Ai stat prea mult la plajă?

Ți-ai dorit cu ardoare un bronz auriu deosebit și te-ai expus la soare mai mult decât ar fi fost normal pentru ca pielea ta să rămână frumoasă și sănătoasă? Spune stop suferinței cauzate de arsurile solare! Poți să le tratezi cu succes și acasă.  

Scutul natural al pielii echivalează cu aproximativ SPF 4, astfel încât arsurile solare pot apărea cu ușurință dacă te expui pe plajă fără protecție solară sau dacă petreci timp în aer liber într-un interval orar când cantitatea și intensitatea razelor UVA și UVB este maximă. Bineînțeles că ar fi fost de preferat să previi arsurile solare, pentru a evita cojirea pielii, roșeața și usturimea, apariția de vezicule pe moment, precum și îmbătrânirea prematură sau apariția cancerului pe termen lung. Dacă totuși pielea ți s-a ars, este indicat să urmezi câteva reguli simple, necesare pentru a minimaliza efectele negative.

 

Primii pași

1.Pune-ți o compresă rece pe pielea arsă. Este utilă pentru ameliorarea durerii produse de arsurile solare instant,

2.Fă-ți un duș rece sau o baie. Îți va aduce mult dorita senzație de răcorire,

3.Adaugă în apa de îmbăiere lavandă sau ulei esențial de mușețel. Ajută la ameliorarea usturimii,

4.Bea multă apă. Înlocuirea fluidelor corporale pierdute va ajuta pielea să se vindece mai repede.

5.Ia Vitamina E. Reprezintă un antioxidant care contribuie la reducerea inflamației și poate fi utilizată direct pe piele sau ca supliment alimentar.

“Sunt de evitat săpunurile sau produsele cosmetice parfumate, deoarece acestea tind să usuce și mai mult pielea deja uscată și arsă de soare. Pielea se tamponează cu grijă cu un prosop curat și nu se șterge, căci riști să o iriți și mai mult. Au efecte benefice loțiunile care conțin aloe vera, cunoscută pentru rolul hidratant și calmant. Ba mai mult, unele produse cu aloe conțin și lidocaină, un anestezic care poate ajuta la ameliorarea durerii provocate de arsurile solare. Aloe vera este, de asemenea, un bun hidratant pentru pielea care se exfoliază”, explică dr.  Laurențiu Vlădău, specialist dermatolog în cadrul Clinicii Hebra. Veziculele care își fac apariția reprezintă un semn al unei arsuri solare severe. Cel mai indicat este ca ele să fie acoperite pentru a preveni ruperea lor, ceea ce ar putea duce la infecții.

 

Consultă-ți medicul dacă iei contraceptive sau alte medicamente

Dacă iei orice medicamente care fac pielea mai sensibilă la soare (cum ar fi tetracicline, tiazide, sulfonamide, fenotiazine, contraceptive orale, diuretice, medicamente pentru diabet) contactează-ți medicul care ți le-a recomandat pentru a vedea dacă le poți înlocui cu cele pentru arsurile de soare. Nu înceta să iei niciun medicament prescris fără a consulta medicul care ți le-a recomandat!

 

Nu te mai expune la soare până când nu se vindecă pielea!

Este recomandat să eviți expunerea la soare până se estompează arsurile solare. Expunerea la razele UV nu ar face decât să înrăutățească lucrurile. Dacă apar vezicule pe o mare suprafață a corpului, însoțite de febră și frisoane, senzație de amețeală și confuzie, mergi urgent la medic. Și nu uita! Chiar dacă pielea se va vindeca, efectele negative pot fi resimțite pe termen lung.

 

Arsurile repetate cresc riscul de cancer

 

Episoadele repetate de arsuri solare aduc un risc substanțial de apariție a cancerului de piele și de îmbătrânire prematură a pielii, astfel că cel mai bun remediu rămâne prevenirea lor. Pentru a evita astfel de neplăceri, utilizează întotdeauna protecție solară cu SPF 30 sau mai mare, poartă îmbrăcăminte și ochelari de soare.