Pe 25 mai, elevii Liceului Teoretic „Ioan Petruș” au participat la decernarea premiilor concursului cu tema „Anticorupţie prin mesaje motivaţionale”. Direcția Generală Anticorupție, prin Direcția Anticorupție pentru Municipiul București și Județul Ilfov, în colaborare cu Inspectoratul Școlar al Județului Ilfov, Asociația Pro Democrația și Primăria Orașului Otopeni, au organizat, în cadrul săptămânii ”Școala Altfel: Să ştii mai multe, să fii mai bun!”, proiectul “Mamă, Doamnă profesoară, eu nu dau șpagă!”, prima ediție a concursului cu tema „Anticorupție prin mesaje motivaționale”.

 

Articol publicat în ediţia printată a Jurnalului de Ilfov Nr. 354.

Vezi aici şi varianta PDF a paginilor de ziar!

30-31-page-001

Proiectul a avut ca obiectiv implicarea tuturor elevilor din clasele IX-XII din cadrul  Liceului Teoretic “Ioan Petruș”, din Otopeni, în transmiterea unor mesaje motivaționale anti­­co­rupție către părinţii şi profesorii lor, dar implicit către societatea civilă, trei dintre principalii actori care stau la baza formării, consolidării și formării tinerilor pentru a deveni cetățeni implicați și responsabili. Proiectul“Mamă, Doam­nă profesoară, eu nu dau șpagă!” s-a desfășurat în perioada 01 aprilie -17 mai 2017, iar în acest context au avut loc 11 activități de informare, la care au participat 273 elevi ai tuturor claselor de liceu. Elevii, în echipe de trei persoane, au avut sarcina de a crea mesaje motivaționale, în format audio/video sau scris, pe care să le adreseze părinților, profesorilor și/sau societății civile. Prin intermediul acestor mesaje, organizatorii și-au dorit să determine cele trei categorii sociale să conștientizeze că integritatea şi corectitudinea sunt cele mai benefice căi de urmat, iar transmiterea unor astfel de valori tinerilor constituie o reală investiție în viitor. La concurs au participat inițial 11 echipe, dar s-au calificat 9 echipe, fiecare cu câte un mesaj motivațional anticorupție. Primele trei clasate dintre acestea au fost premiate în cadrul unei gale ce a avut loc pe 25 mai la Centrul Cultural al Orașului Otopeni, ”Ion Manu”.

Elevii unui liceu de elită

La eveniment au participat, alături de elevi, profesori și chiar părinți, inspectorul general școlar al Inspectoratului Școlar al Județului Ilfov, Daniela Barbu, Vlad Constantin – viceprimar al orașului Otopeni, directorul ­DAMBJI,  comisar șef de poliție Adrian Anisie, Viorica Hera – directorul Liceului “Ioan Petruș”, Otopeni, Mo­nica Kiriță, profesor coordonator programe și proiecte educative, precum și alte cadre didactice, împreună cu aproximativ 250 elevi. Evenimentul a fost urmat de un moment artistic (scenete de teatru) cu tematică anticorupție, susținut de Trupa de Teatru a Academiei de Poliţie Al.I.Cuza – “Strict Secret” și un moment muzical susținut de artistul Liviu Teodorescu. Profesor Viorica Hera, directorul Liceului “Ioan Petruș”, ne-a declarat:  „Sunt foarte bucuroasă să conduc un liceu, în primul rând, cu elevi atât de buni la învățătură, cu elevi atât de implicați în proiectele școlii, elevi care mâine vor fi cetățeni ai orașului Otopeni. Fiecare proiect este benefic pentru dezvoltarea lor, nu doar profesională, ci și civic”. Inspectorul general școlar al Inspectoratului Școlar al Județului Ilfov, Daniela Barbu: „Evenimentul se înscrie în seria proiectelor pe care ISJ Ilfov le dezvoltă împreună cu alți parteneri. Parteneriatul cu Direcția Generală Anticorupție l-am considerat a fi binevenit, pentru că acoperă oarecum tematica orelor de științe sociale prin discuții legate de integritate, asumarea responsabilității, respectarea drepturilor. Astăzi, a fost un fel de gală, în care cele mai bune proiecte au fost premiate. Ideile pe care copiii le-au dezvoltat în aceste proiecte sperăm să aibă efecte pozitive în rândul tuturor colegilor și, de ce nu, în rândul comunității din care aceștia provin. Vrem să continuăm proiectul și sperăm să dezvolte în rândul elevilor bucuria de a participa”.

Copiii au învățat că trebuie să sesizeze

„Prin discuțiile avute, exemplele și filmulețele vizionate de către elevi cu ocazia întâlnirii cu experții anticorupție, conștien­ti­zând că formarea lor de astăzi stă la baza societății de mâine și pentru a fi în concordanță cu principiul «aud și văd, văd și țin minte, fac și înțeleg», ne-am gândit că ar fi o experiență interesantă ca elevii să poată aborda, de exemplu, părinții și profesorii, cei mai apropiați, cei mai puternici decidenți ai educației lor, pentru a le comunica într un alt mod despre faptul că au aflat, au înțeles și nu doresc să se implice în viitor în săvârșirea vreunei fapte de corupție”, ne-a declarat comisar șef Costela Hostinar, împuternicit șef serviciu Prevenire și Relații cu Publicul Direcția Generală Anticorupție – Direcția Anticorupție pentru Municipiul București și Județul Ilfov (DAMBJI). Mai mult decât atât, tinerii au învățat că trebuie să sesizeze și să îi îndemne pe toți să o facă, având la dispoziție gratuit TelVerde anticorupție: 0800 806 806. Comisar șef Costinela Hostinar a mai precizat că văzând rezultatele, reiese că tinerii au înțeles mesajul. ”Poate până acum treceau cu vederea aceste lucruri, nu știau ce înseamnă faptele de corupție. Dar acum știu ce înseamnă și am convingerea că cel puțin acești copii nu vor săvârși astfel de fapte, cel puțin cei care au făcut parte din acest proiect. Vrem să extindem la nivelul județului Ilfov și să facem concurs între orașe. A fost un fel de proiect pilot, dar  ne propunem să continuăm”, a mai spus comisarul.

