De cele mai multe ori, în accidentele rutiere secundele fac diferența între viață și moarte. Cum aproape în toate cazurile primii care ajung la locul tragediei sunt polițiștii, s-a dorit ca ei să fie pregătiți să mențină victimele în viață până la sosirea echipajelor specializate de la Ambulanță. În Ilfov, oamenii legii au făcut, deja, pași importanți în acest sens. Săptămâna trecută, ei au urmat cursul de prim ajutor al Crucii Roșii Române.

 

Articol publicat în ediţia printată a Jurnalului de Ilfov Nr. 349.

Vezi aici şi varianta PDF a paginii de ziar!

http://jurnaluldeilfov.ro/wp-content/uploads/2017/05/24.pdf

DN1, A2 și toate șoselele principale care fac legătura dintre regiunea București/Ilfov cu întreaga țară sunt cele mai aglomerate drumuri din România. Zilnic, aceste căi sunt tranzitate de zeci de mii de mașini. Crescând alarmant numărul accidentelor soldate cu morți și răniți în stare gravă, acestea au devenit unele dintre cele mai periculoase locuri din țară. Pentru a salva cât mai multe persoane din accidentele de circulație, Crucea Roșie Română a inițiat și demarat un program de instruire a polițiștilor rutieri și de ordine publică.

 Salvatori fără aparatură medicală…

Datorită reprezentanților Crucii Roșii Române, polițiștii ilfoveni și-au aprofundat cunoștințele de acordare a primului ajutor celor ce se zbat între viață și moarte în urma accidentelor. Fără să aibă la îndemână aparatură și echipamente medicale de specialitate, ei s-au pregătit asiduu să salveze adulții, copiii și adolescenții care necesită ajutor de urgență. Primele lecții le-au luat miercuri și joi (26 și 27 aprilie), la sediul Inspectoratului Județean de Poliție Ilfov.

…pregătiți să intervină în primele cinci minute

„Vor învăța manevre de acordare a primului ajutor, pentru stopul cardiorespirator, criza diabetică, plăgi superficiale, fracturi, hemoragii, infarct, accident vascular, înec în apă sau cu corpi străini. Practic, la finalul cursului vor fi pregătiți să intervină în toate tipurile de accidente. Cursul standard durează 12 ore, pe parcursul a două zile, împărțit în șase ore teorie și șase ore practică, îmbinate. Vor învăța manevrele de resuscitare, managementul unui accident cu mai multe victime, recunoașterea leziunilor și acordarea primului ajutor. Din studiile Federației Internaționale de Cruce Roșie reiese că, în cazul unui stop cardiorespirator, intervenția în primele cinci minute este vitală. Deoarece au fost situații în care persoanele implicate în accidente nu au fost salvate sau nu s-au mai recuperat pentru că nu s-a intervenit în acest interval, ne-am propus să instruim polițiștii, primii care iau contact cu victimele. Cursul este acreditat la nivel european”, ne-a explicat Vlăduț Mihalache, managerul Departamentului de Prim Ajutor Crucea Roșie Română, cu puțin timp înainte de a da startul programului.

„Putem ajuta și persoanele rănite grav”

Dornici să salveze vieți, oamenii legii au îmbrățișat cu bucurie lecțiile Crucii Roșii Ilfov. „Cursul este util pentru a aprofunda cunoștințele minime pe care le avem în momentul de față. După acest curs, trecem la efectuarea unor manevre mai delicate și mai complexe, care fac diferența între viață și moarte, din momentul prezenței noastre la fața locului și apariția echipajelor medicale specializate. În activitatea mea de nouă ani au fost situații când am intervenit urgent pentru asigurarea funcției respiratorii a victimelor. Însă, au fost și situații când nu am intervenit pentru a nu cauza leziuni și mai severe, având în vedere că starea victimei era prea gravă. Demersul actualului protocol încheiat între Inspectoratul Județean de Poliție Ilfov și Crucea Roșie Română este binevenit. De acum, vom putea acorda primul ajutor și în situații mai complicate”, ne-a spus Bogdan Tănase, subcomisar Serviciul Rutier Ilfov.