Preliminariile CM de fotbal

Toată lumea a așteptat cu sufletul la gură meciul cu Muntenegru, sperând că neamțul Christoph Daum va da o altă față jocului echipei noastre naționale. Din păcate, debutul germanului a fost un adevărat fiasco. Echipa României a jucat un fotbal anost, lipsit de inventivitate și a remizat penibil cu o echipă pe care calculele arătau că o putea bate.

La toate acestea s-au adăugat și utilizarea unor jucători pe posturi în care nu erau obișnuiți să joace (vezi Săpunaru), dar și ratarea imensă a penalty-ului bătut de Stanciu, din finalul meciului. După o asemenea evoluție, sunt convins că românii i-au mulțumit lui Dumnezeu că am scăpat cu un egal.

 

O echipă ruptă-n două

România a arătat ca o echipă făcută din două bucăţi separate pe care trebuiau să le lege pasele în adâncime ale lui Stanciu și crossurile în spatele lui Vukcevic, repetate obsesiv, în speranţa unei infiltrări a lui Benzar. Cu un Bicfalvi greoi, care dădea impresia că nu știe nici el ce să joace, cu un Stanciu care a alergat mult și fără spor și cu Florin Andone depășit de pasele prea tari ale lui Stanciu, echipa noastră a jucat un fotbal care a părut bezmetic și dezorganizat. Muntenegrenii au fost minute bune la cârma jocului, silindu-i pe români să se apere în cea mai mare parte din prima repriză. Mai mult, puteau deschide scorul încă din minutul 5, prin Beqiraj, care a scăpat singur cu Pantilimon, dar am avut noroc că portarul nostru are picioare lungi… Singura noastră ocazie din prima repriză i-a aparținut lui Andone, însă proaspătul atacant al lui Deportivo a tras în portar.

 

Două minute de fericire

Repriza a doua s-a desfă­șurat în același registru, până când Daum s-a îndurat să facă schimbări în benzi, introducându-i pe Torje și Adi Popa. Acesta din urmă, abia intrat, a reușit primul gol al meciului, în minutul 85. Pe moment, părea că tot chinul de până atunci luase sfârșit, dar… Jovetic, după doar 2 minute (87) a înscris cu capul, în urma unei faze fixe. În prelungiri, Dumnezeu le-a mai dat o șansă românilor.  Keșeru a obținut un penalty, în urma unui fault dur al lui Savic, de pe urma căruia s-a ales cu o fractură de pomete. Din păcate, Nicolae Stanciu, care și-a asumat executarea loviturii de pedeapsă, a tras ca la rugby, mult deasupra porții apărate de Bozovic. Astfel a fost scrisă povestea acestei remize la care nu se aștepta nimeni.

 

Val de critici la adresa lui Daum

După meci, mulți antrenori și foști jucători ai naționalei au desființat tactica abordată de antrenorul german. Printre ei, Basarab Panduru, Gabi Balint, Sorin Cîrțu sau Cornel Dinu au criticat „inovațiile” germanului. „La națională nu poți să faci experimente din astea în meciuri oficiale. Așa ceva încerci la o echipă de club sau într-un amical”, a spus Cîrțu. „Am jucat cu un antrenor neamţ o partitură românească. Ne-a anunţat că va juca în pressing, dar lucrurile astea de propagandă le-am trăit înainte de 1989. Nu a semănat nimic din ce am jucat cu ce a anunţat neamţul înainte, cu emfază. Eu nu am înţeles nimic din ce am jucat!”, a spus Dinu.

 

Meciul, în cifre

A fost al 672-lea meci al echipei naţionale, în care am remizat pentru a 173-a oară, a 60-a oară pe teren propriu și a 11 partidă de când nu am fost învinși. A fost cea de-a doua partidă disputată împotriva naționalei din Muntenegru, după amicalul din 2008, scor 4-0. A fost al patrulea meci disputat la Cluj-Napoca fără victorie, dar primul în care am înscris, golaverajul din Dealul Feleacului fiind de 1-10. Ultimul penalty ratat de România a fost cel din meciul cu Bosnia-Herțegovina (3-0), în 03.06.2011, doar că nereușita lui Săpunaru nu a contat atunci.