Potrivit portalului Agrointeligența, noul director al APIA, Adrian Pintea, a anunțat că instituția pe care o conduce este pregătită să achite integral subvențiile pentru campania 2016, începând cu data de 1 decembrie, când începe plata regulară a plăților directe din bani europeni. Astfel, fermierii care au primit avans în perioada 17 octombrie-30 noiembrie vor avea în cont și restul banilor, începând cu această dată.

„Suntem pregătiți să începem plățile normale de la 1 decembrie. Nu vreau să promit, dar putem și suntem pregătiți ca de la 1 decembrie să începem plățile normale. Dacă am achitat 69% acum, diferența nu va fi foarte mare. De la 1 decembrie vom începe completarea pe aceste plăți, iar în continuare pentru zootehnie o să dăm acele adeverințe pentru că au fost multe solicitări, deja lucrăm pentru a acorda acele adeverințe. Sperăm ca această campanie va fi una normală și pentru zootehnie, în ceea ce privește campania de autorizare”, a declarat pentru Agrointeligența, directorul general al APIA, Adrian Pintea.

 

Dosarele restante trebuie clarificate cu fermierii

Pintea  a mai arătat că APIA mai are de achitat bani și pentru campania 2015, dar dosarele „restante” sunt cele care mai au probleme care trebuie clarificate cu fermierii. De asemenea, pentru fermierii care au avut angajamente pe agromediu banii vor fi virați în perioada următoare. „Pe 2015 mai sunt dosare de plată, dar sunt strict punctuale, cu anumite probleme și câteva restanțe, care sunt pe agromediu și care vor fi plătite. Nu aș putea să spun o sumă exactă, dar sunt sume mici. Concentrarea maximă a fost pentru Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA) care a avut ca deadline (termen-limită – n.r) data de 15 octombrie, iar în ceea ce privește bugetul Fondului European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR), termenul limită este 31 decembrie. A nu se înțelege că atunci vom plăti acești bani, dar atunci este data până la care putem face aceste plăți. Același principiu se aplică și pentru ANT, bani de la bugetul național, termenul este 31 decembrie pentru plata acestor subvenții”, a mai punctat Adrian Pintea.

 

Cauzele care au dus la blocarea dosarelor

 

Potrivit APIA, în momentul de față mai există dosare blocate la plată. Principalele cauze care au dus la blocarea acestor dosare sunt erorile identificate în procesul de verificare al cererilor (control administrativ și control pe teren). Iată în ce constau aceste erori: ● Supradeclarările; ● Cererile din anul curent sau anii precedenți sunt verificate de către alte instituții (DNA, DLAF etc.); ● Cererile se află sub incidența implementării constatărilor identificate de alte instituții; ● Fermierii nu au prezentat documente justificative pentru schemele care necesită astfel de documente (ex. sprijin cuplat); ● Cereri neeligibile la plată;