Comuna Clinceni își schimbă înfățișarea zilnic, ca o adevărată doamnă cochetă a Ilfovului pentru care edilii au fixat obiective îndrăznețe menite să o facă să arate și „să se simtă” tot mai bine. Locuitorii comunei au de ce se mândri, pentru că investițiile se derulează într-un ritm accelerat, iar proiecte ce altădată păreau doar un vis au devenit realitate sau sunt foarte aproape de îndeplinire. Alimentare cu apă, canalizare, stații de epurare, alimentare cu gaze, iluminat stradal, asfaltare și prin aceasta spunem tot ceeea ce înseamnă modernizare a străzilor, activități sportive, divertisment, cultură, educație.
Articol apărut în nr. 359 al Jurnalului de Ilfov, ediția print
Toate acestea au devenit o normalitate pentru mulți locuitori și, este o chestiune de timp, să fie finalizate și accesibile tuturor celor care trăiesc în această comună, în funcție de necesitățile pe care și le fixează fiecare. După cum declară chiar primarul Adrian Budeanu, el are obiective îndrăznețe privind soarta comunei. Nu avem nicio îndoială că acestea vor fi realizate, pentru că după un an de nou mandat – cel de-al cincilea -, lista proiectelor finalizate este mare și în fiecare zi, se adaugă tot mai multe puncte. „Până în anul 2020, sper să intrăm să spălăm străzile și să amenajăm spațiile verzi”. O declarație pe cât de simplă, pe atât de complexă. O asumare, pe măsura primarului din Clinceni, pentru că acest simplu și firesc va putea fi pus în practică doar atunci când toate celelalte proiecte de modernizare vor fi încheiate. Iar pentru ca aceste lucruri să se întâmple, trebuie un ritm susținut. Primarul Adrian Budeanu, împreună cu echipa sa de la primărie și cu sprijinul Consiliului Județean este convins că va reuși. Multe proiecte sunt finalizate, altele sunt în fază de licitație sau execuție, iar când te plimbi prin comună vezi că lucrurile se mișcă permanent și se lucrează susținut, așa cum le stă bine unor oameni gospodari.
Lucrările de alimentare cu apă, în strânsă legătură cu modernizarea străzilor
„În această perioadă execută, lucrări de alimentare cu apă pe străzile Crizantemei, Privighetorii, Trandafirilor, Intrarea Viilor, Rozelor, iar săptămâna viitoare ne mutăm pe strada Fortului. La lucrări de canalizare, derulăm împreună cu Ministerul Mediului un proiect de 6 milioane de lei și lucrăm pe strada Puțul Olteni, Crizantemei, ne mutăm apoi pe Intrarea Dumbravei, Garoafei și pe Drumul Mare. Aceste lucrări se derulează în regim de urgență, pentru că până la data de 15 octombrie trebuie să terminăm lucrările de asfaltare de străzi”, ne-a spus Adrian Budeanu.
Este vorba de un proiect în valoare de 12,5 milioane de lei derulat împreună cu Consiliul Județean Ilfov, iar la 1 noiembrie, cel târziu, edilul și-a propus să fie făcută recepția lucrărilor. ”Din contractul derulat cu Consiliul Județean, am asfaltat strada Obștii, Corneliu Coposu, Școlii, Digului, Intrarea cu Tei, Drumul Mare, Unirii, Tudor Vladimirescu, urmează, pe un alt proiect, strada Dumbravei, Garoafei, Crizantemei, Fortului, Tudor Vladimirescu, în satul Ordoreanu, tronson doi. Mai avem un nou proiect în valoare de 16 milioane de lei pentru anul ce urmează, în asociere cu Consiliul Județean Ilfov. Prin acela vom putea finaliza restul străzilor din comuna Clinceni, proiect pe care intenționăm să îl derulăm în perioada 2018-2019 și care înseamnă modernizarea a circa 15 kilometri de străzi, activitate prin care, practic, finalizăm asfaltarea în comună. Este un proiect îndrăzneț, astfel că, în 2020, să se poată spăla străzile și să amenajăm spații verzi”, ne-a declarat edilul.
