Calul e acel minunat simbol al libertăţii şi forţei. E una dintre puţinele făpturi zvelte şi agile care a însoţit cu bravură istoria umanităţii, în toate momentele devenirii ei – de la regi, la cavaleri, soldaţi şi oameni de rând.  Prezentul i-a rezervat un loc special, unde calităţile lui strălucesc în competiţii, pe măsura renumelui său legendar.

 

Articol publicat în ediţia printată a Jurnalului de Ilfov Nr. 351.

Vezi aici şi varianta PDF a paginii de ziar!

http://jurnaluldeilfov.ro/wp-content/uploads/2017/05/15.pdf

Ceea ce se pregăteşte acum şi se va întâmpla la Sălcioara e ilustrarea sugestivă a cugetării unui om de spirit contemporan: “Un om pe un cal – echitaţie. Un om lângă un cal – echitate”! Şi, am adăuga noi, un mare spectacol, de o frumuseţe sportivă excepţională, la care sunteţi invitaţi ca admiratori, suporteri sau participanţi. Intrarea tuturor e liberă.

Vive la France et la fraternité!

Într-una din zilele trecute am poposit la baza sportivă din Sălcioara, a Clubului Sportiv “Shagya”, din Buftea. Amfitrioni? Viorel Dabija, alături de sponsori și sportivi, o echipă dedicată anduranței ecvestre. A fost una dintre acele zile speciale, la întâlnirea unor oameni minunaţi şi marea lor pasiune – caii. Români şi francezi se adunaseră acolo la una din întrunirile amicale de pregătire tehnică şi profesională, pentru concursul internaţional de anduranţă, din 3 iunie. Dialogau într-o atmosferă plină de cordialitate, interes şi atenţie la argumentele şi detaliile puse în discuţie. Grupul era format din sportivi, sponsori şi organizatori ai competiţiei, români şi francezi. O parte dintre ei veniseră din Franţa pentru această ocazie deosebită, alţii se aflau în România de mai multă vreme, reprezentanţi ai unor firme aflate la noi, în ţară. Câteva dintre numele lor? Florent Ayrignac, Fillet Guillaume, familia Jumeau, cu Jaqueline, Remi şi fiica lor, tânăra Clara, care a început de doi ani acest sport. La Sălcioara, ea va participa în proba de anduranţă a competiţiei, cea de 60 km. De la Jaqueline am aflat că „Franţa e una dintre ţările europene cu cel mai mare număr de participanţi la cursele ecvestre de anduranţă. Are peste 3.000 de sportivi legitimaţi. Motivul? Din ce în ce mai mulţi doresc să iasă în natură, împreună cu animalele lor preferate, dincolo de manej sau perimetrele cu obstacole sau pentru dresaj.  Iar concursurile de anduranţă le oferă din plin realizarea acestei dorinţe. E amplificarea tradiţiei echitaţiei, dincolo de limitările amintite”, conchide ea.  O prezenţă feminină ale cărei opinii erau urmărite cu luare-aminte de toţi o performeră deosebită a anduranţei ecvestre.  

Multipla campioană Cecile Demierre

Am aflat că Cecile e cam­pioană națională a Franței, la disciplina an­du­­ranță ecvestră. Dar și-a adăugat în palmares trofee europene și mondiale. Pasiunea pentru caii arabi e veche și constantă. Are chiar o crescătorie a acestei rase, în localitatea Rodez, din regiunea Midi Pirinei, în sudul Franței. Dintre exemplarele îngrijite și selectate de ea provin cai campioni ai acestui sport. Cecile practică anduranța ecvestră de la vârsta de 20 de ani. A avut multe selecționări în echipa națională franceză. La campionatul din Irlanda, din 2004 (160 km) a câștigat podiumul învingătorilor, la fel în ­cursele din regiunea Provence, unice în Europa. Competițiile de la Florac, din 2007 și 2011 i-au consacrat titlurile de campion. Ea a mărturisit: „Sunt impresionată de implicarea tuturor celor de aici, de seriozitatea lor și  sunt plăcut surprinsă de motivarea cu care acționează. Iar Viorel Dabija e cel mai bun exemplu pe care l am aflat în România. La întâlnirile de pregătire mi-au fost puse sute de întrebări. Dorința de a afla cât mai multe detalii  e foarte puternică aici. Schimbul de experiență e important și, mai ales, productiv. Voi reveni cu drag, oricând, în România”, a afirmat ea.  

Confirmare internațională de prestigiu

Campioana a sosit la Sălcioara și se va ocupa de pregătirea curselor ca instructor formator, organizator și îndrumător, cu marea ei experiență în confruntări de valoare. În plus, Federația Ec­vestră Internațională a onorat cu auspiciile și autoritatea ei această competiție, despre care veți afla multe alte amă­nunte interesante, în apariția noastră viitoare.