Pentru credința noastră strămoșească și în memoria jertfei eroilor căzuți pe câmpurile de luptă, ziua de joi, 25 mai, a însemnat un moment special, de excepție. S-au pregătit pentru ceremonii autoritățile locale ale comunei Berceni, slujitori ai credinței și bisericii noastre, reprezentanți invitați ai Armatei, școala, elevii, cadrele didactice și locuitori cu mic, cu mare. Ziua Înălţării Domnului reprezintă pentru toți românii şi ziua cinstirii memoriei eroilor neamului, întruchipați în toată  toată vechimea istoriei țării. Ei sunt aceia care şi-au jertfit viaţa pentru apărarea pământului țării şi înlăturarea oricărei forme de înrobire a nației.

Articol apărut în nr. 353 al Jurnalului de Ilfov, ediția print

berceni

Locul, ora și succesiunea etapelor desfășurării ceremoniilor festive fuseseră anunțate din timp, de către primarul Gheorghe Covrigea. La amiază, lumea era deja adunată în centrul comunei, în preajma Monumentului Eroilor căzuți în cel de-Al Doilea Război Mondial. Oficialitățile se îngrijiseră să amenajeze și corturi, în situația în care ploaia ar fi îngreunat desfășurarea sărbătoririi. Și bine au făcut, pentru că așa s-a și întâmplat. Rafale mărunte de burniță s-au ivit din când în când.

Armata, la datoria ei de onoare

În spațiul din vecinătatea monumentului s-au aflat fanfara, efective de armată terestră și aviație, gata de defilare, Drapelul nostru Național, echipaje de jandarmi și ale Salvării, cetățeni ai comunei.

Militarii au aparținut Brigăzii I Mecanizate „Argedava”. Col. Sever Zanc a răspuns de buna amplasare și desfășurare a ceremoniei, ca locțiitor al comandantului unității amintite.

Fanfara militară a brigăzii, dirijată de mr. Daniel Florea, a interpretat „Imnul Eoilor”, ”Imnul Național”, marșuri de întâmpinare,  „Salutați oastea română, la defilare!” ș.a.

Slujba religioasă

Ea a fost susținută de preotul paroh Cristian Penea – din parohia Berceni II, a Bisericii Sf. Parascheva. I s-au alăturat preoții Nicolae Manu şi Dan Caloian, de la parohia Berceni I, a  Bisericii Sf. Nicolae.

Oficiali ai comunei și oaspeți

De la bun început, fes­­tivitățile comemorative i‑au avut alături pe: Gheor­ghe Covrigea – primarul localității, Daniel Alexandru – viceprimar, Gheorghe Haiducu – secretarul primăriei, plus o parte dintre consilierii locali și angajați ai acestei unități administrative.

Ca oaspete, primarul l-a avut alături pe Cătălin Zamfira, deputat PSD, de Ilfov.

Un program artistic bogat

Pregătit cu minuțio­zi­tate de peste 60 de elevi ai Șc. gimn. nr. 1 Berceni, repertoriul lor cu poezii, cântece și dansuri a fost bine apreciat de publicul spectator. Prof. Stana Martac și Nicoleta Cimpoca i-au pregătit pe micii artiști. Prof. Roxana Enache s-a ocupat de dan­satorii Ansamblului „Dorulețul”, din comună.

Dascăl – cu înaintași eroi, din familie

E vorba chiar de directorul școlii amintite, prof. Ionica Haiducu. Strămoșii ei au fost victime ale ultimei conflagrații mondiale. Avea o colivă, în coș.

Ea a spus: ”E pentru bunicul meu, soldatul Vasile Matei, care a murit în 1944. Avea 19  ani.  Am mai avut şi un alt unchi, Ion Bolocan, care a murit şi el, tot atunci. Plus un vecin al casei noastre, Dobrin. Numele lui de familie nu îl ştiu. Pe toţi trei îi pomenim astăzi. Dumnezeu să îi odihnească, în pace”, se închină ea.

Mulțumirile primarului

Gheorghe ­Covrigea a ținut să le transmită mulțumiri, prin intermediul ziarului nostru, „tuturor celor au participat la alcătuirea accestui minunat eveniment. Armata a fost la înălțime și aici. Am cinstit cu onoare memoria eroilor noștri. O menținem vie mai ales prin  intermediul educației copiilor și generațiilor de tineri”, a conchis el.