Copiii Școlii Gimnaziale Nr. 1 din comuna Tunari au ales să marcheze 1 Iunie într-un mod special. Ziua Copilului a căpătat astfel o semnificație aparte. Cei mici au dovedit că, alături de părinții lor și profesori, știu ce înseamnă solidaritatea, compasiunea și implicarea. Prin munca și talentul lor au reușit să strângă bani ce vor fi donați copiilor bolnavi de la Spitalul „M.S Curie”, din București. Nu suma a contat în final, cât emoția de a vedea cu câtă bucurie acești copii oferă, din puținul lor, celor aflați în suferință.
Articol apărut în nr. 354 al Jurnalului de Ilfov, ediția print
Ziua Copilului a fost un prilej foarte bun pentru elevii Școlii Gimanziale Nr. 1, din comuna Tunari, să marcheze această sărbătoare și altfel decât prin distracția obișnuită. Copiii au învățat să dăruiască, să fie responsabili, să aibă compasiune și să se implice. Elevii din Tunari au organizat o expoziție cu vânzare a numeroase obiecte artizanale, realizate de ei la școală.
Desene, semne de carte, păpuși din linguri de lemn, brățări, diferite obiecte decorative, au fost scoase la vânzare miercuri, 31 mai, cu prețuri ce porneau de la 1, 2 sau 3 lei, banii astfel obținuți având ca destinație sprijinirea copiilor bolnavi de la secția de Onco-Pediatrie a Spitalului de Copii „M.S. Curie”, din București. Acțiunea face parte dintr-un proiect derulat deja de ceva timp în județul Ilfov, prin Inspectoratul Școlar Județean, ce își propune implicarea copiilor în acțiuni cartabile și este intitulat proiect educativ comunitar județean ”Artizan pentru un zâmbet de copil”.
Proiectul de suflet al Anișoarei Ciobanu
„Pentru ziua de 1 iunie, ne-am mobilizat cu mic cu mare, elevi, cadre didactice, reprezentanți ai Inspectoratului Școlar Județean Ilfov, ai localității Buftea, care sunt inițiatori ai acestui proiect județean și preoții din locailitate. Proiectul a fost inițiat cu mai mulți ani în urmă de doamna inspector Anișoara Ciobanu, care a plecat mult prea devreme dintre noi”, a declarat profesor Coca Codreanu, directorul Școlii Gimnaziale din Tunari.
Invitați la acțiunea caritabilă de miercuri, 31 mai, au fost inspector pentru catedra de Religie, Vasile Bogus, preotul paroh Florin Badea, de la Parohia Săbăreni-Buftea, preotul paroh Grigore Moraru, părintele Marcel Sandu, părintele Cristian Vasile Bolea și, nu în ultimul rând, reprezentantul autorității locale din comuna Tunari, Manager City, Ion Marian.
Cu aceeași ocazie, copiii participanți la târg, părinții profesorii și invitații au avut ocazia de admira un moment artistic vocal susținut de elevele Seminarului Teologic Liceal Ortodox ”Sf. Filofteia” din Brănești, precum și de eleve ale Școlii Gimnaziale din Tunari.
Un exemplu de solidaritate
„Este o zi cu semnificație mare pentru tot ceea ce înseamnă 1 iunie. La nivelul ISJ Ilfov, se derulează un proiect comunitar, gândindu-ne la aspectele din viața noastră, mai puțin plăcute, în care semeni ai noștri suferă. Este vorba de copiii de la Spitalul „M.S. Curie” din București, care au nevoie de ajutorul, compasiunea și implicarea noastră. Astfel că s-
a inițiat acest proiect care este un exemplu de solidaritate pe care noi oamenii putem să îl dăm și să oferim susținere față de semenii noștri”, a declarat inspectorul școlar Vasile Bogus.
Preotul paroh Florin Badea a mulțumit pentru implicarea comunității în proiect, exprimându-și emoția când a văzut copiii cum puneau bani în cutia pentru donații, special realizată pentru evenimentul de miercuri, 31 mai, amplasată pe scenă, lângă invitați. Părintele a mulțumit și în numele copiilor bolnavi de la Spitalul „M.S. Curie”. „Noi dăruim iubire, solidaritate, dorim să transmitem un mesaj familiilor greu încercate și copiilor bolnavi: suntem cu voi, suntem alături de voi, vă susținem, vă iubim și vă aducem un gând de rugăciuni, de bunătate, de dragoste. Acest lucru este mai important decât orice. Mesajul nostru să fie un mesaj de rugăciune, de solidaritate, care să aducă o încredere, un zâmbet copiilor bolnavi, să înțeleagă că suntem alături de ei. Mai ales voi, copilașii, care sunteți suflete curate, seara, la culcare, să înălțați o rugăciune și pentru copiii care sunt în suferință, bolnavi, pentru ca Dumnezeu să îi ajute, să le aline durerile și să le aducă bucurie și pace”, i-a îndemnat preotul pe cei mici.
”Dar din dar se face Rai. Nimic nu e mai cumplit decât să vezi propriul copil cum suferă. Și ești neputincios în fața suferinței. Astăzi, ar trebui să conștientizăm mai mult cât de important este să fim atenți cu cei aflați în suferință. Pentru că se poate întâmpla ca și noi să fim în locul lor”, le-a spus celor prezenți preotul Grigore Moraru, de la Parohia ”Sfântul Nicolae”, unde, de altfel, în cadrul aceluiași proiect a fost amplasată o cutie de donații pentru copii bolnavi.
Preotul Marcel Sandu: „Doresc ca acest proiect să nu fie un foc de paie, ci să aibă continuitate. Cine dă, sie-și dă. Să dea bunul Dumnezeu ca toată această acțiune să aibă curgere lină și cu rezultate destul de bune pentru ca această comunitate să se simtă mândră de enoriașii ei”.
Părintele Cristian Vasile Bolea: „Voi, copiii toți, ne aduceți nouă, celor mari, bucuria în suflete numai și când vă vedem. Așa că cei în suferință trebuie să fie ajutați de către noi toți, să alinăm suferințele celor mici care au dureri, boli grave și de multe ori nu au posibilitate să se vindece decât prin mila lui Dumnezeu și prin ajutorul nostru, al tuturor”.
City Manager-ul Ion Marian a spus: ”Mulțumim că ați reacționat. Ne gândim la alți copii ca și noi, toți suntem copii ai părinților noștri. Noi, ca familii, ne-am mobilizat și ne gândim la cei care sunt în suferință și au nevoie de ajutorul nostru, din puținul nostru.
Ne bucurăm că atât părinții cât și copiii s-au mobilizat în a realiza lucruri de artă, așa cum au știut și au putut, în funcție de vârstă și de putință. Și prin această activitate să îi putem ajuta pe cei nevoiași. Noi, Primăria Tunari, suntem preocupați de a vă crea un mediu proprice pentru dezvoltarea activității școlare, vă pregătim spații, activități, care să vă facă să evoluați din punct de vedere cultural, să vă apropiați de aproapele vostru. Totodată, suntem o localitate sensibilă, care participă la activități caritabile și sperăm să participăm la cât mai multe activități”.
Profesorul Coca Codreanu a mai dorit să le mulțumească primarului comunei Tunari, Alexandru Neacșu și viceprimarului Cristian Nicolae, care s-au implicat în tot ceea ce a însemnat această activitate. Din vânzări, și micile donații ale copiilor, s-au strâns 1.100 de lei.