Lilian Onescu, secretar general Ministerul Mediului

Fostul subprefect de Ilfov se mândrește că a făcut și face parte din echipele de lucru ale unor miniștri pe care-i numește tehnocrați în adevăratul sens al cuvântului – Eugen Teodorovici și Daniel Constantin

Un om competent, care promite „mai puține vorbe și mai multe fapte!“, în problematica vastă a mediului, un punct nevralgic al României în relația cu Uniunea Europeană, dacă amintim doar de faptul că, la nivelul anului trecut, țara noastră avea în derulare peste 10 proceduri de infringement pe mediu.

Articol apărut în ediția print a Jurnalului de Ilfov nr. 342

Despre cine este vorba? Despre Lilian Onescu, funcționar public din 2001, actualul secretar general al Ministerului Mediului, fost subprefect al județului Ilfov, fost prefect și subprefect al județului Călărași, fost inspector guvernamental sau fost director de cabinet.

Însă postul de care amintește cu multă mândrie Lilian Onescu este acela de secretar general la Ministerul Fondurilor Europene. Iar mândria vine din faptul că a deținut timp de doi ani această funcție, în echipa ministrului Eugen Teodorovici. ”Un ministru competent, un «tehnocrat», în adevăratul înțeles al cuvântului”, despre care Onescu are numai cuvinte de laudă, aducând ca argumente ”pro” gradul ridicat de absorție a fondurilor europene, din perioada lui Teodorovici. De altfel, chiar Eugen Teodorovici spunea, în vremea mandatului său, că ”România a devenit un lider în absorbția fondurilor europene!”

Și, nu cu mai puțină încântare și încredere în realizări viitoare, vorbește Onescu și de actuala echipă de lucru de la Ministerul Mediului, condusă de ministrul Daniel Constantin, vicepremier în Guvernul Sorin Grindeanu. Secretarul general face referire, în același context al absorbției de fonduri europene, la performanțele de necontestat ale fostului ministru al Agriculturii, dând ca exemple doar fondurile nerambursabile atrase, pe vremea ministrului Constantin, de APIA și AFIR.

Așadar, două echipe de profesioniști, conduse de oameni competenți, care îl motivează pe Lilian Onescu să performeze în continuare. Iar ocaziile pentru a dovedi că poate nu se lasă așteptate. Pentru că instituția condusă de Daniel Constantin nu are numiți încă în funcții, cei trei secretari de stat, iar secretarului general îi revin în această perioadă mai multe sarcini, de care, chiar dacă a preluat postul de la începutul acestei luni, Lilian Onescu se achită în ritm alert și cu simț de răspundere.

Priorități zero

Am vorbit despre proiecte de viitor ale insti­tuției, dar dată fiind perioada scurtă de la preluarea postului, secretarul general doar a punctat temele de prioritate zero, care pe ilfoveni îi interesează în mod deosebit.

lilian onescu 3

Facem aici referire la problematica deșeurilor/a gropilor de gunoi amplasate pe teritoriul județului, sau despre poluarea regiunii București – Ifov, care a atins niveluri record. De altfel, la începutul acestui an, într-o întâlnire cu primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, ministrul Mediului, Daniel Constantin, sublinia necesitatea creșterii calității vieții locuitorilor din regiunea București – Ilfov, și, evident, creșterea calității vieții tuturor românilor, dar și necesitatea unei colaborări ”îndeaproape” cu administrațiile publice locale, sub forma unui dialog serios și a unui parteneriat eficient.

lilian onescu 1

Am vorbit despre introducerea certificatului de calitate a aerului – eco-vigneta – un concept gândit ca alternativă la taxa de mediu, ce va fi introdus, probabil, gradual, despre Programul Rabla, și despre varianta Rabla Plus sau Rabla electrică, despre Strategia Energetică a României 2016 – 2030, dar și despre ”ANAF-ul” mediului, respectiv Autoritatea Națională pentru Protecția Mediului (ANPM).

lilian onescu 2

Lilian Onescu ne-a promis că, pe măsura derulării programelor amintite, ilfovenii, pentru care are o slăbiciune aparte, vor primi informații prompte și detaliate.