Ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu, a anunțat că programele „Rabla’” și „Rabla Plus” vor demara, în acest an, în jurul datei de 10 mai, imediat după ce se vor încheia perioadele de dezbateri publice, pe data de 24 aprilie, și sesiunea de validare a producătorilor.

Potrivit ministrului Mediului, bugetul alocat pentru acest an în cadrul programului „Rabla” se situează la 180 de milioane de lei, iar prima de casare rămâne, ca și în 2016, la 6.500 de lei. „Ministerul Mediului pune la bătaie, pentru Programul «Rabla», 180 de milioane (de lei, n.r.). Fiecare cetățean sau fiecare companie care are o mașină mai veche de 10 ani poate să primească o primă de casare de 6.500 de lei, la care se poate adăuga un ecobonus de 1.000 de lei pentru mașinile care au emisii până în 98 de grame CO2 și încă un ecobonus de 1.500 de lei pentru mașinile hibrid”, a menționat Grațiela Gavrilescu.

Praguri maxime, multianuale, de emisii

Conform Ghidului de finanțare a Programului de stimulare a înnoirii Parcului auto național, supus dezbaterii publice pe site-ul Ministerului Mediului, pentru programul «Rabla» din acest an, valoarea primei de casare va fi de 6.500 de lei și, în plus, se introduc praguri maxime de emisii de CO2 ale autovehiculelor pentru achiziția cărora se poate obține prima de casare. Astfel, în anul 2017, pragul pentru autovehiculul nou al cărui sistem de propulsie generează maximum 130 g CO2/km; în anul 2018, pragul este de 120 g CO2/km, iar în anul 2019 acesta va fi maximum 110 g CO2/km. La prima de casare de bază se poate adăuga, în 2017, un ecobonus de 1.500 lei la achiziționarea unui autovehicul nou, cu un motor care generează o cantitate de emisii de maximum 98 g CO2/km în regim de funcționare mixt, pentru anul 2018, valoarea ecobonusului este similară, dar pentru o cantitate de emisii de maximum 96 g CO2/km în regim de funcționare mixt, iar în 2019 ecobonusul având aceeași valoare se va acorda pentru achiziționarea unui autovehicul nou care  generează o cantitate de emisii de maximum 95 grame de CO2/km în regim de funcționare mixt.

10.000 de euro, pentru mașini electrice!

Ghidul de finanțare destinat programului multianual 2017 — 2019 prevede că, în acest an, valoarea ecotichetului acordat celor care vor să-și achiziționeze un autovehicul nou 100% electric va fi de 45.000 de lei, în timp ce pentru achiziționarea unui autovehicul nou electric hibrid cu sursă de alimentare externă, care generează o cantitate de emisii de CO2 mai mică de 50 g/km, se va acorda un voucher de 20.000 de lei.

Solicitantul beneficiază de un singur ecotichet la achiziționarea unui autovehicul nou 100% electric sau a unui autovehicul nou electric hibrid (autoturism, autoutilitară ușoară, autospecială/autospecializată ușoară), sub rezerva îndeplinirii condițiilor și respectării unor termene prevăzute în Ghidul de finanțare. Ecotichetul se scade din prețul de comercializare, cu TVA, al autovehiculului achiziționat, diferența fiind asigurată de către solicitant din surse financiare proprii și/sau surse financiare complementare: credite bancare sau finanțare în baza unui contract de leasing financiar.

Articol apărut în ediția print a Jurnalul de Ilfov, nr.347