Festivitățile Carnavalului de la Rio au debutat vineri cu primele parade ale școlilor de samba. Debutul a avut parte și de o mare controversă: Marcello Crivella, pastorul evanghelic ales recent primar al orașului, a lipsit de la ceremonie.

Startul festivalului fusese prevăzut pentru vineri după amiază, cu predarea simbolică a cheilor orașului Regelui Momo, monarhul obez și jovial, care simbolizează latura ludică a unuia dintre cele mai mari festivaluri din lume.

Primarul orașului nu a fost prezent

Ceremonia a avut loc în cele din urmă cu două ore și jumătate întârziere, la ora locală 20:30 (11:30 GMT). Cum Marcello Crivella nu ”gustă” exuberanța carnală a carnavalului, a lipsit de la ceremonie.

Edilul a fost înlocuit de adjunctul său pentru cultură, Nilcemar Nogueira. Acesta explicat jurnaliștilor că primarul a rămas alături de soția sa bolnavă.

Criza financiară se resimte la Rio

Înainte de sosirea primei școli de samba, Academicos do Sossego, tradiția a funcționat de data aceasta ca la carte. Sambadrom a fost măturat în mod simbolic de dansatori în uniforme portocalii, înconjurați de mascote înfățișând prezervative gigantice. De altfel, Ministerul Sănătății a anunțat deja distribuirea gratuită de 77 de milioane de prezervative. Se știe că țara se pregătește pentru patru zile de petreceri non-stop, pentru a uita de criza economică, corupție și violență.

Criza financiară a lovit frontal și carnavalul din stradă. Potrivit Riotur, care coordonează această populară sărbătoare, doar 451 de ”blocos”, cortegii muzicale care pot atrage mii de petrecăreți, vor defila în aceste zile, față de 505 anul trecut.