Aproape 250 de copii din toată țară, susținuți de părinți și prieteni emoționați, s-au întrecut, sâmbătă și duminică, la prima ediție a Cupei CSTA la scrimă, o frumoasă competiție organizată de Clubul Sporturilor Tehnico-Aplicative București, Federația Română de Scrimă, cu sprijinul necondiționat al Primăriei Buftea, care a pus la dispoziție sala de sport, ambulanță, tot ce înseamnă logistică. Tinerii sportivi s-au luptat cu pasiune, în moderna Sală de Sport a liceului ”Dumitru Dumitrescu” din Buftea, pentru a câștiga unul dintre primele 8 locuri, în funcție de categoriile under 9, under 11 și under 13, la fete și băieți.

Articol apărut în nr. 351 al Jurnalului de Ilfov, ediția print

scrimă

Am asistat la una dintre cele mai mari competiții din țară, la nivel de copii. A fost o competiție deschisă pentru toate cluburile, excelent organizată, chiar dacă a fost prima ediție. „Sperăm să devină internațională. Sportivii din Buftea au avut rezultate bune”, ne-a spus scrimera Ioana Preduțoiu, organizatoarea competiției și antrenoarea copiilor din Buftea. Ea a evidențiat numele unor sportivi din Buftea care practică scrima cu pasiune și sunt foarte talentați, prezenți în competiție cu rezultate foarte bune, precum Crina Dinu, Dan Dulgheru sau Sebastian Căpățână.

Președintele Comitetului Olimpic și Sportiv Român, Mihai Covaliu, a venit să își susțină fiul, pe Vlad Gabriel, care a participat la categoria under 13, dar și pe soția sa, liderul echipei de la CS Dinamo. Aceasta, de altfel, îl antrenează pe micul sportiv al familiei Covaliu. „Sunt aproape de sportul drag mie. Este o atmosferă extraordinară, într‑un loc foarte bun pentru asemenea evenimente. Scri­­­ma este un sport care se adresează tuturor, ­mici și mari. Beneficiile nu sunt imediate, dar sunt foarte importante pentru viață. Faptul că îți dorești să câștigi, să fii mai bun, te formează ca un învingător pentru viață. Scrima e un sport al minții, al tacticii, al strategiei. Viteza de reacție, mobilitatea, rezistența sunt calități pe care le dobândești, le antrenezi și cu care vei rămâne”, ne-a spus Mihai Covaliu. Fiul său Vlad Covaliu, care practică scrima de la vârsta de 8 ani, a participat la categoria under 13. A pierdut, dar a luptat foarte bine. „Important este să vadă că suntem alături de el”, ne‑a mai spus fostul scrimeur.

Campioana Olimpică, Ana Maria Brânză, în calitate de vicepreședinte al Fe­derației Române de Scrimă, a oferit și o dis­tincție primarului din Buftea, Gheorghe Pistol, pentru sprijinul acordat. Ea s-a declarat impresionată de întregul eveniment și complexul sportiv din Buftea: ”Sala de sport este minunată. Nu știu cum se întâmplă să avem astfel de săli oriunde, mai puțin în București. Pe mine ca ilfoveancă, mă bucură că se întâmplă acest lucru, că scrima și-a găsit un loc atât de bun la Buftea. Mă bucur să văd că s-au înscris atât de mulți copii la concurs, mai ales că este și o utimă testare, înainte de campionatul național care va avea loc în perioada 17 – 28 iunie, în București. Mi-aș dori ca toți copiii să vină să vadă frumusețea scrimei. Mie mi-a adus atâtea lucruri în viață, încât mă simt oarecum datoare să dau o parte înapoi, dar, în primul rând, m-as bucura ca părinții să conștientizeze importanța sportului în viața copiilor lor și să nu îi forțeze să îi ducă la un anumit sport. De multe ori se întâmplă ca un copil să ajungă la un anumit sport dintr-o frustrare a părintelui, care nu a putut să facă la vremea lui și își dorește cu ardoare ca al său copil să urmeze această cale. Cel mai important este să îți lași copilul să aleagă. Asta au făcut părinții mei cu mine și eu consider că am ales bine”.

Cunoscut pentru implicarea sa în susținerea sportului, Gheorghe Pistol, edilul orașului Buftea, ne-a declarat, la rândul său: „În asociația noastră sportivă, la Buftea, noi avem această disciplină, suntem familiarizați cu scrima și este o continuitate a faptului că anul trecut am mai avut o demonstrație în fața primăriei.  La vremea res­pec­­tivă era președinte al Federației Române de Scrimă Mihai Covaliu, astăzi președintele Comitetului Ollimpic Sportiv Român. Mă bucură să văd că oamenii care au rezultate vin și în fruntea conducerii. Este un sport iubit, nobil. Astăzi, domnul Covaliu a demonstrat că face cunoscut acest sport nobil, nu numai în calitate de președinte, dar și în calitate de tată. Toți copiii au sprijinul meu și sunt așteptați să își aleagă disciplina preferată la Buftea. I-am promis campioanei olimpice Ana Maria Brânză că ne vom atașa și noi echipa de echipa dânșilor, să îi susținem la campionatele olimpice și poate dăm și campioni olimpici din Buftea”.