Există şi în România…

Un studiu recent, realizat de IMAS, la solicitarea Centrului de Inovație în Medicină, arată că în România sunt aproape un milion de persoane suferinde sau diagnosticate în trecut cu cancer. Potrivit statisticilor, peste 20% dintre români au sau au avut cel puțin o persoană apropiată (soț, soție, fiu, fiică, mamă sau tată) diagnosticată cu un anumit tip de  cancer. 

 

Principala temere legată de cancer este că nu poate fi vindecat (26,6%). La aceasta se adaugă și lipsa tratamentelor eficiente (7,4%), indisponibilitatea terapiilor în România (7,1), lipsa banilor necesari pentru tratamente (5,8), plus teama de boala în sine, cu tot ce presupune ea (7,6%). Pentru a găsi cele mai bune soluții terapeutice în lupta cu temuta maladie, specialiștii în domeniu pun la dispoziția pacienților site-ul ­www.oncopedia.ro, primul site românesc despre cancer. Sute de articole, postate pe această platformă online, abordează oncologia în detaliu. Pentru fiecare tip de cancer, sunt explicate și analizate pe larg cauzele, factorii de risc, stadiile, metodele de diagnostic precoce, de investigare și tratament. Acestor materiale li se adaugă și informații despre nutriția, suportul psihologic și stilul de viață al pacienților oncologici. Atenţie! Informaţiile primite în urma accesări site-ului, nu exclud controalele medicale şi nici recomandările specialiştilor care le monitorizează starea de sănătate.  

 

Un pacient corect informat, e un pacient mai puternic

 

„Ne bucurăm că pacienții noștri pot avea acum acces în timp real la informații oferite de specialiști. Iar faptul că avem o alternativă puternică la promisiunile nocive de tratament miraculos, care se găsesc la tot pasul pe Internet, este un motiv de bucurie în plus. Cancerul nu așteaptă și un pacient corect, informat e un pacient mai puternic”, spune Cezar Irimia, președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer. Necesitatea abordării corecte a oncologiei în mediul online este apreciată și chiar încurajată și de prof. univ. dr. Tudor Ciuleanu, unul dintre cei mai titrați oncologi din țara noastră, recunoscut și pe plan internațional care profesează în cadrul Institutului Oncologic din Cluj-Napoca. „Apariția acestui site este de mare ajutor pentru noi, medicii. Pentru că în viteza în care trebuie să consultăm, diagnosticăm, tratăm, de multe ori nu avem timp să-i detaliem pacientului situația, să‑i explicăm că există și lucruri altele decât tratamentul de care trebuie să aibă grijă. Salut faptul că în acest moment, mulțumită oncopedia.ro, îl putem ajuta cu atâta informație de calitate”, explică prof. dr. Tudor Ciuleanu.