Președintele CNAS, Marian Burcea, crede că nu se va renunța la sistemul cardului național de sănătate, în următorii cinci ani.

Articol apărut în nr. 344 al Jurnalului de Ilfov, ediția print

”Deja este o experiență cu aceste carduri. (…) Mai avem de tipărit circa 800.000 de carduri. Vom sta mai aplecați pe sistemul informatic. Sincopele din acest punct de vedere să dispară sau să fie cât mai puține”, a spus șeful CNAS, răspunzând unei întrebări legate de posibilitatea renunțării la cardul de sănătate.

Nu, nu, nu. Este o discuție. Privim la viitor. Noi progresăm, dacă vrem să progresăm, scrie în legea din 2006 a sănătății ca la un moment dat actul de identitate să conțină și acest certificat de… Dar vorbim de un viitor. Cardul are valabilitate de cinci ani. (…) Eu cred că nu”, a afirmat noul șef al CNAS.

Amintim că Ministerul de Interne a supus dezbaterii publice un proiect de hotărâre privind cartea electronică de identitate (CEI), care va permite autentificarea online pentru a beneficia de diverse servicii electronice.

Prin proiect se propune modificarea conceptului anterior privind conținutul de date al cărții electronice de identitate, prin eliminarea din cip a informațiilor referitoare la calitatea de asigurat în sistemul public al asigurărilor sociale de sănătate. Astfel, „funcționalitatea” de card de sănătate va fi asigurată de certificatul digital emis de MAI, înscris în cip. Cardul național de sănătate își încetează valabilitatea la data la care titularului i s-a eliberat o carte electronică de identitate”, a informat MAI.