La Bruxelles au loc miercuri, ceremonii comemorative la împlinirea unui an de la cele mai sângeroase atentate din istoria ţării, soldate cu 32 de morţi şi peste 300 de răniţi.

Comemorările, la care iau parte regele şi regina, includ câte un minut de reculegere la aeroport şi la staţia de metrou, la orele la care s-au produs exploziile, şi dezvelirea unui monument în memoria victimelor.

Prima ceremonie a fost programată la aeroportul Zaventem, unde, cu un an în urmă, la ora locală 8, doi jihadişti şi-au detonat centurile explozive.

Apoi, pe o stradă de lângă staţia de metrou Maelbeek, locul altui atac sinucigaş, regele Filip şi regina Mathilde inaugura un monument dedicat victimelor terorismului.

Belgia comemorează un an de la cele mai grave atentate din istoria sa. În dimineaţa zilei de 22 martie 2016, două explozii au avut loc pe aeroportul Zaventem şi într-o garnitură de metrou din staţia Maelbeek. 32 de oameni au murit şi 320 au fost răniţi în atentatele revendicate de organizaţia teroristă Stat Islamic.

Un moment special va avea loc la ora celei de a doua explozii. La 10 şi 10 minute, ora României, metroul, autobuzele şi tramvaiele din toată capitala se opresc, iar conductorii şi controlorii vor ţine „un minut de zgomot”, iar călătorii sunt invitaţi să aplaude.

Ameninţarea teroristă rămâne ridicată în Belgia, militarii continuă să patruleze pe străzi şi nu trece nicio săptămână fără raiduri sau operaţiuni antiteroriste. Ambele atacuri au fost comise de tineri musulmani, dintre care unii se întorseseră din Siria.  Autorii atacurilor sunt membrii aceleiaşi celule teroriste care a comis atentatele de la Paris, din noiembrie 2015.

De atunci, Belgia este în alertă sporită şi încearcă să reducă atât ameninţarea internă, cât şi pe cea reprezentată de militanţi care s-ar putea întoarce din Orientul Mijlociu, relatează News.ro.

Siria și Irak au atras peste 400 de belgieni care s-au alăturat Statului Islamic, potrivit unui raport al Centrului Internaţional Anti-terorism de la Haga. Acest număr face din Belgia unul dintre statele cu cei mai mulţi jihadişti străini din Orientul Mijlociu.

Autorităţile nu sunt sigure încă cine din Statul Islamic a organizat şi ordonat atacurile, deşi 59 de oameni sunt în arest şi 60 au fost eliberaţi pe cauţiune. Întrebat despre autori, premierul belgian Charles Michel a declarat că ancheta este în curs, însă nu există îndoieli privind ideologia care a inspirat masacrul.

Deşi soldaţii sunt în continuare o prezenţă permanentă în staţiile importante din Bruxelles, oficiali din serviciile de securitate le-au spus reporterilor că există încă riscul ca militanţi înarmaţi să fie în libertate.