Festivalul Enescu 2017 invită artiștii, organizațiile private și instituțiile publice să pună în lumină Bucureștiul pentru a ajunge împreună în inima lui, locul unde se împletesc la infinit magia și creația, cu o serie nouă de proiecte, care să fie prezentate în cadrul „București Creativ”, în timpul Festivalului George Enescu 2017.

Festivalul Enescu a lansat, miercuri, apelul pentru proiecte pentru Bucureștiul Creativ 2017, a cărui temă este “Lumina din inima Bucureștiului”

Bucureștiul Creativ se desfășoară în cadrul Festivalului Internațional George Enescu 2017 (2 – 24 septembrie) și transformă Capitala prin creație (lucrări de artă contemporană, proiecte interactive în spațiul public, expoziții sau ateliere), aplicațiile fiind deschise atât pentru instituțiile publice, companii și ONG-uri, cât și pentru artiști și persoane fizice.

Proiectele pot fi depuse începând cu data de 22 martie 2017, până pe data de 15 iunie 2017, cu condiția respectării temei artistice și a condițiilor de participare.

Mai exact, proiectele trebuie să fie inspirate sau să aibă o legătură fie cu tema muzicală a ediției din acest an a Bucureștiului Creativ, Sonata pentru Violoncel și Pian în Fa minor, Op.26 de George Enescu, sau cu tema Festivalului Enescu 2017, ediție care și-a propus să pună într-o nouă lumină muzica și creația lui George Enescu, precum și muzica clasică.

Ca parte a acestui demers, Festivalul va pune tehnologia în serviciul muzicii clasice și al creativității, prezentând lucrări cunoscute, într-o nouă abordare;  va aduce în prim-plan muzica contemporană, invitând pentru prima dată la București pe unii dintre cei mai cunoscuți compozitori ai momentului; va oferi publicului posibilitatea să se bucure de un număr record de lucrări de George Enescu (37) – două dintre acestea fiind în premieră istorică în Festival -, și va acorda matematica la sunetul muzicii, printr-o expoziție în premieră.

Vor fi selectate acele proiecte artistice care vor fi gândite astfel încât să ajute publicul larg și vizitatorii lor să descopere sau să creeze lumina din inima orașului. Ce înseamnă “lumină” pentru Enescu 2017? Festivalul oferă liniile orientative, dar așteaptă  propuneri cât mai creative și îndrăznețe, pentru a transforma din nou capitala, sub semnul lui Enescu.

Unde există magie, există lumină: de fiecare dată când aducem o lumină nouă în viața noastră, descoperim o dimensiune, o perspectivă neexplorată. Adică ne îmbogățim, creăm, învățăm, simțim. Festivalul Enescu 2017 surprinde, și în același timp își păstrează structura și abordarea solide care l-au consacrat. Lucrurile pe care le știam, le vedem altfel.

Lumină. Înnoire. Descoperire. Acestea sunt cuvintele cu care începe o experiență nouă. Lumina este antidotul umbrelor și al întunericului. Într-o lume înnegurată de frică și agresivitate, Festivalul Enescu este o sursă de lumină în viața noastră. Pentru că, așa cum spunea George Enescu, vorbește limba inimilor: “Muzica pornește de la inimă și se adresează inimilor.”

Sunt încurajate abordările integrative care reliefează puterea creației, a muzicii sau a experienței enesciene și o completează cu valoarea unor aspecte nedescoperite sau redescoperite ale Bucureștiului ca spațiu urban și aduc o nouă lumină orașului și comunității.

Pot participa instituții publice, companii, ONG-uri, artiști, persoane fizice.

Mai multe informații pot fi găsite pe site-ul www.festivalenescu.ro.