Deşi este o stare fiziologică, normală, sarcina este însoţită deseori de disconfort şi dureri abdominale. În cele mai multe cazuri, durerile sunt inofensive, nu reprezintă un semnal de alarmă pentru sănătatea ta şi a bebeluşului. Există însă şi contracţii uterine dureroase care, în asociere cu alte simptome, anunţă declanşarea unui avort spontan sau a nasterii premature. Dr. Silviu Istoc, medic specialist obstetrică ginecologie îţi spune ce simpotome nu trebuie să ignori în timpul sarcinii.

 

„Corpul suferă transformări atât de dese şi rapide, încât e greu să realizezi ce este normal şi ce poate fi îngrijorător. Din păcate, pe perioada gestaţiei pot să apară o serie de evenimente a căror interpretare clinică poate avea semnificaţii patologice, adevărate semnale de alarmă în ceea ce priveşte starea de sănătate a viitoarei mămici sau a fătului. Dacă simţi că ceva este în neregulă, cel mai bine este să suni medicul”, explică dr. Silviu Istoc, medic specialist obstetrică-ginecologie.

Simptome care-ţi pot agrava starea de sănătate

Pentru a evita complicaţiile în timpul sarcinii este recomandat să iei în considerare fiecare simptom care poate apărea în cele 9 luni de sarcină. Simptomele care-ţi pot agrava starea de sănătate sunt:

Febra

Dacă temperatura corpului tău a depăşit 37,5 grade şi nu prezinţi niciun alt simptom de răceală, sună-l cât mai repede pe medicul care te îngrijeşte. Febra este semn al unei infecţii prezente în organism, aşa că trebuie să iei cât mai repede un tratament. Mai mult, febra în primul trimestru de sarcină poate duce la apariţia unor malformaţii ale fătului.

Durerile de burtă

“Durerile severe şi ascuţite în oricare parte a burţii, indiferent că sunt însoţite sau nu de greaţă, ar trebui să îţi ridice un semn de întrebare. Este adevărat că acestea pot fi un simptom al indigestiei sau intoxicaţiei alimentare, dar în acelaşi timp ele pot semnala prezenţa în trimestrul III a unei afecţiuni care se numeşte eclampsie şi care trebuie tratată rapid. În acelaşi timp, durerile care apar în lateralele burţii pot fi semne ale unei naşteri premature, a unui avort sau a unui fibrom şi se cere consultul medical de specialitate”, avertizează dr.Silviu Istoc.

Vederea tulbure

Dacă vezi în ceaţă, neclar, dublu sau cu pete ori lumini intermitente mai mult de două ore continuu, ia legătura cu medicul. Aceste semne pot fi premergătoare unei eclampsii.

Umflarea mâinilor şi picioarelor

În perioada sarcinii, umflarea membrelor este o problemă destul de comună, însă trebuie să iei masuri atunci când acest lucru se întâmplă brusc şi sever. În plus, dacă aceste simptome sunt însoţite de dureri de cap sau probleme de vedere, nu sta pe gânduri şi ia legătura cu medicul.

Sângerarea pe cale vaginală

Aceste sângerări pot apărea spontan sau cauzate de stres, frig, ortostatism (n.r. – statul în picioare) prelungit, efort fizic intens, contact sexual etc. Acest simptom impune prezentarea de urgenţă la medic în orice moment al sarcinii, fiind un semn al ameninţării de avort sau a altor complicaţii cu potenţial sever.

Pierderea licidului amniotic

“Pierderea lichidului amniotic presupune, de asemenea, prezentarea la medic în cel mai scur timp, mai ales dacă este vorba de un copil prematur. Senzaţia nu poate fi confundată şi este, de cele mai multe ori, uşor de diferenţiat de pierderea de urină sau de o secreţie vaginală abundentă”, adaugă dr.Silviu Istoc.

Presiunea în pelvis

Senzaţia că bebeluşul împinge în jos sau durerile de spate (mai ales dacă reprezintă o noutate pentru tine), crampe asemănătoare cu cele menstruale, mai mult de patru contracţii pe oră (chiar dacă nu sunt dureroase). Dacă aceste simptome apar înainte de 37 de săptămâni, sunt considerate anormale şi trebuie să te prezinţi de urgenţă la medic.

Durerile de spate apărute brusc

Contracţiile uterine, acompaniate sau nu de dureri, care se repetă la mai puţin de 10-15 minute şi care nu se ameliorează la hidratare sau la administrarea de antispastice. Durerea severă sau persistentă a picioarelor, cârcei care nu dispar atunci când flexezi piciorul din gleznă cu varful degetelor în sus (spre nas) sau când mergi, inflamarea unui picior mai mult decât a celuilalt.

Expunerea la gripă

“Este necesar ca să ştii că şi gripa „obişnuită” şi cele atipice (H1N1) sunt foarte riscante pentru tine ca femeie însărcinată. Este necesar să iei legătura cu medicul imediat dacă ai luat contact cu persoane care au gripă sau în cazul în care prezinţi simptome de gripă cum ar fi, febră, dureri în gât, nas înfundat sau cu secreţii, oboseală, dureri corporale şi frisoane”, mai spune dr.Istoc.

Mancarimile intense si persistente ale torsului, bratelor, picioarelor, palmelor si talpilor, sau senzatia de mancarime a intregii pieli.

Lipsa mişcărilor bebeluşului

“Faptul că bebeluşul se mişcă mai puţin decât de obicei în perioada în care simţi în mod regulat mişcările acestuia reprezintă un semn de întrebare. Îţi recomand să monitorizezi mişcările fătului prin metoda numărării “loviturilor” şi dacă remarci o scădere a acestora, este necesar să mergi la medic”, explică dr. Silviu Istoc.

Alte semnale de alarmă

  • Traume (răniri, loviri) ale abdomenului,
  • Dificultăţi în respiraţie, tuse cu sânge, dureri în piept,
  • Constipaţia severă însoţită de dureri abdominale sau diaree care durează mai mult de 24 de ore.

Fie că ai dubii în ceea ce priveşte gravitatea simptomelor pe care le resimţi în timpul sarcinii fie că sunt, sau doar simple instincte, este recomandat să consulţi medicul specialist pentru tot ceea ce te nelinişteşte.