu s-a întâmplat încă. Clar este că năpăstuiții sorții sunt locuitorii satului Piscu, așezat între râul Ialomița și pădurea Scroviștea, loc în care poluarea ar trebui să fie zero. Ar trebui doar că… În satul Piscu funcționează o firmă care produce detergenți și produse de dezinsecție, autorizată de Primăria Ciolpani să funcționeze ca locuinţă şi servicii, în zona de case. Da, această firmă oferă câteva locuri de muncă cetățenilor din Piscu, dar ce se întâmplă cu substanțele care sunt deversate pe stradă și care ajung în zona protejată a pădurii și a bălții Mânăstirii Țigănești (Lacul Scroviștea)? Asociații acestei firme sunt apropi­ați ai primarului Bogdan Călin.

”De câțiva ani, această firmă deversează în mod repetat reziduurile pe domeniul public. În timp, firma s-a dezvoltat, în special datorită contractelor cu statul, iar singurul avantaj pentru comună este faptul că acolo sunt angajați câțiva concetățeni, oameni muncitori și serioși. Dar, ce facem cu pericolul poluării care stă ca o sabie asupra satului Piscului?’’, întreabă Cristina Manicea.

 Dacă lucrurile s-ar fi oprit aici, probabil oamenii ar fi acceptat lucrurile, dar primarul Călin Bogdan a spus că această firmă va deschide și un depozit de deșeuri periculoase. Tot el este cel care a promis 40 de locuri de muncaă în acest depozit. Cum poate un primar să promită locuri de munca într-o firmă privată, dacă nu ar exista un interes, cum poate un primar care a depus un jurământ că este în slujba cetățeanului să nu se gândească la ce riscuri ale sănătății îl supune pe alegătorul său ? Ce înseamnă «deșeuri periculoase»? Deșeurile periculoase sunt reprezentate de acele substanțe extrem de toxice care afectează organismul uman și zona în care sunt depozitate pentru zeci de ani, sunt acele substanțe care cauzează îmbolnăviri grave, care pot duce până la deces. De obicei, cei mai afectați sunt copiii și femeile însărcinate.

«Pentru depozitarea deșeurilor periculoase există cele mai stricte legi, iar prima regulă care trebuie obligatoriu respectată este distanța considerabilă față de zonele populate. Investiția într‑un asemenea loc trebuie să respecte norme clare a căror respectare să fie verificată la sânge de toate organismele, nu cum funcționează acum firma respectivă ale cărei spălături le găsim aproape în fiecare zi pe carosabil, scurgându-se apoi în Lacul Scroviștea”, afirmă Cristina Manicea.

 

Pilele de la Agenția de Mediu Ilfov

Care este investiția, de fapt, ce ascunde și ce interese sunt la mijloc, ne spune Cristina Manicea:

„În urmă cu câteva luni, am aflat despre această investiție, știam la momentul acela doar despre un depozit de deșeuri pe care urma să-l deschidă aceeași firmă care deține la Piscu fabrica de detergenți și substanțe de dezinsecție, cu asociați, aceeași apropiați ai primarului în funcție. Când am aflat detaliile, m-am îngrozit. Bogdan Călin afirmă că în comună se va face o investiție de zeci de milioane de euro în acest depozit de deșeuri periculoase, unde vor fi angajați 40 de oameni. 40 de locuri de muncă sunt un real ajutor pentru cetățeni, dar cu ce risc ? Cu acela al îmbolnăvirii lor și a celorlalți ? Cred că sănătatea  a aproximativ 6.000 de oameni este mai presus decât orice investiție împărțită sau nu de primar, cu sau fără sponsori de campanie pe promisiuni viitoare, unde în joc este sănătatea localnicilor.

Depozitarea acestor deșeuri toxice poate concura, ca efecte, cu Cernobâlul, și aceasta se întâmplă între casele de la Piscu. Mă opun vehement acestui proiect, cu toate că investitorii susținuți de Călin Bogdan încearcă să-l materializeze, acompaniindu-l la instituțiile din județ. Și când spun instituții, mă refer și la Agenția de Protecția Mediului Ilfov, unde Bogdan Călin se laudă, împreună cu funcționarul public al primăriei, Viorel Popa, că au pile și vor obține avizul de mediu. Odată obținut acest aviz, mai este nevoie doar de acordul Consiliului Județean Ilfov. Și după susținerea pe care am văzut-o sâmbătă, 21 mai, sunt convinsă că va obține acel aviz. Dacă mai luăm în calcul și faptul că acel depozit de deșeuri periculoase poate depune în anumite buzunare sume uriașe de bani – vezi sumele vehiculate de Bogdan Călin – probabil că prietenia cu asociații firmei este foarte solidă. Și tot ce susțin se bazează pe demersurile făcute către autorități, iar organele competente pot verifica oricând ceea ce afirm referitor la bomba ecologică de la Piscu”, precizează Cristina Manicea.

