Cea mai mare sărbătoare creștină, Paștele, adună întreaga familie în jurul meselor îmbelșugate. Deja a început să plutească în aer aroma cozonacilor și a mielului bine rumenit. Totuși, ca să te bucuri de Sărbători cu adevărat fericite, nu da iama în deliciile de pe masa de Paști! După mai bine de 40 de zile de post, organismul tău este slăbit, iar preparatele tradiţionale din miel ţi-ar putea pune sănătatea în pericol. Ca să înveţi să mănânci sănătos în aceste zile cu mese bogate, împreună cu dr. Mirela Miertoiu, specialist în medicină generală, am alcătuit și un meniu de Sărbători. Iată-l!

 

Articol publicat în ediţia printată a JUrnalului de Ilfov Nr. 346.

Vezi aici şi varianta PDF a paginii de ziar!

http://jurnaluldeilfov.ro/wp-content/uploads/2017/04/22-1.pdf

Meniul de Paști

Platou cu aperitive

Să mănânci sănătos în aceste zile deosebite nu înseamnă să te abţii de la o mulţime de preparate culinare specifice sărbătorilor. Din platoul pe care îl vei așeza la masă în ziua de Paști nu trebuie să-ţi lipsească oul roșu. Nelipsitele salate cu maioneză de la petreceri, zile festive ar fi bine să le înlocuiești cu o ruladă de pui, pește marinat, salată de crudităţi, cremă de brânză de vaci sau salată de ton. Lângă ele, roșii, castraveţi, felii de morcovi, salată verde și ridichi. Dau culoare, consistenţă, savoare și un plus de sănătate gustărilor. Sau… separat de platoul aperitivelor, coșul cu ouă roșii. Nu uita să consumi doar un ou la masă. Iată, deja, câteva idei de aperitive pe care le vei consuma cu plăcere și fără teama că te poţi îmbolnăvi. Consumând aceste preparate la aperitiv, te asiguri că vei gusta și din restul bucatelor pentru care ai muncit zile bune să le pregătești. 

Ciorbă și friptură de miel cu legume  

Fiind sărbătoarea Paștilor, cu siguranţă la felul principal vei găti carne de miel. Este de preferat să gătești pulpa de miel la cuptor, cu legume. Lângă delicioasa carne de miel, așează frumos și o ceapă tăiată solzișori, ardei, roșii, morcovi și fasole verde. Nici de această dată nu trebuie să-ţi lipsească salata de crudităţi. Aromele felului principal se îmbină perfect cu apa plată sau cu un pahar de vin ușor. Evită să consumi sucuri carbogazoase sau apă minerală carbogazoasă. Carnea de miel, oricum ar fi preparată, se digeră mai greu decât cea de porc sau de pui, iar acidul îngreunează digestia și dă senzaţia de balonare. Ciorba de miel poate fi sănătoasă dacă o prepari cu multe verdeţuri și legume proaspete și dacă mănânci porţii mici la masă.   

Fructe, pască și cozonac de casă

Pentru că nicio masă prilejuită de Sărbătorile  Pascale nu poate fi lipsită de deserturile “vedetă”, adică de pască și cozonac, cel mai sănătos este să ţi le prepari în casă. Evită, pe cât posibil, produsele din comerţ, care sunt pline de aditivi alimentari, îndulcitori etc. Dar nu consuma mai mult de două felii de cozonac și o bucată mică de pască, la o singură masă. Uneori, este de preferat să înlocuiești dulcele desert cu fructe. Prepară-ţi o salată de fructe, o îngheţată sau un șerbet de casă. Renunţă la dulciurile din frișcă și ciocolată, care sunt și pline de calorii și foarte grele. Ţine cont că pe masă ai deja multe mâncăruri grele, nu este cazul să mai adaugi calorii și la desert.

“Masa de Paști e bine să o începi cu  un aperitiv format din carne slabă de curcan, pui sau pește. Somonul, păstrăvul și tonul sunt preparatele ideale pentru primul fel de mâncare. La felul doi, evită prăjelile și grăsimile, mai ales dacă ești cardiac, diabetic, ai probleme cu stomacul sau cu ficatul. Ţine cont de faptul că după perioada de iarnă și cea de post ai nevoie de vitamine și minerale. Așa că, verdeaţa, salatele și legumele nu trebuie să-ţi lipsească din farfurie. Două polonice de ciorbă fără grăsime și cu cât mai multe legume și verdeţuri de sezon sunt suficiente. Optează pentru o porţie mică de friptură de miel, gătită la cuptor sau la grătar, dar numai după ce ai îndepărtat bine grăsimea. Nu o servi simplă, ci cu garnitură de legume proaspete și salate. La cină, cel mai sănătos e să mănânci un iaurt”, spune dr. Mirela Miertoiu, medic specialist medicină generală.