Alăturându-se evenimentelor din marile capitale ale Europei, Centrul Cultural
Casa Artelor, condus de regizoarea Alice Barb, a organizat,  în perioada 19 – 22 martie, prima ediție a Festivalul „I love Lipatti”, eveniment dedicat marelui nostru compozitor și pianist de geniu. Conceptul Festivalului este semnat de regizoarea și pianista Alice Barb care, cu emoție și mândrie, ne spune că Dinu Lipatti are peste tot în lume, nu admiratori, ci adoratori.

 

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov nr. 344

Vezi aici și varianta PDF a paginii de ziar!

http://jurnaluldeilfov.ro/wp-content/uploads/2017/03/15-5.pdf

 

În 2017, întreaga lume muzicală sărbătorește 100 de ani de la venirea pe lume a celui mai mare pianist român din toate timpurile, Dinu Lipatti. Supranumit de Paul Dukas „al doilea Enescu”, Dinu Lipatti continuă să existe în percepţia publică internaţională drept unul dintre simbolurile culturii româneşti, alături de George Enescu, Constantin Brâncuşi, Mircea Eliade şi Eugene Ionesco.

Timp de patru zile, la Casa Artelor au avut loc lansări de carte, expoziții, conferințe, proiecții de film și recitaluri, în cadrul cărora a fost ascultată pentru prima dată Integrala lucrărilor pentru pian solo de Dinu Lipatti.

În Curtea Mică a Casei Artelor, oaspeții au fost întâmpinați de expoziția “Dinu Lipatti – Viața și Opera”, deschisă pe toata durata Festivalului, iar Sala Brâncuși a găzduit Expoziția de fotografie “Dinu Lipatti – Portrete” și conferința „Dinu Lipatti, Viena 1933 – Berlin 1943, momente de cotitură ale consacrării pianistice”, susținută de muzicologul Ana Maria Orendi, sosită special de la Berlin pentru acest eveniment.

În Sala Brâncuși de la Casa Artelor au avut loc, de asemenea, lansarea celei de-a treia ediții a volumului biografic „Dinu Lipatti“, de Grigore Bărgăuanu și Dragoș Tănăsescu, în prezența primului autor, invitat special de la Paris, precum și lansarea primului volum din “Scrisori”, care cuprinde corespondența lui Dinu Lipatti cu cei mai însemnați profesori ai săi: Mihail Jora, Florica Musicescu și Nadia Boulanger.

Este pentru prima dată când scrisorile marelui pianist văd lumina tiparului adunate într-un prim volum, publicat în Colectia “Esențial” a Casei Artelor, colecție inițiată și coordonată de Alice Barb. În aceeași sală a avut loc și proiecția filmului „Le recital de Besançon“, realizat de Philippe Roger, tradus și prezentat de Irina Margareta Nistor, documentar despre ultimul recital al lui Dinu Lipatti, devenit legendar.

În cadrul Festivalului, Casa Artelor a fost deschis și un nou spațiu de spectacole, Sala Lipatti, iar cei care au avut onoarea de a-l inaugura au fost elevii Colegiului Național “Dinu Lipatti”, cu primul lor recital.

În Sala Mozart, pianista Mădălina Pașol a susținut recitalul „In Memoriam Dinu Lipatti” și tot aici, s-a auzit, pentru prima oară, Integrala lucrărilor pentru pian solo compuse de Dinu Lipatti, în interpretarea pianiștilor Viniciu Moroianu – partea I și Horia Maxim – partea a II-a, integrală completată cu piese din repertoriul pianistului Dinu Lipatti.

”Sunt foarte mândră pentru că în cele patru zile de festival au avut loc niște evenimente extraordinare, două dintre ele premiere absolute. Și mă refer la publicarea pentru prima oară a scrisorilor lui Dinu Lipatti într-un volum, deocamdată volumul I, corespondența cu profesorii lui. Urmează ca, până la finalul anului, să publicăm întreaga corespondență, în Colecția ”Esențial” a Casei Artelor, pe care am inițiat-o și pe care o coordonez. Ele sunt publicate în același format, la aceași calitate și cu aceeași prețuire cu ”Scrisorile lui Mozart”, pe care le-am publicat anul trecut, pentru că, din punctul meu de vedere, Dinu Lipatti este Mozart-ul nostru, al României. A doua premieră absolută, de care sunt extraordinar de mândră este interpretarea Integralei pieselor pentru pian solo, compusă de Dinu Lipati. Pentru prima dată, doi pianiști români care îl prețuiesc pe Dinu Lipatti, la rugămintea mea de acum patru luni, și-au unit eforturile și au realizat două recitaluri. Un centenar așa cum se cuvine despre și pentru cel supranumit al doilea Enescu, un geniu”, ne-a declarat Alice Barb.