Lucrurile nu merg întotdeauna de la sine, dar cu implicare se rezolvă. În unele locuri, oamenii și‑au întins proprietățile și au intrat pe domeniul public, afectând lățimea drumului. Este cazul a aproximativ 10 proprietăți, dar cetățenii, refractari la început, au înțeles că nu au procedat corect, legea nu le este favorabilă și în final au mutat gardurile pentru că altfel nu se puteau executa drumurile în zonele respective.
Amenajarea străzilor cu trotuare a fost finalizată pe străzile Ciurari, Cireșica, Puțul Olteni, Ciocârliei, Primăverii, Ciorogârlei și Sabarului, cetățenii comunei având posibilitatea de a beneficia de o infrastructură corespunzătoare pentru o circulație în deplină siguranță și confort. De asemenea, au fost finalizate lucrările de modernizare a drumurilor locale pe străzile Privighetorii, Școlii, DE 28, Viilor, Solariilor, Sabarului, str. Principală, străzile Primăverii, Ciorogârlei, Intr. Dispensarului, Monumentul Eroilor de la nr. 1 la nr. 48, cu o valoare de investiție de 8,38 milioane de lei, proiect derulat în asociere cu Consiliul Județean Ilfov, cu o contribuția Consiliului Local Clinceni de 3,38 milioane lei.
Privind rețeaua de alimentare cu apă, din proiect s-au executat 39 km rețea stradală, pe străzile Morii, Hotarului, Carierei, Monumentul Eroilor, Solariilor, Intrarea Solariilor, Strada Principală, toamnei, Viilor, Ciocârliei, Primăverii, Sabarului, Arcului, Răsăritului, Ciorogârlei, Ciurari, Cireșica, Ortansei, Puțul Olteni, Fortului, Drumul Mare, Intrarea Drumul Mare, str. Industriilor, Orhideelor, Transalkim, DJ 602 și Intrarea Dumbravei. Au fost forate și echipate cu pompele de alimentare cu apă cele patru puțuri de mare adâncime, fiind realizată rețeaua de alimentare cu energie electrică. În anul 2015, investiția a fost preluată de Ministerul Dezvoltării Regionale în cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală. Începând cu anul 2016, urmare asocierii Consiliuui Local Clinceni cu Apă – Canal Ilfov – Consiliul Județean Ilfov, investiția va fi continuată de către Consiliul Județean Ilfov, prin Apă – Canal Ilfov.
„Suntem în procedură de predare – primire la operatorul central de Apă Canal Ilfov, la canalizare și alimentare cu apă. În aproximativ două săptămâni predăm întregul proiect aferent comunei Clinceni. Urmează ca în proiectului pe care îl au ei, în anul ce urmează, să execute lucrările de alimentare cu apă și canalizare în satul Ordoreanu. Le predăm o întreagă avere, investiții de 13 milioane de euro, lucrări executate de noi, începând cu anul 2008. Operatorul va avea de făcut lucrări de întreținere și mentenanță”, a spus primarul Adrian Budeanu.
În privința lucrărilor de canalizare, au fost realizate, potrivit edilului, circa 40 de km de rețea, astfel că 500 de gospodării sunt branșate la rețeaua de canalizare, din totalul de 2.500 de gspodării câte are comuna. Deversăm prin stația de epurare realizată pe râul Sabar, ce a fost pusă în funcțiune anul acesta, în luna februarie. La capitolul alimentare cu apă, avem o rețea de 40 de km. Întreaga stație este funcțională, cu apă pe rețea, ceea ce înseamnă că cetățenii pot începe să se racordeze la rețeaua cu apă”, a mai precizat primarul.
Centru „Școală după școală” pentru copiii comunei
Copiii din Clinceni vor beneficia, începând cu noul an școlar 2017 – 2018, de un centru de tip „Școală după școală”, prin finalizarea Centrului Social Clinceni, proiect finanțat prin Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice. Proiectul este în faza de finală, construcția aflată în apropriere de Clinceni, pe drumul către satul Ordoreanu este dotată deja cu mobilier interior, mai trebuie montate electrocasnicele și echipamentele IT.
Pentru derularea acestui proiect, Primăria Clinceni colaborează cu Liceul Clinceni, fiind obținute toate avizele necesare, astfel că, începând cu data de 15 septembrie, copiii din clasele zero – VIII vor putea accesa unul din cele 150 de locuri disponibile la after-school. Se dorește sigurarea unui program 8.00-19.00, elevii vor fi preluați dimineața, de acasă, cu cele trei microbuze școlare disponibile și duși înapoi. Se prevede o taxă de 350 de lei pe lună pentru părinții care vor putea sta liniștiți la serviciu știind că copiii lor au parte de atenție și după școală, își pot face temele asistați de cadre didactice și au aces la o alimentație corespunzătoare.
