Vasele de sânge sparte reprezintă una dintre cele mai frecvente probleme de sănătate care afectează femeile. Doamnele sunt de patru ori mai predispuse decât bărbaţii spre a dezvolta această afecţiune. Deşi, de obicei nu sunt însoţite de alte simptome, aspectul neplăcut la vedere este suficient pentru a încerca un tratament care să-ţi redea frumuseţea picioarelor. Iată care este cea mai eficientă terapie pentru problema ta!

Scleroterapia este pro­­­cedura cu rezultate bune sau chiar excelente în peste 90% din cazurile de tratare a varicozităţilor. Aceste semne mai puţin plăcute din punct de vedere estetic apar, în general, la nivelul membrelor inferioare sub forma unor linii şerpuite de culoare albastră, violet, având un diametru care poate varia de la 1 mm până la 1 cm. “Principala cauză a dezvoltării lor este poziţia verticală în care ne aflăm cea mai lungă perioadă a vieţii, care îngreunează capacitatea  venelor principale de a împinge fluxul de sânge spre inimă, dar şi particularităţile moştenite ale sistemului venos”, explică  dr. Laurenţiu Vlădău, specialist dermatolog în cadrul Clinicii Hebra Dermatologie.

La ce te supune cel mai eficient tratament

Scleroterapia este utilizată încă din anii 1930, fiind o procedură cu rezultate superioare tratamentelor laser. “Tratamentul presupune injectarea direct în venă a unui agent sclerozant care irită mucoasa vasului de sânge, determinând distrugerea peretelui vascular. Pentru a obţine rezultate ideale sunt necesare injecţii în mai multe puncte şi eventual în mai multe şedinţe, pe parcursul cărora vasul tratat se transformă în ţesut cicatricial şi începe să nu mai fie vizibil”, adaugă specialistul.

Procedura durează un sfert de oră

În cadrul efectuării scle­roterapiei, soluţia de sare îţi va fi injectată cu ajutorul unui ac foarte fin direct în venă. “În acest moment poate apărea un disconfort uşor timp de unul sau două minute, mai ales atunci când sunt injectate venele mari. Procedura în sine durează aproximativ 15 până la 30 de minute. Numărul venelor injectate într-o singură sesiune depinde de mărimea şi localizarea lor, precum şi de starea generală de sănătate a pacientului”, mai spune medicul. După intervenţie trebuie să porţi ciorapi de compresie timp de circa trei  săptămâni. În plus, câteva zile nu vei avea voie să faci sport.

Ce condiţii trebuie să îndeplineşti ca să urmezi terapia

Înainte de efectuarea procedurii vei face o consultaţie iniţială cu un dermatolog sau specialist în medicină vasculară. Acesta va decide dacă starea ta de sănătate permite acest tratament. Medicul va stabili, astfel, dacă există suspiciuni de boli ale venelor profunde sau obstrucţii, probleme mai avansate ale valvelor, ce pot duce la o întoarcere a sângelui venos în vasele din piele. Dacă este cazul, îţi va recomanda o ecografie a venelor (Duplex Doppler), înainte de tratament.

Eşti însărcinată? Nu poţi să faci tratamentul

“Nu sunt eligibile pentru efectuarea procedurii femeile gravide, iar în cazul persoanelor care au avut un cheag de sânge în trecut, eligibilitatea se va decide în mod individual şi va depinde de starea generală de sănătate, precum şi de motivul care a dus la apariţia cheagului respectiv”, completează medicul.

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 341

Vezi aici și pagina PDF

http://jurnaluldeilfov.ro/wp-content/uploads/2017/03/22-1.pdf