Deși este gratuit, învățământul în România este departe de a fi accesibil tuturor copiilor. Peste o sută de mii de micuți din toată țara trăiesc o adevărată dramă. Nu știu să scrie și să citească pentru că au avut ghinionul să se nască în familii prea sărace ca să le ofere cele necesare traiului decent darămite să le respecte dreptul la educație. Unul din opt micuţi merge la culcare flămând și este nevoit să renunțe la școală pentru a munci ca să‑și câștige existența, potrivit unui studiu realizat de World Vision România. În Ilfov, cadrele didactice de la Liceul „Dumitru Dumitrescu” caută soluții ca să ajute toți copiii să meargă la școală, indiferent de nivelul de cunoștințe și de statutul lor social și familial.

Articol apărut în nr. 359 al Jurnalului de Ilfov, ediția print

buftea

Pentru a ajuta toți elevii să învețe o meserie care să-i ajute mai târziu să se integreze pe piața muncii, cadrele didactice de la Liceul Dumitru Dumitrescu”, din Buftea, organizează o clasă specială pentru pasionații de mașini. Mai exact, o școală profesională de mecanici auto care oferă elevilor posibilitatea de a pătrunde în lumea fascinantă a mașinilor.

Meseria este brățară de aur

„Micii tehnicieni ­auto” vor susține cursurile de teorie în atelierele liceului. Acestea sunt dotate cu utilaje și echipamente tehnologice moderne, la standarde înalte. Tot timpul, pe drumul cunoașterii, vor fi însoțiți de  profesori specializați care le vor oferi cele mai bune sfaturi. Și, pentru că nicio teorie nu este mai interesantă decât practica, orele de practică le vor desfășura direct cu angajații service-urilor auto din Buftea. Având cele mai bune condiții de studiu, în cei trei ani de școală elevii vor putea desluși absolut toate tainele mașinilor. Își vor cultiva și aprofunda cunoștințele atât de mult încât, la final, întregul sistem tehnic de piese care alcătuiesc vehiculul pe patru roți aproape că nu va mai reprezenta niciun secret pentru ei. Și vor obține calificarea și perfecționarea atât de importante pentru cei care caută succesul.

200 de lei, bursă pentru toți elevii

Cei mai conștiincioși cursanți, care vor merge la școală în mod frecvent, vor primi și o bursă lunară în valoare de 200 de lei. „Bursa se oferă tuturor elevilor, dar numai dacă nu absentează. La zece absențe, pierd banii pe luna respectivă. În plus, vor face practică la agenții economici care, la rândul lor, îi susțin cu tot ce pot. Sunt agenți care, pe lângă echipamentul de protecție, le plătesc transportul și le oferă o masă caldă. Este un sprijin real pentru cei ce vor să-și continue studiile după cele opt clase obligatorii dar nu au posibilitatea, din varii motive. Și pentru familiile lor, evident. Primim copii din toate zonele limitrofe, nu numai din Buftea. Prima serie absolvă pe 26 iulie, cu o evaluare a cunoștințelor dobândite, care va fi susținută în fața unei comisii de tehnicieni. Cei mai pasionați și mai iscusiți reușesc să se și angajeze la service-urile unde fac practică. Trebuie să punem accent pe școala profesională, pentru că acesta este viitorul. Mecanicul este persoana care se ocupă cu repararea, întreținerea, mon­tarea diferitelor aparate, mașini, utilaje. Meseria de mecanic necesită îndemânare, răbdare și simț al răspunderii (o greșeală poate genera un accident). Bineînțeles că toate acestea trebuie să fie dublate de temeinice cunoștințe tehnice, cunoștințe dobândite de cel ce este mecanic într-o școală de specialitate. Datorită muncii mecanicilor, circulăm în siguranță ori de câte ori ne urcăm într-un autobuz, tren sau avion. Pe parcursul vacanțelor, după încheierea stagiului de practică, elevii vor putea continua să lucreze pe o perioadă determinată (cu respectarea condițiilor legale) pentru a-și pune deo­parte banii lor. Angajatorii îi vor susține (acolo unde condițiile permit acest lucru) pe cei mai buni dintre elevi prin burse suplimentare de practică. Mai mult, după finalizarea acestui program, pot, în același timp, să lucreze și să-și continue studiile în cadrul liceului”, ne-a spus Florina Gorgan, profesor de tehnologie la Liceul „Dumitru Dumitrescu”, din Buftea.

Prof. Eliza Constantin, directorul Liceului Tehnologic „Dumitru Dumitrescu”, din Buftea: “Organizăm o clasă cu 28 de elevi. Așteptăm copiii să se înscrie!”

La școala profesională din cadrul Liceului Tehnologic „Dumitru Dumitrescu” , ocupă un loc și cei care nu au luat note de trecere la Evaluarea Națională. Ba chiar, vor fi acceptați și cei care nici măcar nu au intrat în examenul de admitere din cauza corigențelor. „A nu se înțelege că este un program social. Este un program națio­­nal de susținere a învă­țământului profesional. Primim elevi din toate me­diile economice și sociale. Dar este un ajutor evident pentru cei care nu pot intra la liceu. Îi primim și pe cei care nu au obținut note de trecere la Evaluarea Națională. Organizăm o singură clasă, cu 28 de elevi, numai pentru profilul de mecanic auto. Singura condiție este să fi absolvit clasa a VIII-a și să-și dorească să învețe această meserie. Așteptăm copiii interesați de proiectul nostru să se înscrie la secretariatul școlii, în perioada 29-31 august. Ei vor începe cursurile în septembrie, odată cu ceilalți elevi. Școala este gratuită pentru toți copiii”, ne-a spus prof. Eliza Constantin, directorul Liceului Tehnologic „Dumitru Dumitrescu”.