 

Canalizarea din Ciolpani, pe apa Ialomiței 

Lipsa canalizării se dovedește a fi mană cerească pentru apropiații lui Bogdan Călin. În contract cu primăria este o mașină de vidanjare cu numărul IF-14-LIV, care aparține, în acte, socrului  cumătrului lui Bogdan Călin, Sorin Stanciu, cunoscut mai ales ca Sorin Grasu, şi el angajat al Primăriei Ciolpani, alături de celelalte rude ale primarului şi viceprimarului. Aceeași mașină are contract cu primăria pentru anumite obiective publice. Și de la acestea și de la particulari, vidanjele sunt golite pe malul Ialomiței, în gropi făcute cu acordul primăriei. Firesc, din  aceste gropi reziduurile ajung în Ialomița și, ulterior, în pânza freatică și puțurile oamenilor nevinovați. Un locuitor al satului  Piscu declară, sub protecția anonimatului, (v-am mai spus doar că la Ciolpani Bodan Călin amenință oamenii!): «Gropile au fost săpate contra cost, în contract cu primăria, din două motive: odată pentru a aduce pământul pe terenul de fotbal de la Căminul Cultural din Piscu, pentru umplutură. Al doilea motiv este că, odată făcute, gropile folosesc pentru golirea vidanjelor.»

Și, în acest context, Cristina Manicea întreabă: ”De ce să ne otrăvim copiii? De ce să ne îmbolnăvim din apa de la puțurile noastre, domnule Călin Bogdan? Puteați ca, printr-o hotărâre a Consiliului local, să faceți o asociere cu cea mai apropiată stație de epurare, eventual cea de la Gruiu și oamenii să fie în siguranță și sănătoși. De ce, domnule Bogdan Călin dacă se folosește vidanja primăriei nu se taie și chitanțe ? Soluțiile sunt simple, legile sunt clare în acest sens, mai trebuie doar interes pentru oameni. Și de acest aspect mă voi ocupa cu siguranță din 6 iunie, când voi deveni primar!»

 

Are Piscu și groapă de gunoi ? Are !

Până în 2009, în perioada primului mandat al primarului, la Piscu a funcționat groapa comunală de gunoi. În 2009, din cauza pericolului de îmbolnăvire a populației, groapa de gunoi a fost închisă de Garda de Mediu. La acel moment, o instituție a statului a alocat fonduri pentru ca locul să fie transformat în spațiu verde. Ceea ce nu s-a întâmplat, iar banii…ah, banii !…au fost pierduți. Ca acoperire a faptului că acolo încă se mai depozitează gunoi, Bogdan Călin flutură o hârtie obținută (doar el știe de unde, probabil că de la Garda de Mediu) cum că ar avea voie să depoziteze pe locul fostei gropi de gunoi resturi rezultate de la toaletarea arborilor, a viței de vie și a altor plante, precum și res­turi de la  diverse demolări din construcții. Doar că, între timp, o singură groapă de gunoi s-a transformat în mai multe, pe care oricine le poate vedea, la tot pasul, pe malul Ialomiței. Deșeurile, provenite din construcții sunt ridicate contra cost, dar fără chitanță, deși vorbim de sume de ordinul milioanelor de lei vechi, de utilajele primăriei. Și aceasta ar fi nimic, dacă gunoiul menajer din comună nu ar fi depozitat tot la groapa de la Piscu, altfel, oficial, închisă.

«Această problemă ar putea fi rezolvată printr-o notă de fundamentare cu un studiu la bază, din care să reiasă o sumă fixă pentru salubrizare pentru fiecare cetățean, locuitor al comunei Ciolpani. Nota de fundamentare se înaintează Consiliului local, care aprobă sau nu, în interesul cetățeanului, În acest context, se poate face o colectare selectivă a gunoiului, pe categorii: deșeuri menajere, plastic, hârtie, metal, pe fiecare casă în parte. Aceste categorii de gunoi pot fi valorificate și pot aduce bani la bugetul local, eventual pentru a susține o sumă cât mai mică pentru locuitorii care ar plăti acest serviciu.  Până se va ajunge la aceste soluții, până cineva se va implica cu adevărat în problemele cetățenilor din comuna Ciolpani, stăm pe o bombă ecologică ce poate costa vieți» a declarat Constantin Ioniță, fost angajat al societății de salubrizare.

