Terenurile extravilane din Buftea au fost cadastrate în totalitate datorită Programului Național de Cadastru și Carte Funciară (PNCCF).

Marți, 14 februarie, 49 de proprietari s-au prezentat la Primăria Buftea pentru a primi extrasele de carte funciară din partea reprezentanților Oficiului Județean de Cadastru și Publicitate Imobiliară (OJCPI) Ilfov, corespunzătoare unui număr de 101 loturi de teren extravilan. Primarul orașului Buftea, Gheorghe Pistol, a profitat de ocazie pentru a le vorbi oamenilor despre posibilitatea de a pune în practică proiecte care să permită dezvoltarea zonei.

Anca Musceleanu, inginer șef la OJCPI, a explicat că sectorul cadastrat în Buftea prin Programul Național de Cadastru și Carte Funciară (PNCCG), compus din 101 loturi de teren extravilan pentru care există 49 de proprietari, este un sector în care nu au fost probleme, aflat la limita dintre Buftea și Corbeanca și este singurul sector extravilan care trebuia cadastrat. ”Ce mai are Buftea este în intravilan. Au fost cadastre pe sporadic și neînscrise în sistemul informatic în proporție de 70-80%. Erau cadastre vechi făcute, dar neintegrate. Acum s-a făcut integrarea lor. Nu au fost probleme de suprapunere. Sunt câteva imobile cu decedați, pentru care am cerut datele de domiciliu pentru a înștiința notariatul”, a precizat inginerul. Proprie­tarilor li s-a mai explicat că, în cazul în care unele persoane au avut cadastrul făcut, acel număr cadastral este închis, iar proprietățile vor avea un nou număr cadastral care trebuie depus inclusiv la Registrul Agricol. Anca Musceleanu a mai atras atenția că un alt beneficiu al lucrărilor prin programul național de cadastru este faptul că succesiunile care nu au fost dezbătute se vor face gratuit, cu condiția de a fi realizate în termen de doi ani.

Programul Naţional de Cadastru şi Carte Funciară (PNCCF) a demarat în 2015 și presupune că în toate localitățile din România, până în anul 2023, vor fi înscrise în Cartea Funciară toate proprietățile, fără nicio cheltuială din parte posesorilor acestora. Aceeași gratuitate va exista și pentru dezbaterile succesorale. În prima etapă, cea denumită  „pilot”, au fost incluse 63 de localități din România, printre care și 3 comune ilfovene: Copăceni, 1 Decembrie și Clinceni, care vor fi cadastrate în totalitate.

Primarul Gheorghe Pistol a declarat că finalizarea acestui proces de cadastrare este binevenită deoarece permite inițierea unor proiecte de dezvoltare a zonei, de comun acord cu proprietarii. Edilul le-a vorbit oamenilor despre posibilitatea realizării unei șosele ocolitoare care să traverseze mult mai ușor localitățile Buftea, Mogoșoaia, Corbeanca și Otopeni.

”Consiliul Județean este în studiu de fezabilitate cu un proiect din Centura Bucureștiului menit să unească drumul județean care duce spre Periș, iar de acolo, noi ne dorim să facem o ocolitoare a comunei Corbeanca. Dacă vrem să mergem la Otopeni, să mergem prin această ocolitoare și nu prin Corbeanca. Cerem sprijinul proprietarilor, să ne cedeze câte 2,5 metri, dacă ne dorim să facem un drum de 9 sau 11 metri lățime, pentru a veni la dimensiunea prevăzută de norme. Este un pas spre dezvoltare, deoarece cu această ocazie se vor introduce și utilități. Drumul parcurge circa 4 km și traversează patru localități: Buftea, Mogoșoaia, Corbeanca, Mogoșoaia și Oto­peni. Noi, cu proprietarii de aici, rezolvăm segmentul de Buftea. Ne-am gândit de mult timp să facem această șosea, dar neavând cadastre pe zonă și multe cadastre fiind suprapuse, nu avea sens să facem renunțare, pentru că nu erau lucrurile așezate. Făcând acest cadastru general nu mai avem nicio suprapunere și putem dezmembra și duce acest drum la 9 sau 11 metri, după cum doresc proprietarii”, a explicat Gheorghe Pistol, care a subliniat că în cazul în care există unitate din partea proprietarilor, până în toamnă proiectul poate fi realizat.

În privința derulării Programului de Cadastrare, următorul sector aflat în atenția edililor din Buftea este zona Buciumeni. ”Vom identifica o zonă periferică unde nu există deloc acte de proprietate. Sunt mai mult de 200 de familii. Ne dorim să impozităm, ne dorim să facem acte de proprietate și, de ce nu, să încasăm și bani după intrarea în legalitate a tuturor clădirilor. De foarte multe ori, cetățenii ne solicită introducerea de gaze, de curent, dar atâta vreme cât nu ai un act de proprietate, cât nu ai un cadastru și o intabulare, operatorii nu sunt de acord să tragă utilitățile. Acest program ne ajută să rezolvăm situația tuturor terenurilor. De multe ori Curtea de Conturi ne-a întrebat de ce figurăm cu o suprafață și încasăm pentru o suprafață mai mică pentru că nu aveam acte de proprietate”, a declarat primarul Gheorghe Pistol.

Primarul Gheorghe Pistol
Primarul Gheorghe Pistol explică avantajele noilor proiecte de dezvoltare zonală
cetățeni
Cetățenii sunt atenți la explicațiile privind modul în care se fac dezbaterile succesorale
IMG_0582
Proprietarii bufteni primesc documentele cadastrale