Administraţia Naţională de Meteorologie a marcat, săptămâna trecută, cu ocazia aniversării Zilei Mondiale a Meteorologiei, intrarea în vigoare, în 1950, a Convenţiei Organizaţiei Meteorologice Mondiale (OMM).

Articol apărut în nr. 344 al Jurnalului de Ilfov, ediția print

Lilian Onescu, secretar general la Ministerul Mediului, a participat la eveniment şi a subliniat că instituţia pe care o reprezintă sprijină consolidarea capacității tehnice și instituționale a Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM). În numele ministrului Mediului, Daniel Constantin, Lilian Onescu i-a felicitat pe reprezentanţii ANM, pentru implicare şi dedicaţie în activitatea desfăşurată 24 ore pe zi.

Începând din anul 1961, statele membre ale OMM sărbătoresc intrarea în vigoare, la 23 martie 1950, a Convenției pentru înființarea OMM, în care România este membru cu drepturi depline. Astfel, în fiecare an, pe 23 martie, comunitatea meteorologică din întreaga lume celebrează Ziua Mondială a Meteorologiei.

Este o tradiţie deja, ca în fiecare an, de Ziua Modială a Meteorologiei, OMM să propună spre dezbatere o temă de interes universal pentru toate cele 191 de state membre. Tema aleasă în acest an – “Să înţelegem norii” – a subliniat importanţa acestora în prognozarea vremii, în modelarea impactului schimbărilor climatice şi în evaluarea disponibilității resurselor de apă. În comunitatea ştiinţifică, norul este definit ca o masă vizibilă de picături de apă sau de cristale de gheaţă ce se găsesc în atmosferă, deasupra suprafeţei Pământului. Există şi o ştiinţă care studiază exclusiv norii şi care se numeşte “nefologie”, aceasta fiind ramură a meteorologiei. Pe baza observaţiilor şi prognozelor meteorologice, norii sunt consideraţi “suportul-cheie” în înţelegerea sistemului dinamic al atmosferei, jucând un rol important în circuitul apei în natură şi distribuirea resursei de apă pe tot globul.

Comunitatea OMM este preocupată permanent să dezvolte instrumente specifice suport pentru înţelegerea şi prognozarea vremii. De aceea, în acest an, de Ziua Mondială a Meteorologiei a lansat o nouă ediţie a Atlasului Internaţional al Norilor, în format digital on-line, alcătuit din sute de imagini cu nori, clasificări ale tipurilor de nori, precum şi informaţii despre alte fenomene meteorologice deosebite, aşa cum sunt curcubeele, halourile, vârtejurile de zăpadă şi căderile de grindină. Primul Atlas International al Norilor a fost publicat în 1896, în format clasic, contribuind astfel, de-a lungul anilor, la studiul acestora şi formarea de bază a meteorologilor.

Misiune fundamentală

Gestionarea datelor meteorologice în scopul protejării vieţii și a bunurilor reprezintă misiunea fundamentală a serviciilor meteorologice naţionale, acestea fiind suportul în luarea deciziilor privind managementul situaţiilor de urgenţă generate de fenomenele meteorologice periculoase. Iar îmbunătăţirea continuă a înţelegerii evoluţiei vremii va putea răspunde nevoilor societăţii și provocărilor generate de o lume caracterizată printr-o tendinţă evidentă de creștere a populaţiei, modificarea folosinţei terenurilor, urbanizare, la care se adaugă și provocările ridicate de asigurarea securităţii alimentare și de administrarea resurselor de apă și de energie, în contextul schimbărilor climatice previzibile.

Ministerul Mediului din România susţine consolidarea capacităţii tehnice și instituţionale a Administraţiei Naţionale de Meteorologie, inclusiv prin proiecte de infrastructură finanţate prin fondurile structurale ale Uniunii Europene din exerciţiul financiar 2014 – 2020, precum și proiecte de cercetare finanţate prin Mecanismul financiar EEA 2014 – 2020, Programul RO07 – Adaptarea la efectele schimbărilor climatice”, a subliniat Lilian Onescu.