„Pregăteşte-ţi organismul” pentru cele „40” de pahare! Vinul roşu este sănătate curată. Bineînţeles, dacă îl bei cu moderaţie, nu într-o cantitate atât de mare. Datorită conţinutului său bogat în vitamine, săruri minerale şi substanţe cu proprietăţi antioxidante, vinul roşu te ajută să previi foarte multe boli grave. Iată în ce cantitate trebuie să-l consumi ca să‑ţi menţii organismul sănătos!
Vinul roşu este o adevărată bombă vitaminică. Istoria licorii din pahar este cu adevărat fascinantă şi a evoluat odată cu dezvoltarea umană. Preocupaţi de studiul acestei băuturi, experţii au descoperit că în pieliţa boabelor de struguri din care se fabrică vinul există o multitudine de elemente benefice sănătăţii. Aşa se face că, atunci când bei un pahar cu vin, îi asiguri organismului aportul necesar de vitamina C, complexul vitaminic B, calciu, magneziu şi potasiu, fără de care, nu ai fi în formă şi nu ai activa la capacitatea ta maximă.
Tulburările de inimă şi afecţiunile sistemului nervos, prevenite cu vin
„Consumul moderat ajută la prevenirea bolilor de inimă şi îmbunătăţeşte sistemul imunitar. Vinul roşu conţine vitamine hidrosolubile, ca B1, B2, B5 şi B6 care intervin în funcţionarea sistemului imunitar, nervos şi menţin sănătatea pielii şi tonusul muscular. Este bogat în resveratrol, cu dovedite proprietăţi antioxidante”, explică spaniolul Rubén Bravo, expert în nutriţie la Institutul European al Obezităţii.
Medicii recomandă un pahar pe zi
Cantitatea optimă recomandată de specialişti este de un pahar, cel mult două, pe zi. Potrivit medicilor, 200 de ml de vin roşu, consumat zilnic, asigură o mai bună dilataţie venoasă şi au un puternic efect antioxidant, ceea ce conduce la scăderea riscului de a suferi de angină pectorală, un infarct miocardic sau un accident vascular cerebral. Substanţele active din vin pot să reducă oxidarea unor grăsimi care circulă în sânge cum ar fi, colesterolul rău, şi depunerea lor pe pereţii arterelor. Şi asta nu e tot. Aceste substanţe active din vin previn şi îmbătrânirea precoce a celulor organismului. Însă, o cantitate mai mare de 250 de ml, provoacă efectul invers. Măreşte riscul dezvoltării şi agravării bolilor cardiovasculare, iar în cazul suferinzilor cronici poate grăbi decesul.
Şi totuşi… e interzis gravidelor şi bolnavilor de hepatită
Dacă eşti însărcinată, alăptezi sau suferi de insuficienţă cardiacă, o tulburare hepatică sau urmezi un tratament medicamentos, nu ai voie să bei vin roşu. Poţi să suferi scăderi bruşte ale tensiunii arteriale, accelerarea sau scăderea ritmului bătăilor inimii, schimbarea stării de dispoziţie de la optimism la negativism, care poate duce chiar la depresii, intoxicaţie şi chiar leziuni neuronale.
Medicii: “Nu îl recomandăm celor care nu au obiceiul de a consuma vin”
Aşadar, există studii ştiinţifice care aprobă beneficiile vinului asupra stării de sănătate şi recomandă consumul licorii. Cu toate acestea, cercetările sunt departe de a da un verdict clar, pentru toată lumea. “Astfel de studii nu se pot face la fel ca atunci când se testează, de exemplu, un medicament. Sunt mai degrabă asocieri: se poate spune că există un risc mai mic de a suferi de boli coronariene precum angina pectorală sau infarctul miocardic în cazul pacienţilor care consumau acea cantitate moderată de vin roşu. Aceasta nu înseamnă însă că noi, medicii, îl vom recomanda pe reţetă şi cu atât mai puţin cuiva care nu are obiceiul de a consuma vin. Trebuie să spunem, de asemenea, că, de exemplu, consumul lui nu ar fi recomandat pentru o persoană cu insuficienţă cardiacă”, spune cardiologul Esteban López de Sá de la Spitalul Universitar “La Paz”, din Madrid.
Ştiai că…
- La sfârșitul anului 2014, România ocupa un onorabil loc 13 la producţia de vin?
- Scăderea randamentului la școală sau la serviciu cauzată de consumul a două pahare de vin este aceeași cu cea care rezultă în urma unei nopţi nedormite?
- În Japonia există un SPA unde oamenii înoată în vin, cafea sau ceai?
- Cea mai veche sticlă de vin din lume, are 1.700 de ani și se află într-un muzeu din Germania?
Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 341
Vezi aici și pagina PDF
http://jurnaluldeilfov.ro/wp-content/uploads/2017/03/22.pdf