Campania de conștientizare ”Stop joc! E viața ta!” a fost deschisă la Școala 164 din Sectorul 6, de primarul general Gabriela Firea și ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan.
”Săptămâna trecută am primit mai multe informații cu privire la faptul că în mai multe școli din Capitală sunt suspectate câteva cazuri de elevi care au început să joace acest joc (”Balena Albastră” – n.r.) sau care își doresc să îl joace, neștiind care sunt pericolele. Aveam alternativa să așteptăm cu mâinile în sân, să se întâmple o tragedie sau aveam responsabilitatea să participăm împreună la o campanie inițiată de Primăria Capitalei și susținută de Ministerul Afacerilor Interne pentru informarea elevilor din școli în legătură cu pericolele jocurilor de pe internet”, a precizat Gabriela Firea. Ea a adăugat că este mult mai bine să previi decât, ulterior, să vii cu măsuri post-eveniment dramatic.
”Cred că trebuie să avem o acțiune proactivă și trebuie să acționăm înainte de a se întâmpla o tragedie în Capitală sau în oricare alt colț al țării. Considerăm că autoritățile trebuie să colaboreze atât cu cadrele didactice, cu părinții, dar în special cu elevii pentru a-i informa că nu este modern și cool să acceseze jocuri periculoase, ci este mult mai important pentru sănătate și viața lor și pot să aparțină unei comunități interesante dacă fac sport, dacă merg la teatru, dacă merg la concerte”, a subliniat Firea.
La rândul său, Carmen Dan, ministrul Afacerilor Interne, a spus, despre actualul context legat de posibile jocuri periculoas epe internet că, au fost semnalate în România 54 de cazuri, opt dosare sunt în cercetare, însă, ministrul a subliniat că nu poate afirma cu certitudine că există o cauzalitate între jocul ”Balena albastră” și cazul băiețelului din Dâmbovița sau al elevilor de la Iași.
”Sunt 54 de cazuri semnalate, polițiștii au făcut verificări pentru a stabili cauzalitatea între acest joc și situațiile semnalate, nu s-a putut stabili o astfel de legătură. Noi am încercat să tragem un semnal puternic de alarmă și să informăm. Polițiștii fac în continuare verificări cu toată atenția. Și pe parte de poliție vom desfășura aceste acțiuni de informare și prevenire”, a precizat Carmen Dan.
Potrivit ministrului de Interne, polițiștii se vor întâlni, în perioada următoare, cu profesorii, cu elevii, cu asociațiile de părinți.
”Le-am solicitat și prefecților ca fiecare în județul pe care îl reprezintă să desfășoare genul acesta de activități și să implice în aceste activități și inspectoratele școlare și asociațiile de părinți, dar și specialiștii în acest domeniu, mă refer aici inclusiv la ONG-urile care au desfășurat astfel de activități”, a menționat ministrul de Interne.