“Prin relatarea acestor fapte, doresc să trag încă o dată un semnal de alarmă, să le amintesc oamenilor că nu tot ceea ce aud este și real, că nu sunt informați așa cum ar merita și ar trebui, transparent și cinstit, că adevărul iese mereu la suprafață și pentru că, în al 12-lea ceas, trebuie să știe că ei sunt cei care decid ce viață vor avea de acum înainte”, declară Cristina Manicea.

 

Campanie agresivă și ilegală

Unii încă mai cred că legea este făcută pentru a fi încălcată. Dovadă stă campania desfășurată de Bogdan Călin, actualul primar de la Ciolpani. Sâmbătă, 21 mai, după orele 12, Bogdan Cplin a mobilizat în centrul satului Ciolpani circa 130 de mașini și peste 150 de oameni. Până aici, nimic  ieșit din comun. În fruntea caravanei se afla o mașină din care se auzea asurzitor imnul PNL-ului iar pe fiecare geam al mașinilor din caravană erau lipite afișe cu Bogdan Călin, candidat din partea PNL și cu însemnul ștampilei votat. Ceea ce este ilegal. Mai mult, majoritatea participanților avea tricouri cu însemnul PNL. Ceea ce este, iar, ilegal. Îi reamintim lui Bogdan Călin că nu s-au schimbat legile în timpul campaniei electorale și este ilegal modul în care și-a desfășurat campania. ”Cel puțin 60 din cele 130 de autoturisme nu erau din localitate, ci aduse, după modelul PNL, de oriunde din județ sau chiar București. Nu mă interesează dacă oamenii din caravană au fost plătiți sau nu, este treaba autorităților să descopere. Noi le punem la dispoziție înregistrări cu oamenii care se laudă cu sumele de bani primite de la Bogdan Călin pentru că l-au sprijinit”, declară Cristina Manicea, susținută de un grup de locuitori din comună.

De altfel, contracandidata lui Bogdan Călin a făcut plângere prin serviciul 112 și un echipaj sosit la fața locului a constatat și a încheiat un proces verbal  în acest sens. Cristina Manicea a anunțat și Biroul de Circumscripție local și a anunțat Autoritatea Electorală Permanentă.

“Eu am respectat legea și alegătorul. Am mers la pas prin comună, pentru a vedea nevoile și a cunoaște prioritățile și lipsurile oamenilor. Mi‑am făcut o imagine și mai clară asupra felului în care am făcut programul de măsuri pentru următorii 4 ani, în interesul cetățenilor. Mi se pare cel puțin lipsit de respect pentru cel care te votează ca tu, candidatul, să-l saluți în stil ceaușist din mașină, fără să cobori și să întinzi mâna, fără să asculți ce are alegătorul tău de zis. Dar mi se pare și o mare lipsă de curaj. Este stilul lui Bogdan Călin, este dovada respectului față de cei care îl votează, atât poate el să facă: să fluture din mână, ca Ceaușescu. Nu are cum să aibă curaj să privească în ochii oamenilor, poate doar să-i amenințe, să profite de nevoile lor, plătindu-i cu câțiva lei, pentru ca apoi să se bată cu pumnul în piept că el este Împăratul. Și când mă gândesc că m-a acuzat că intru în curți, peste oameni… El i-a deranjat doar fonic. Da, Bogdan Călin, am intrat în curțile oamenilor, la invitația lor, ca să ascult ce probleme au și ce nemulțumiri au în privinţa «realizărilor» tale”, precizează Cristina Manicea.

 

Ce prevede Ghidul finanțării campaniei electorale la alegerile locale din anul 2016

Capitolul V. Materialele de propagandă electorală

Articolul 26: Este considerat material de propagandă electorală orice material scris, audio sau video, care îndeplinește următoarele condiții:

a) se referă în mod direct la un candidat sau partid politic care participă la alegeri, clar identificat;

b) este utilizat în perioada 6 mai – 4 iunie 2016, ora 07,00;

c) are obiectiv electoral și se adresează publicului larg;

d) depășește limitele activității jurnalistice de informare a publicului.

Următoarele tipuri de acțiuni și materiale de propagandă electorală nu mai sunt permise de prevederile legale în vigoare în timpul campaniei electorale:

a) Vehiculele inscripționate cu sloganuri de campanie.

 

b) Vehiculele care difuzează materiale audio, în mers sau staționar.