Momentul defilării ostașilor, prilej de mândrieși frumusețe

La 26 iunie am omagiat Ziua Tricolorului, memorabilul nostru însemn național. În faldurile lui pulsează simbolulurile existenței istorice a statului, alături de stemă și imn. Așa se adună laolaltă spiritul și destinul colectiv al neamului românesc, ca realități concrete, certitudinea unității noastre statale, a tradițiilor, culturii, credinței și sacrificilor pentru libertate. Eroii și martirii noștri le-au apărat și ni le‐au lăsat moștenire sacră.

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov nr. 357, ediția print

ziua tricolorului

 

Ziua de 26 iunie a fost proclamată prin Legea nr. 96, din 20 mai 1998, Ziua Drapelului Naţional. Această sărbătoare e marcată de ceremonii, organizate de autorităţile publice şi celelalte instituţii ale statului, prin programe şi manifestări cultural-educative cu caracter evocator, consacrate istoriei patriei, dar şi prin solemnități militare comemorative, specifice.

În Capitală, înălțarea tricolorului și parada

Ministerul Apărării Naționale, în colaborare cu Instituția Prefectului și Primăria Municipiului București, au organizat în dimineața zilei de luni ceremonia publică de ridicare a Drapelului Național al României. Între oficialitățile prezente s-au aflat și Adrian Petcu – prefectul Bucureștiului și cel al județului Ilfov – Marius Cristian Ghincea.

Momentul solemn s-a petrecut în Piața Tricolorului, situată în fața Palatului Cercului Militar Național, din centrul Capitalei.

În cadrul manifestării, drapelul a fost binecuvântat de un preot militar și a fost ridicat pe catarg în acordurile Imnului național, intepretat de o fanfară reprezentativă a Ministerului Apărării Naționale.

A urmat momentul plin de dinamism și frumusețe al defilării unei unități militare de paradă, care a încântat spectatorii prezenți. Ei au aplaudat, la trecerea prin fața lor, drapelul unității. Mulți dintre bucureștenii privitori, tineri sau vârstnici, au purtat straie naționale, cu însemnele tricolorului pe veșminte.

Alți invitați de onoare

Între cei care au asistat la ceremoniile sărbătoririi solemne s-au aflat reprezentanți ai administrației publice centrale și locale, atașați militari străini acreditați în țara noastră, militari ai diverselor arme care compun forțele armate române, veterani de război, răniți și urmașii personalului militar decedat în acțiuni de luptă, cadre în rezervă și în retragere.