Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a săvârșit duminică, 4 septembrie, prima Sfântă Liturghie la Catedrala Mântuirii Neamului. Tineri creștini ortodocși din lumea‑ntreagă au asistat, cu evlavie, la slujba oficiată de soborul condus de Patriarhul României. Din sobor au făcut parte mai mulți ierarhi români și străini.  

În cuvântarea sa de suflet de la finalul slujbei, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române le-a explicat credincioșilor de ce Biserica este școala care ne unește cu Dumnezeu și izvorul bucuriei și al vieții veșnice. Vă redăm și dumneavoastră, dragi cititori, o mică parte din povețele alese ale Părintelui Patriarh, care au mângâiat inimile rugătorilor și le-au readus liniștea. 

 

“Dacă iubirea devine lumina vieții noastre, atunci se schimbă și relațiile între oameni”

“Biserica ne îndeamnă să iertăm semenilor noștri toate greșelile lor. De ce? Pentru că astfel ne eliberăm sufletul din legăturile păcătoase ale egoismului și ale răzbunării, spre a ne împărtăși cu Sfânta Euharistie, cu iubirea sfântă, smerită și milostivă a lui Hristos. Deci, când ne împărtășim cu Sfânta Euharistie ne împărtășim cu iubirea iertătoare a lui Hristos. De aceea trebuie să iertăm păcatele sau greșelile celor care ne-au greșit. (…) Iertarea cere o luptă interioară cu noi înșine, o răstignire a dorinței egoiste de răzbunare, a tentației de a răspunde la răutate cu răutate. Făcând aceasta, creștem duhovnicește și ne sfințim, adică devenim cu adevărat “oameni ai lui Dumnezeu”. Iar dacă iubirea milostivă și iertătoare devine lumina vieții noastre, atunci se schimbă în bine și relațiile între oameni. Adică, se oprește violența prin iertare, se stinge ura prin iertare, se înlocuiește răutatea cu bunătatea prin iertare și se schimbă “iadul” vieții păcătoase în “bucurie a Raiului” ca viață trăită în iubirea și sfințenia lui Dumnezeu”, a spus Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul BOR.        

 

Slujba a avut loc afară, în aer liber, și a mângâiat inimile a mii de tineri veniți de pretutindeni, la “Întâlnirea Tinerilor Ortodocși din toată lumea”.