Echipele au căutat mesaje de impact

Proiectul s-a desfă­șurat în perioada 1 aprilie – 18 mai, când au avut loc activități de informare cu toți elevii claselor IX-XII din cadrul liceului, un număr de peste 270 de elevi, iar în perioada 15 aprilie – 18 mai 2017, elevii au avut de pregătit în grupe de câte trei, mesaje motivaționale, în format audio/video sau scris pe care să le adreseze părinților, profesorilor sau societății civile. „Copiii au fost receptivi, le-a plăcut ideea acestui proiect și s-au înscris”, ne-a declarat Monica Kiriță, profesor coordonator. S au format astfel 11 echipe a câte 3 copii. Ei au avut de realizat spoturi video, de până la 3 minute sau de redactat mesaje/texte, între 350 și 500 de cuvinte. Nu a fost prima „descin­dere” a ofițerilor DGA la Liceul Teoretic „Ioan Petruș”, fiind al treilea an de colaborare. Unii dintre elevii de anul acesta au participat și la activitățile din 2016, iar probabil o parte din participanții de clasa a IX-a din generația actuală vor participa și în viitor. „Intenționăm să valorificăm protocolul de colaborare dintre DGA și Inspectoratul Școlar al ju­dețului Ilfov și să ținem ore de informare și cu alte licee din județul Ilfov. O foarte mare deschidere și dorință de a fi informați cu privire la activitatea DGA, faptele de corupție, consecințele co­rupției și modurile de sesizare am avut din partea unor primării din ju­deț cum ar fi Bragadiru și Voluntari, unde vom des­fășura activități de informare an­ticorupție și cu funcționarii primăriilor și cu elevii liceelor. Nu mai vorbesc de deosebita deschidere a Primăriei Otopeni, care a venit în sprijinul elevilor otopenari și le a acordat o serie de premii pentru cele mai bune mesaje motivaționale”, a mai spus comisarul șef Costela Hostinar.

Munca în echipă a fost foarte importantă

Reprezentantul Aso­cia­ției Pro Democrația a mai declarat că este important faptul că tinerii au participat, au căutat mesaje și vor reține ceva important din acest proiect. „Pentru mine, aici este partea de cetățenie activă. Se dezvoltă personal copiii. Și, desigur, vrem să le prezentăm și niște mesaje făcute de o trupă de teatru foarte bună. Vor fi premiați și au șansa de a câștiga locuri în taberele Pro Democrația. Foarte important este lucrul în echipă, iar noi ne propunem ca mesajele tinerilor să fie transmise mai departe, să demonstrăm că tinerii se implică, să arătăm normalitatea și să îi încurajăm pe cei care vor fi anul acesta în finală să fie un fel de mentori”, a mai spus Iuliana Iliescu.

Narcis Zamfir, tânărul actor, deocamdată amator, cu care ne-am întâlnit și la festivalul ”D’ale lui Otopeanu” ”O muncă dificilă  alegerea temei videoclipului. Am facut însă un spot prin care sperăm că am atins ceea ce ne doream să transmitem”.

Nicoleta Popa: „O temă foarte frumoasă. Nu a fost foarte greu. Odată ce avem televiziunea și presa, nu e greu să iei două trei exemple și să le pui într-un proiect. A fost mai greu să integrăm într-o poveste frumoasă. Să te facă să gândești. Să te facă să faci o schimbare”.

Au câștigat concursul:  Locul III – echipa formată din Popa Nicoleta, Dinu Simona, Andreea Tudor, clasa a IX-a SN, cu proiectul „Scrisoarea unui bebeluș către mama sa”; Locul II – echipa formată din elevii Belcin Claudia, Cazacu Maria și Popa Ana cu proiectul – ”Permis de conducere”; Locul I – echipa formate din Bivolaru Luciana, Stan Andreea și Tolea Maria cu proiectul ”Mamă, doamnă profesoară, eu nu dau șpagă”.

Iuliana Iliescu, manager proiecte Asociația Pro Democrația, ne-a declarat că proiectul nu a fost ușor, pentru că abordează tema integrității sau binecunoscutul cuvânt corupție sau anticorupție. „Toate proiectele care au fost în concurs au avut inspirație, au fost creative, însă, ca într-un concurs, doar trei câștigă. Am selectat cele mai bune mesaje motivaționale, fie că sunt adresate familiei, fie că sunt adresate cetățenilor, în general, sau profesorului. Au muncit din greu, dar ne-a plăcut foarte mult originalitatea celor trei. Au demonstrat că au înțeles despre temă, au cercetat, au aprofundat tema mai mult decât la sesiunea de informare și au înțeles că lucrurile nu se întâmplă doar așteptând, ci că trebuie să faci ceva, de fapt, înainte de a ajunge în postura respectivă, într-o situație de genul acesta. Trebuie să iei atitudine. Au fost foarte surprinși cei care au câștigat, pentru că inițial au luat-o ca o joacă, apoi au văzut cât de serioasă este treaba și s-au implicat mult mai mult”, a mai spus Iuliana Iliescu.