Guvernul ia măsuri de prevenire a pătrunderii și răspândirii pestei porcine africane pe teritoriul național, în condițiile în care au fost identificate focare ale acestei boli în țări vecine care au frontieră cu România.

Printr-o Ordonanță de Urgență adoptată miecuri, Executivul a stabilit măsuri pentru prevenirea și detectarea imediată a pestei porcine africane, în vederea supravegherii pasive atât la porcii domestici, cât și la mistreți, întărirea și îmbunătățirea măsurilor de biosecuritate în fermele de porci, precum și intensificarea controalelor la punctele de intrare în România de la frontiera cu Ucraina și cu Republica Moldova, pentru a preîntâmpina introducerea virusului cu produse din carne de porc contaminată din aceste țări.

Aceste măsuri au fost luate în regim de urgență pentru a preveni situații generate de evoluţia unor boli majore cu evoluţie epizootică ori chiar panzootică la animale de natură să perturbe sănătatea umană şi animală şi să afecteze activităţile de comerţ intracomunitar şi de export ale României. Pesta porcina africana este o boala virală a porcinelor domestice și sălbatice, cu evoluție rapidă și mortalitate de 100% pentru porcii care se îmbolnăvesc. Pentru această boală nu există vaccin, singura cale de a feri animalele fiind respectarea unor măsuri de protecție la venirea în contact cu animalele sănătoase, a anunțat Executivul.

Actul normativ adoptat miercuri aduce următoarele modificări:

În situația confirmării oficiale de către Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor a unui focar de pestă porcină africană sau a unui focar de altă boală infecţioasă pe teritoriul unui stat vecin, vânarea organizată a animalelor sălbatice pe adâncimea de 500 metri de la fâşia de protecţie a frontierei de stat către interior, pentru frontiera de uscat, şi de la limita terenului inundabil, pentru frontiera de apă este permisă numai ziua și numai de la fâșia de protecție a frontierei de stat către interior, de către gestionarii fondurilor de vânătoare, cu avizul prealabil al șefului sectorului de poliție de frontieră. Prin aceste precizări se simplifică procedurile administrative, astfel încât, în situaţia confirmării oficiale a unui focar de pestă porcină africană sau a unui focar de altă boală infecţioasă pe teritoriul unui stat vecin, să se acţioneze în regim de urgenţă la vânarea organizată a animalelor sălbatice.

În situaţii de excepţie, motivate de menţinerea biodiversităţii faunei sălbatice şi de păstrarea echilibrului ecologic, administratorul, la propunerea autoritaţii publice centrale care răspunde de protecţia mediului și Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, aprobă prin ordin restrângerea sau extinderea perioadei de vânătoare la unele specii de interes cinegetic.

Din momentul confirmării oficiale a unui focar de pestă porcină africană, pe suprafaţa unuia sau mai multor fonduri cinegetice, pe durata existenţei focarului, se extinde perioada de vânare pe tot parcursul anului, în limita cotelor de recoltă stabilite, pentru specia mistreț. Această prevedere completează în mod corespunzător paleta de măsuri necesare limitării extinderii epizootiilor.

Începând cu luna ianuarie 2014, Uniunea Europeană se confruntă cu o boală transfrontalieră extrem de gravă a suinelor domestice şi sălbatice – pesta porcină africană (PPA) – boală foarte greu de eradicat dacă pătrunde într-un teritoriu şi care implică eforturi financiare şi de personal deosebite.

Controlul bolii implică cheltuieli mari, determinate de două aspecte: cele referitoare la combaterea răspândirii bolii și cele determinate de pierderile producătorilor cărora li se aplică restricţii la comerţul intracomunitar şi la export.

De asemenea, comisarul European Vytenis Andriukaitis a solicitat României să întreprindă acțiuni urgente și decisive în acest domeniu, astfel încât, în cazul apariției bolii, măsurile de control și combatere să fie prompte și eficiente.

România a făcut eforturi, în anii anteriori, care au dus la eradicarea pestei porcine clasice, o maladie diferită de pesta porcină africană, dar care a afectat comerțul intracomunitar din acest sector.

Ce este pesta porcină

Pesta porcina africana (PPA) este o boala periculoasa, fara tratament sau vaccin in momentul de fata, care afecteaza speciile domestice si salbatice de porcine. Boala a fost introdusa in Europa in anul 2007 – deseurile alimentare – infectate – provenite dintr-un cargou venit din sud-estul Africii au fost folosite pentru hranirea unor porcine in Georgia. De aici boala s-a raspandit rapid in restul Caucazului si in Federatia Rusa, ajungand anul trecut la granita Uniunii Europene – iar in acest an chiar pe teritoriul Comunitatii.

Boala a fost descoperita pentru prima data in Kenya, o tara situata in est-centrul Africii. Boala este prezenta in mai multe tari subsahariene, inclusiv Madagascar. Boala a aparut pentru prima data pe teritoriul Europei in anul 1957 la Lisabona (Portugalia), cand deseurile alimentare provenite de pe avioane au fost folosite pentru hranirea unor porcine din zona aeroportului din oras.
Pesta porcina africana are o perioada de incubatie de 3 – 15 zile in mod obisnuit, sau de 3-4 zile in forma sa acuta. Este o boala foarte infectioasa, afectand porcinele de toate varstele si sexele. Una dintre problemele legate de depistarea bolii este ca nu exista un semn specific care sa indice prezenta bolii – chiar si mortalitatea ridicata a animalelor reprezinta doar un indiciu ca e vorba de pesta porcina – clasica sau africana.
Cand devine evidenta, boala poate avea diferite forme: preacuta, acuta, subacuta si cronica. Simptomele formelor preacuta si acuta sunt:
– moartea subita a animalelor cu indicii aproape inexistente privind cauza mortii
– febra ridicata, de 40 – 42 grade
– inrosirea pielii (vizibila doar la speciile de porcine cu pielea palida), in special la varful urechilor, coada, extremitati distale, pe piept si in zona abdomenului
– scaderea apetitului, apatie, cianoza si lipsa de coordonare motorica la 24-48 de ore inaintea mortii
– voma, diaree (uneori chiar cu sange), scurgeri din ochi
– moarte in cel mult 20 de zile
– avort
Rata de mortalitate a bolii este deseori 100% in cazul porcinelor domestice.
Virusul pestei porcine africane se transmite prin contact direct intre animale, sau indirect, prin hranirea animalelor cu laturi care contin carne sau produse secundare care provin de la animale infectate, capuse (Ornithodoros) care s-au hranit din animale infectate, sau chiar prin ustensile, haine, furaje contaminate. Virusul PPA supravietuieste timp de 6-10 zile in materialele fecale a animalelor infectate, pana la 3-6 luni in produsele din carne de porc netratate termic si mai multi ani in carnea de porc congelata.