Și bunicii vor fi îngrijiți mai bine
Prin construirea obiectivului „Centru Bătrâni Clinceni” se va preveni marginalizarea persoanelor trecute de vârsta pensionării prin asistență socială, medicală, prin activități de recreere și socializare. Este un proiect ambițios ce va fi realizat prin Grupul de Acțiune Locală (GAL). Anul trecut, în aprilie, a fost depusă la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale Strategia de Dezvoltare Locală Aferentă parteneriatului public – privat „GAL Ilfovăț Ilfov Sud-Vest”. În urma evaluării strategiilor depuse și aprobării Raportului de Evaluare, Strategia de Dezvoltare Locală depusă de GAL Ilfovăț Ilfov Sud Vest a fost selectată și declarată eligibilă suma de 525.000 euro, disponibilă atât pentru mediul privat cât și pentru cel public. Comuna Clinceni are pe GAL un proiect de înființare a unui stabiliment de bătrâni.
Va fi practic un cartier cu 20 de case duplex, fiecare cu o suprafață de 67,7 mp, 4 dormitoare, sufragerie, băi, debara, terasă și vestibul. În cartier va fi o arteră principală cu două sensuri de circulație și trotuar pentru pietoni pe partea stângă și dreapta, iar casele vor fi amplasate câte 10 cuplate tip duplex pe fiecare parte a străzii, rezultând 40 de apartamente. La capătul cartierului se va crea un loc de întâlnire cu parcări pentru vizitatori și un spațiu de socializare. Terenul va fi amenajat cu flori, arbuști, spații verzi și va dispune de iluminat.
Suplimentarea liniilor RATB depinde de cât de buni platnici sunt călătorii
RATB funcționează pe două linii în comuna Clinceni, linia Clinceni – Alexandria și linia Clinceni – Ghencea. „Pe cele două linii ale RATB venim cu subvenții de la bugetul local în sumă de 87.000 lei pe lună și recuperăm de la populație, bilete și abonamente, în jur de de 6.000 de lei. Avem așadar o gaură de 80.000 de lei. Foarte mulți preferă maxi-taxi pentru că îi lasă în fața porții, chiar dacă biletul este dublu ca preț, iar condițiile de transport de slabă calitate. Oamenii îmi cer o nouă linie, dar nu pot face acest lucru dacă nu o folosesc pe aceasta la capacitate maximă și dacă nu plătesc bilete. Nu pot fi curse mai dese, în aceste condiții”, ne-a explicat primarul. În prezent, sunt aproximativ 200 de persoane care folosesc RATB și plătesc, iar cu maxi taxi se deplasează alți 200 de cetățeni.
Amenajarea râului Sabar va oferi o imagine mai atractivă a comunei și un stadion modern
Nu în ultimul rând, administrația comunei Clinceni mai are ca obiectiv amenajarea râului Sabar și a zonei adiacente, proiect ambițios pentru care este necesară o investiție de 4,53 milioane lei cu TVA. Amenajarea presupune lucrări de regularizare-recalibrare a albiei râului Sabar, pe o lungime de aproximativ 270 metri liniari, parcări și alei pietonale, spații verzi, spațiu de agrement cu piscine publice pentru copii și adulți și anexe administrative, construirea unui restaurant, precum și a două podețe pietonale peste râul Sabar.
Sectorul de râu amenajat se află în zona Primăriei Clinceni – Șos. Ordoreanu, din comuna Clinceni, județul Ilfov. O parte din lucrările propuse, respectiv extinderea gradenelor stadionului, se suprapun cu taluzul actual a râului Sabar, fapt pentru care specialișii primăriei au propus recalibrarea albiei acestuia.
Finalizarea acestui proiect va avea o strânsă legătură cu amenajarea stadionului din Clinceni, pentru că astfel va fi posibilă extinderea gradenelor și redimensionarea suprafeței terenului de joc. Un astfel de proiect ar permite construirea unor tribune cu o capacitate de 1.020 de locuri în zona de sud-vest a stadionului Clinceni.