Mare bucurie a cuprins sufletele credincioșilor din Cornetu, duminică, 28 mai. Dis-de-dimineață, clopotele au răsunat și au chemat localnicii la rugăciune, în lăcașul închinat Preacuvioasei Sfânta Parascheva. Un ales sobor de preoți, condus de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, alături de părintele Ioan Bondar, Protopopul Protopopiatului Ilfov Sud, a sfințit capela și tot ceea ce înfrumusețează acum biserica și o transformă într-o minunată mireasă a Domnului.

 

Articol publicat în ediţia printată a Jurnalului de Ilfov Nr. 353.  

10-page-001

 

Preotul Florian Stan, părintele spiritual al sătenilor, și-a întâmpinat rugătorii în biserica frumos înveșmântată, în straie noi, de sărbătoare. Printr-o slujbă de înaltă frumusețe duhovnicească, soborul condus de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, împreună cu părintele Ioan Bondar, Protopopul Protopopiatului Ilfov Sud, a sfințit capela și toate lucrările care împodobesc biserica și o înzestrează cu veșminte prețioase. Recunoscuți pentru dragostea față de biserică, primarul Adrian Stoica, viceprimarul Nicolae Păun și prefectul de Ilfov, Cristian Ghincea, s-au aflat în fruntea credincioșilor de la Cornetu. Invitat de onoare, părintele Doru Bucur, venit tocmai din Australia, le-a explicat localnicilor cât de important este că au duhovnici aproape de inima lor și un lăcaș de cult care vine în întâmpinarea nevoilor lor spirituale și sociale, în satul lor.      

Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor: “Dumnezeu să-i răsplătească pe cei ce au ajutat lăcașul prin faptele lor bune!”

„Slavă Bunului Dumnezeu pentru această bucurie a parohiei dvs.! Suntem bucuroși și în numele Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, aducem mulțumiri și felicităm pe părintele paroh Florian Stan, pe domnul primar Adrian Stoica și Consiliului Local care arată întotdeauna o dragoste aparte față de Dumnezeu! Mulțumim și-i felicităm din toată inima pe toți cei ce, cu credință-n suflet, au oferit un dar pentru împodobirea și înfrumusețarea acestei biserici! Îl rugăm pe Bunul Dumnezeu să-i răsplătească pe toți cei ce au ajutat acest lăcaș prin faptele lor bune! Să știți că singurul lucru pe care-l vom lua cu noi sunt faptele bune, care ne ajută să strângem comori în Ceruri. Așa că, oamenii care s-au ostenit să facă ceva pentru înfrumusețarea podoabei Casei Domnului, pentru ei au făcut. Mulțumim Bunului Dumnezeu pentru această zi minunată și ne rugăm să ne binecuvânteze cu al Său har și cu a Sa iubire de oameni”, a spus Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, în cuvântarea sa de întărire duhovnicească, adresată credincioșilor.   

Preotul Florian Stan, parohul Bisericii Sfânta Parascheva: “Biserica a primit și
hramul Sf. Efrem cel Nou”

„A fost o zi de binecuvântare a capelei parohiale care va îndeplini funcția de capelă mortuară, cu hramul Învierea lui Lazăr. Aceasta s-a construit în perioada 2013-2014. A fost pictată în 2015 de pictorul bisericesc Valeriu Stoica. Anul trecut, ne-am ocupat de reabilitarea bisericii. Am realizat montarea vitraliilor, reabilitarea turlei mari, refacerea fațadei, înlocuirea acoperișului și amenajarea curții cu pavaj. Toate aceste lucrări, au primit astăzi, binecuvântarea Preasfințitului Părinte Timotei Prahoveanul, delega­tul Preafericitului Părinte Patriarh, Daniel, care a săvârșit și Sfân­ta Liturghie arhierească. Cu acest prilej, prin decizie Patriarhală, s-a acordat bisericii și al doilea hram, cel al Sf. Cuv. Efrem cel Nou, serbat pe 5 mai”, ne-a spus părintele paroh, Florian Stan, după ce a mulțumit și și-a arătat recunoștința față de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, soborul slujitor și față de toți cei ce au trudit la reînnoirea frumuseții sfântului lăcaș în care slujește de aproape 30 de ani. 

Distincții pentru binefăcătorii bisericii

La sfârșitul Sfintei Liturghii, Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, a acordat, din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, distincții pentru preoții slujitori și diplome de vrednicie pentru binefăcătorii care au sprijinit realizarea lucrărilor. Pentru activitatea desfășurată, preotului paroh Florian Stan i-a fost acordat Ordinul „Sfinților Martiri Brâncoveni”, preotului coslujitor Daniel Tudose, Diploma Omagială a Pictorilor și Iconarilor Bisericești, cu medalie, iar membrilor Consiliului și Comitetului Parohial, diplome de vrednicie. Primarului comunei i-a fost acordat Ordinul Sanctus Stephanus Magnus. La rândul său, părintele paroh a oferit Preasfințitului Părinte Prahoveanul, icoana Sf. Cuv. Parascheva, realizată în mozaic și un frumos coș cu flori.  

Adrian Stoica, primarul comunei Cornetu: “Sprijinim Biserica, în vederea promovării valorilor creștine”

„Mulțumim Preafericitului Părinte Patriarh și delegației Patriarhale pentru distincțiile acordate! Mulțumesc localnicilor comunei Cornetu care au înțeles locul pe care trebuie să-l ocupe Biserica! Sprijinim Biserica în vederea promovării valorilor creștine. Susținem preoții din comunitatea noastră în toate proiectele sociale și educative pe care le desfășoară. Ei oferă un mare ajutor copiilor defavorizați, femeilor care sunt victime ale violenței în familie, elevilor care nu au posibilități să-și continue studiile. Fac lucruri minunate, pe care le susținem din toată inima. Ne bucurăm că părintele Florian Stan este în comunitatea noastră. Face cinste profesiei și comunității noastre și de aceea, îi susținem toate proiectele”,
ne-a spus Adrian Stoica, edilul comunei Cornetu. De altfel, în fiecare duminică, aproximativ 50 de nevoiași mănâncă la această biserică.