Turcia ar putea organiza un referendum pentru a reinstitui pedeapsa cu moartea. Referendumul s-ar organiza dacă Parlamentul nu reuseşte să aprobe o astfel de măsură.

După tentativa de lovitură de stat în iulie 2016, preşedintele Turciei a profitat ocazie pentru a vorbi despre pedeapsa cu moartea.

Recep Tayyip Erdogan le-a spus la mitinguri susţinătorilor săi care cer restabilirea pedepsei cu moartea că va promulga orice lege votată în Parlament în acest sens.

Vineri însă, președintele Turiciei a mers mai departe. El a spus că ar putea fi organizat un referendum dacă Parlamentul nu reuşeşte să restabiliească această pedeapsă.

Turcia a abolit pedeapsa cu moartea în urmă cu mai mult de un deceniu. Liderii europeni spun că discuţiile privind încercareaTurciei de a se alătura UE vor înceta dacă Ankara restabileşte pedeapsa cu moartea.

Sugestia președintelui de a înscrie acest subiect pe agenda parlamentului a survenit în plină grevă a foamei a circa 700 de deţinuţi kurzi în închisorile turce. Ei cer îmbunătăţirea condiţiilor de încarcerare a lui Abdullah Ocalan, plasat în izolare de un an şi jumătate.

Abdullah Ocalan a fost arestat şi condamnat la moarte pentru trădare în 1999. O pedeapsă comutată în închisoare pe viaţă în octombrie 2002, după abolirea pedepsei cu moartea de către Ankara, sub presiunea Uniunii Europene, la care Turcia vrea să adere.

Peste 35.000 de persoane au fost arestate în Turcia dupa tentativa de puci eșuată, potrivit Guvernului. Amploarea acestor măsuri de retorsiune a generat provocare în randul ONG-urilor și în Occident.

Autoritățile afirmă că măsurile excepționale sunt necesare pentru a elimina amenințările persistente la adresa statului. Autoritățile amintesc și că 241 de persoane au fost ucise în timpul tentativei de puci.