Pe 8 mai, Europa sărbătoreşte sfârşitul celei mai mari conflagraţii mondiale, a secolului XX, după ce, pe 7 mai 1945, armata germană a capitulat necondiţionat.

Articol apărut în nr. 351 al Jurnalului de Ilfov, ediția print

europa 1

Actul oficial a fost semnat la cartierul general al trupelor aliate din Reims, Franţa. El a intrat în vigoare pe 8 mai, la ora 23.01. Diferenţa de fus orar este explicată de faptul că ”Ziua Victoriei” se celebrează în Europa Occidentală şi Centrală pe 8 mai, iar în alte ţări din Est şi Rusia – pe 9 mai. În urma semnării actului de capitulare necondiționată a Germaniei naziste s-a încheiat, în Europa, cel mai mare conflict din istorie, în care și-au pierdut viața peste 60 de milioane de oameni, militari și civili.

Pentru a marca momentul, pe 9 mai, la Jilava, unde se află un cimitir militar și un monument închinat ”gloriei ostașilor armatei sovietice care și-au dedicat viața în lupta pentru eliberarea omenirii din robia fascistă” a avut loc o ceremonie de comemorare și s-au depus coroane de flori.

Primarul comunei Jilava, Mariana Dumitrescu, alături de oficiali ai Ambasadei Federaâiei Ruse la București
Primarul interimar al comunei Jilava, Mariana Dumitrescu, alături de oficiali ai Ambasadei Federației Ruse la București

Din partea Ambasadei Federaţiei Ruse la București, delegația prezentă a fost condusă de către Alexander Lukin, consilier, iar primarul interimar al localității Jilava, Mariana Dumitrescu, a fost însoțită de câțiva consilieri locali și de secretarul comunei. Au depus o coroană de flori și ofițeri ai Ministerului Apărării Naționale, iar imnurile celor două state – Federația Rusă și România – au fost intonate de Brigada 30 Gardă ”Mihai Vitezul” a Statului Major General. Trompetistul a încheiat ceremonia cu ”Stingerea”, după care, elevi ai comunităţii ruse din România au așezat garoafe roșii pe pietrele funerare ale militarilor ruși îngropați în cimitirul militar.

europa 3